Ràdio Estel
Peu de foto: Carme
RÀDIO ESTEL 
"El trànsit és la meitat de la contaminació a Barcelona"
Ho diu la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, en conversa amb la presidenta de l'ONG ADDA, Carme Méndez
@brugarolaspol 20/03/2017

L’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament , la Diputació i el Departament de Territori van decidir prohibir, a partir de l'1 de gener de 2019, la circulació de vehicles matriculats abans de l’1 d’octubre  de 1994. Aquesta decisió ha provocat debat entre la gent, motiu pel qual el programa del Mirador de l’Actualitat ha estat dedicat aquest dilluns al tema. La directora del programa La veu dels animals i la natura de Ràdio Estel i presidenta de l'ONG ADDA, Carmen Méndez, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius, han compartit la idea de fons: la necessitat de reduir la contaminació.

Rius ha comentat que “la principal font de contaminació és el trànsit en un 50%”. La qualitat del aire és un factor que depèn de la quantitat de cotxes que circulin i de lo néts que estiguin. No es vol parlar de la necessitat de substituir vehicles normals per cotxes elèctrics. El plantejament que destaca Carme Méndez per acabar amb aquest tipus de contaminació és que “ la gent passi a utilitzar més el transport públic i no tant vehicles contaminants”. Això porta a replantejar-nos aquesta situació i a preguntar-nos que per què no canviem aquest hàbit, ja que  segons un recent estudi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), "l'excessiva circulació de cotxes pot provocar aturades cardiorespiratòries en els éssers humans”.

Méndez creu que “la solució a la contaminació passa per reduir el preu dels cotxes elèctrics i facilitar la càrrega amb més punts, però aquesta mesura ha arribat tard”. Pensa que “si una persona porta més de 20 anys amb el mateix cotxe és per un fet romàntic, o perquè no hi ha possibilitat d’adquirir un altre vehicle”. Sobre la qüestió de passar o no els cotxes la ITV, la directora general de Qualitat Ambiental ha destacat que  "2 milions de cotxes no la passen cada any, però això és més una qüestió de seguretat que no pas de contaminació". En el moment de parlar  de les bonificacions, Rius per altra banda ha destacat que ”s'aplicaran impostos de circulació de cara al 2019", i que "els Ajuntaments estan pensant en imposar aquesta nova normativa”.

Es pot escoltar AQUÍ l'edició del programa El Mirador d'aquest dilluns 20 de març

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET