La possibilitat que s’aprovi aviat una llei electoral catalana i els instruments per celebrar la consulta del 9 de novembre han estat aquest dimarts els temes de debat en el Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El diputat de Convergència i Unió Joan Morell ha dit que, més enllà de lamentacions per no haver-la tirat endavant en el passat, ara “cal valorar la proximitat d’un acord”. Morell ha admès que “hi ha un distanciament i una desafecció dels ciutadans en relació amb la política, i aquesta seria una bona llei per reactivar aquest vincle”. En aquesta línia, ha afegit que “s’ha d’aprovar amb majoria de dos terços, 90 diputats, i tots els partits estan fent un gran esforç per aconseguir aprovar aquesta llei, molt important per al país”.
El portaveu adjunt d’Esquerra al Parlament, Oriol Amorós, ha subratllat que el seu grup està obert als marges de consens en els principals aspectes de la llei, començant pel “sistema de doble votació, que és una bona idea i que de fet ja va sortir fa dues legislatures una proposta d’experts, aquell document que es va fer sobre sistemes electorals”. Amorós va justificar la visió positiva en el fet que “corregeix alguns defectes del sistema actual, que fa que els diputats amb base territorial no siguin escollits pel seu territori, i no cau en els defectes dels sistemes territorials purs, on només els partits majoritaris tenen representació per districtes petits, com passa als Estats Units, on es pot ser extraparlamentari traient un 49 per cent dels vots”.
El parlamentari socialista Ferran Pedret, que ha reiterat el suport del PSC a una consulta pactada, ha recordat que la desafecció no s’acabarà amb canvis externs en el sistema electoral, sinó que cal un treball més a fons. Pedret ha explicat que “tots els sistemes electorals coneguts tenen avantatges i inconvenients, des de tots els punts de vista”, i que “tots els estudis realitzats demostren que els graus d’insatisfacció, en relació amb models de llistes desbloquejades amb sistema majoritari o llistes bloquejades i sistemes proporcionals, són bastant similiars perquè, en les democràcies de tradició liberal, això passa en tots els casos”.
La portaveu de Ciutadans al Parlament, Carina Mejías, ha criticat les converses bilaterals entre CIU i el PSC quan hi ha una ponència a la cambra catalana amb la participació de totes les forces polítiques. “El que esperem és que s’aportin novetats que realment puguin fer possible que els ciutadans triïn directament els seus representants. Nosaltres havíem proposat que les llistes fossin obertes, però ara aquesta opció no s’ha incorporat, i estem a l’espera, doncs, de conèixer amb més detalls una proposta que encara no sabem quina és”, ha assegurat Mejías.
I finalment el representant de Solidaritat Alfons López Tena ha comentat que no s’ha de mitificar el sistema alemany i ha dit que el que coneixem ara del que pot ser la nova llei catalana “no soluciona els problemes de fons”. López Tena, en la mateixa línia, ha explicat que “el sistema alemany, després de 70 anys d’existència, no ha tingut gaire èxit a la resta del planteta, i això se suma al fet que el Tribunal Constitucional alemany ha dit que s’ha de reformar perquè va contra el pluralisme polític”. Com a conclusió, l’exdiputat independentista ha afirmat que els punts que es plantegen ara són “la solució incorrecta al problema real, que és que les llistes són bloquejades i configurades pels partits després d’una reunió discreta i opaca”.
Sobre la consulta del 9 de novembre, Joan Morell i Oriol Amorós han coincidit en la idea que encara hi ha vies legals per fer-la, mentre que Carina Mejías ha recordat que també és democràtic el “no” majoritari del Congrés. López Tena ha aclarit que tot depèn de Convergència i Esquerra i la seva voluntat política. Recordem que Convergència i Unió i el PSC han acostat posicions en les últimes hores, fet que pot desencallar finalment la tramitació del text. Els socialistes renuncien a la circumscripció única, ja que finalment n’hi hauria 7, i s’establirà un sistema de doble vot a la llista i a un candidat.
Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 25'30").