En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El biblista Javier Velasco atribueix la popularitat del dia de Reis a "la universalitat del naixement de Crist"

El biblista Javier Velasco, el tècnic de Festes de l’Institut de Cultura de Barcelona Joan Camps i l’historiador Joan Pallarès han coincidit aquest divendres al…

3 gener 2014

Redacció

Comparteix

El biblista Javier Velasco, el tècnic de Festes de l’Institut de Cultura de Barcelona Joan Camps i l’historiador Joan Pallarès han coincidit aquest divendres al matí, en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, a l’hora a l’hora de definir el dia de Reis com la festa més popular de l’any a casa nostra. Javier Velasco, fundador de l’Escola d’Animació Bíblica de Barcelona, ha destacat que el gran argument del 6 de gener és que “el Déu fet home es manifesta a tot el món” perquè “l’Epifania és una festa universal que connecta amb el Nadal, com demostren les Esglésies orientals, que la tenen com la diada més importants d’aquest temps”. En aquesta línia, Velasco ha dit que “la universalitat de la festa encara es veu més en la reacció dels Mags al naixement de Crist, perquè donen més importància a l’esdeveniment que no pas els qui el tenien a prop”.

Per la seva banda, el tècnic de Festes de l’Institut de Cultura de Barcelona Joan Camps ha explicat que la cavalcada “és, entre totes les activitats municipals, l’esdeveniment que omple més els carrers en tot l’any, amb autèntiques concentracions de masses en molts punts del recorregut”. En aquest sentit, ha subratllat la dimensió festiva fins i tot “no només per als més petits, sinó per a tothom”. També ha intervingut en el col•loqui l’historiador Joan Pallarès, que ha destacat la dimensió de pont que té el 6 de gener entre la fe i el poble. “És sorprenent el gran nombre de persones que es concentren en petits espais, com es veu també als barris, on els Reis s’han d’obrir pas entre la multitud abans d’enfilar-se a saludar tothom”, ha comentat. Finalment, els tres membres de la taula de Ràdio Estel han destacat la creixent presència, aquests últims anys, d'escales portàtils en les famílies que van a la cavalcada. Javier Velasco ha dit que és un element "molt bíblic" i que "fa d'enllaç entre el cel i la terra, entre Déu i els homes".

Les cavalcades, després d’un seguiment establert fa segles, es van començar a consolidar a principis del segle XX. A tots els pobles i ciutats, diumenge a la tarda arribaran ses majestats amb les carrosses, els patges, les seves vestimentes i molts altres elements, acompanyats de caramels i altres regalets avançats als que dilluns al matí veurem a casa. A Barcelona, els caramels es distribuiran des de la part final dels 800 metres que té d’extensió tota la rua. Aquesta zona estarà especialment vigilada per evitar accidents com el que va acabar amb la vida d’una nena l’any passat a Màlaga. D’altra banda, també entre les novetats, aquest any els Reis portaran un perfum que acostarà encara més la gent a les aromes de l’Orient.

Més actualitat

SOCIETAT

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Francisca Verdejo: “El maltractador cada vegada és més jove” 

edat dels maltractadors

La magistrada delegada dels jutjats de violència sobre la dona de Barcelona creu que la clau és que la societat cooperi i que la prevenció comenci en l’àmbit familiar 

25 novembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

La diòcesi de Sant Feliu acomiada el bisbe Agustí Cortés

L'administrador apostòlic assegura que, en aquesta celebració del 24 de novembre a les 18 hores, vol "donar gràcies a Déu per allò de bo que hagi passat aquests 20 anys"

22 novembre 2024

Redaccció

Sense categoria

Marta-Illa Raga: “Els arrendadors tenen un salari el doble que els dels llogaters sense comptar les rendes que ingressen” 

crisi de l'habitatge

La investigadora de l’Institut de Recerca Urbana Idra recorda que si els propietaris deixessin de percebre rendes, aquests “no baixarien de classe”

22 novembre 2024