RÀDIO ESTEL
Un empresari ucraïnès que viu a Catalunya acusa el president rus de voler robar els recursos dels ciutadans d'Ucraïna
La destrucció amb un míssil de l'avió de Malaysia Airlines a Ucraïna amb 298 persones a bord, lligat al conflicte entre els prorussos i l’exèrcit…
29 juliol 2014
La destrucció amb un míssil de l'avió de Malaysia Airlines a Ucraïna amb 298 persones a bord, lligat al conflicte entre els prorussos i l’exèrcit ucraïnès, ha estat aquest dimarts el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. L’empresari ucraïnès Andryi Popkov ha culpat el president de Rússia de la situació. “Els ucraïnesos no necessiten cap ajuda de Rússia, concretament del seu president Vladimir Putin. Si ens deixés tranquils, seria molt millor per als europeus, per als ucraïnesos i fins i tot per al poble rus, que patirà més”, ha dit amb claredat. En aquesta línia, Popkov ha afegit que, “amb la pressió militar que hi ha ara a Ucraïna, la gent té por d’alçar la veu i de dir alguna cosa”.
Andryi Popkov també ha recordat “l’acord signat per diversos països a Budapest, on es van garantir les fronteres actuals, després de la caiguda de la Unió Soviètica”, i ha acusat Vladimir Putin de voler robar als ucraïnesos. “Els ucraïnesos hem reduït i hem eliminat armes nuclears a canvi d’una garantia que es respectin les nostres fronteres, amb la independència del país. I Putin vol tenir el president i tot el poble d’Ucraïna totalment controlats per poder treure diners i viure, fe i desfer segons la seva conveniència”, ha explicat. Sobre la sobirania del seu país, l’empresari ha conclòs que “el que passa és que, des del febrer, Ucraïna ha elegit el seu camí, que és una democràcia propera a Europa, i s’ha optat per això”.
Per la seva banda, el consultor sanitari Ignasi Arbusà ha alertat davant les conseqüències que pot tenir el míssil que va abatre l’avió i va matar 298 persones ara fa dues setmanes. “No sé si hi ha un abans i un després de l’atac coontra aquest aparell, però si fem una mica d’història, veiem que fets com aquest són els que desencadenen una situació de guerra molt més oberta. El que inicialment són uns focus de guerra poden acabar portant-nos a un escenari bèl•lic”, ha comentat. I el periodista Salvador Aragonès ha demanat que la comunitat internacional respongui a la crida feta diumenge pel Papa Francesc. El també professor de la Universitat Internacional de Catalunya (IUC) ha assegurat que “s’ha d’aturar la guerra perquè només porta misèria, fam i destrucció de persones i famílies senceres, com recordava el Sant Pare, i cal buscar que no hi hagi mai més cap conflicte armat”.
La comissària de l'ONU per als Drets Humans, Navi Pillay explicava ahir que l'incident del 17 de juliol va ser "una violació del dret internacional". Pillay reclama una investigació "completa i independent".
Es pot escoltar aquí tot col·loqui (des del minut 25'00").