En directe

Laudes

RÀDIO ESTEL

Dani Duro i Lluís Sols veuen injusta la reforma fiscal, mentre que Josep Maria Nogué en destaca els aspectes positius

La reforma fiscal aprovada ara fa gairebé dues setmanes pel govern espanyol, motiu de diverses valoracions aquests dies, ha estat aquest dijous el tema del…

3 juliol 2014

Comparteix

La reforma fiscal aprovada ara fa gairebé dues setmanes pel govern espanyol, motiu de diverses valoracions aquests dies, ha estat aquest dijous el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. L’economista i advocat Josep Maria Nogué ha dit que cal analitzar la iniciativa del govern espanyol en la seva totalitat. “És veritat que s’abaixen impostos, tot i que de vegades pot sonar a engany, i hem de veure quines són les coses positives per les quals la situació podria millorar”, ha destacat Nogué. En aquesta línia, ha afegit que no li agrada “que surtin titulars en què es diu que un 33 per cent no es veuran afectats per aquesta millora perquè, si hi ha un 33 per cent que pagaran menys, és bo destacar aquesta part”.

Per la seva banda, el col•laborador de Cristianisme i Justícia Lluís Sols ha comentat que la reforma fiscal és una forma de sortir de la crisi que no ajuda a corregir les desigualtats. “Intentar estimular l’economia abaixant impostos és un model que a la llarga fa que la gent rica tingui més diners i que els més pobres tinguin menys prestacions de l’Estat o de pitjor qualitat. Per tant, aquest model de sortida de la crisi, a més de ser més lents que altres que existeixen, comporta desigualtats, menys recursos per als pobres i més per als qui més tenen”, ha explicat. Sols també ha conclòs que “el model sembla equivocat, deixant de banda l’oportunisme, d’altra banda lògic, de plantejar-lo un any abans de les eleccions”.

I l’assessor fiscal Dani Duro ha criticat sobretot que la reforma afavoreixi, segons ell, les rendes més altes. Duro ha lamentat que “no és la reforma que necessitàvem, sinó un maquillatge de fons entre tots els que hi ha dins la normativa fiscal”. En aquest santit, ha explicat que “podem estar parlant de rebaixa fiscal en alguns àmbits, cosa que és veritat, però cal analitzar qui se’n beneficia, que són les rendes de l’estalvi”. De fet, Dani Duro ha proposat “un canvi en el model fiscal espanyol i que abans es millori l’eficàcia de l’Agència Tributària i la inspecció, per atacar el frau fiscal amb més força”.

Recordem que, segons el nou marc regulador del govern espanyol, els contribuents amb sous màxims de 20.000 euros l’any, si reben una indemització  de 1.833 euros per any treballat seguiran exempts de tributació. En canvi, els qui n’hagin cobrat més veuran reduïda la quantitat progressivament, perquè l’exempció no serà total. D’altra banda, els autònoms amb rendes més baixes pagaran un 15 per cent d’IRPF, 6 punts menys que fins ara. El grups polítics de l’oposició i els partits catalans, amb l’única excepció del PP, han qualificat d’engany una reforma que no corregeix els incompliments de l’executiu de Mariano Rajoy en matèria d’impostos.

Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 27'00").

Més actualitat

SOCIETAT

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Francisca Verdejo: “El maltractador cada vegada és més jove” 

edat dels maltractadors

La magistrada delegada dels jutjats de violència sobre la dona de Barcelona creu que la clau és que la societat cooperi i que la prevenció comenci en l’àmbit familiar 

25 novembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

La diòcesi de Sant Feliu acomiada el bisbe Agustí Cortés

L'administrador apostòlic assegura que, en aquesta celebració del 24 de novembre a les 18 hores, vol "donar gràcies a Déu per allò de bo que hagi passat aquests 20 anys"

22 novembre 2024

Redaccció

Sense categoria

Marta-Illa Raga: “Els arrendadors tenen un salari el doble que els dels llogaters sense comptar les rendes que ingressen” 

crisi de l'habitatge

La investigadora de l’Institut de Recerca Urbana Idra recorda que si els propietaris deixessin de percebre rendes, aquests “no baixarien de classe”

22 novembre 2024