L’informe del Comitè de les Nacions Unides per a la Protecció dels Drets de l’Infant, fet públic el 5 de febrer i demolidor sobre la implicació directa o indirecta de clergues en casos de pederàstia, va ser aquest dimecres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El periodista Jesús Colina, director d’Aleteia i creador de l’agència Zenit a Roma, va assegurar que “és positiu que l’ONU i la comunitat internacional es preocupin pels drets dels nens”. En aquesta línia, va comentar que “si tot aquest enrenou serveix perquè tots tinguem més consciència sobre el caràcter sagrat de la vida de tots els infants, ja valdria la pena”. I encara amb més força, Colina va afegir que, “si l’Església ha de passar com a màrtir per assolir tot plegat, benvingut sigui”. El periodista castellà, que viu a Roma des de fa uns 15 anys, va recordar també que “l’Església, en dècades passades, ha tingut culpes molt greus que ha d’assumir, i ha demanat perdó per aquestes responsabilitats, com ja ho han fet Joan Pau II i Benet XVI en una posició comuna que també ha fet seva el Papa Francesc”.
D’altra banda, Jesús Colina ha destacat la importància que “el suposat culpable sigui portat davant la justícia civil, cosa que aporta gran maduresa dins la vida de l’Església i deixa clara la separació en aquella separació que proclama que cal donar al Cèsar el que és del Cèsar i a Déu al que és de Déu”. Colina ha conclòs que “això està ajudant molt a evitar un cercle viciós que impedia que els temes sortissin a la llum”. En clau constructiva per al futur, el director d’Aleteia ha dit que “l’Església ha d’aconseguir una maduresa de relacions, perquè un sacerdot necessita la seva comunitat, el mateix que passa amb tots els creients, i tots hem de formar part d’una comunitat que creï els seus propis anticossos per evitar que es repeteixin aquests crims”, en referència també a la pederàstia.
Per la seva banda, el periodista Salvador Aragonès va qüestionar el mateix Comitè de les Nacions Unides per la Protecció dels Drets de l’Infant. “que un país com Estats Units no ha reconegut i que està format per representants de països on no sempre es respecten els drets humans”. Aragonès va lamentar també que aquest informe “indiqui al Vaticà què ha de fer amb la seva legislació amb temes com ara l’avortament”. En el col•loqui, també va intervenir el germà marista Lluís Serra, doctor en Psicologia i secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, que va negar que el celibat de sacerdots i religiosos “sigui el problema de tot plegat, perquè l’alternativa serien relacions amb adults”. En aquesta línia, va assegurar que la pederàstia “és una qüestió psicològica amb una perversió humana que fa un mal molt gran a les víctimes”¸ alhora que va recordar que l’Església no és l’única institució culpable d’aquests comportaments tan greus.
Recordem que el Comitè de les Nacions Unides per a la Protecció dels Drets de l’Infant, amb seu a Ginebra, exigeix al Vaticà que actuï amb més severitat contra els abusadors o els sospitosos de ser-ho i que obri completament els seus arxius sobre aquests fets. L’ONU acusa la jerarquia catòlica d’haver amagat, durant dècades, aquests greus delictes mitjançant el que qualifica de “codi de silenci”, i de no haver pres encara prou mesures per fer-ne una prevenció efectiva. El Vaticà va qualificar de seguida aquest plec d’acusacions de “clarament desproporcionat”. En un comunicat, la Santa Seu diu que les observacions seran sotmeses “a un minuciós estudi i examen”. Alhora lamenta que el document sigui “un intent d’interferir en el magisteri de l’Església catòlica sobre la dignitat de la persona humana i l’exercici de la llibertat religiosa”.
Es por escoltar tot el col·loqui aquí (des del minut 27'00")