El músic veneçolà Carlos Reyes, l’expresident de l’Associació de Veneçolans a Catalunya Eduardo Martínez i l’economista gironí Josep Maria Nogué, coneixedor de la realitat social a l’Amèrica llatina, han coincidit aquest divendres a l’hora de culpar el govern de Nicolás Maduro de la situació de violència i malestar social a Veneçuela. Eduardo Martínez ha qualificat de “molt greu” tot el que està passant, i ha parlat de violació de drets humans bàsics. Ha dit que “això no és altra cosa que un nou capítol del que està passant a Veneçuela des de l’arribada de la Revolució bolivariana”. En aquesta línia, Martínez ha recordat que “malauradament estem assistint a una nova escalada de repressió contra manifestants desarmats, en aquest cas conduïda per Nicolás Maduro, sense oblidar que les protestes ja van començar al gener a l’estat de Mérida, i ara són els estudiants els qui les lideren i les continuen, juntament amb els agents polítics”.
Eduardo Martínez, que viu a Catalunya des de fa 12 anys, ha recordat que la societat veneçolana no vol grans líders carismàtics, després de l’experiència del chavisme, i ha assegurat que, per recuperar la convivència i evitar una guerra, cal anar més enllà de la dimensió política. “Dins l’oposició, hi ha d’haver un moviment veritablement unitari, perquè està en joc el rescat del país i d’una democràcia que es va perdre fa temps”, ha assegurat. El dirigent veneçolà ha comentat que “l’oposició no ha d’estar només en mans dels polítics, perquè hi ha molts altres sectors a Veneçuela que es veuen molt afectats pel que està passant, com és el cas dels estudiants que diuen prou però no només al govern, sinó també a un sector de la mateixa oposició que no actua adequadament de cara a la resolució dels problemes”.
Els tres participants en el col•loqui d’aquest matí, a Ràdio Estel, també han destacat, entre les principals claus del que està passant, l’augment de la delinqüència a Veneçuela i la persistència de la pobresa fruit del mal aprofitament dels recursos energètics del país. El músic Carlos Reyes, tot lamentant que el país té una Constitució i uns valors de llibertat que no s’estan seguint, ha comentat que “Maduro va ser elegit democràticament, amb reconeixement internacional”, i ha criticat “la manera que té l’actual president de governar i d’aplicar allò que ell qualifica de democràcia, cosa no té res a veure amb els principis democràtics autèntics”. Reyes ha destacat que, “si es critica objectivament, tant des de l’oficialisme com des de l’oposició, cal fer-ho amb una base i una comparació real de la situació”.
Finalment, l’economista i advocat Josep Maria Nogué ha assegurat que, des que Hugo Chávez va arribar al poder a Veneçuela el 1998, el sistema s’ha anat pervertint. Ha afirmat que “inicialment una revolució semblava una cosa bona, perquè aportava unes millores en col•lectius molt importants del país, però després s’ha vist que l’aplicació d’això no ha funcionat i no està donant bon resultat”. Nogué ha recordat que, actualment a Veneçuela, “hi ha problemes greus no només de seguretat sinó també econòmics, ja que les empreses estan deixant el país”, alhora que ha assegurat que li consta que “hi ha empreses que estan fent inversions importants a Europa comprant multinacionals i altres firmes que volen marxar de Veneçuela”.
L’onada de protestes a Veneçuela, amb un mínim de 3 morts i desenes de ferits, està posant el govern de Nicolás Maduro, des de fa més de dues setmanes, en una situació molt compromesa gairebé un any després de la mort del carismàtic líder bolivarià Hugo Chávez.
Podeu escoltar aquí el col·loqui sencer (des del minut 27'20").