En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

El missioner combonià Dàrio Balula recorda que el drama de molts països africans “no és allà, sinó aquí”, al nord benestant

El missioner portuguès Dàrio Balula Chaves treballa des de l’any 1978 amb les persones més vulnerables de Zàmbia. Aquest dijous a les 19.30 h., pronuncia…

29 gener 2015

Redacció

Comparteix
El missioner portuguès Dàrio Balula Chaves treballa des de l’any 1978 amb les persones més vulnerables de Zàmbia. Aquest dijous a les 19.30 h., pronuncia una conferència a la sala d’aces dels Jesuïtes a Barcelona, al carrer Casp número 27, dins l’acte de presentació de la campanya  anual de Mans Unides 2015, amb un  lema molt directe: “Lluitem contra la pobresa, t’hi apuntes?”. La col•lecta serà diumenge de la setmana vinent, 8 de febrer, a totes les esglésies de Catalunya. Dàrio Balula, que és missioner combonià, ha impulsat nombrosos projectes amb el suport de Mans Unides a Lusaka, la capital de Zàmbia.
Dàrio Balula ha explicat aquest dijous, en una entrevista a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, que la seva missió a Zàmbia ha tingut “un primer període d’entrada i coneixement de la cultura i la llengua del país, amb una nova manera de viure i adaptar-se a les persones”. En una segona etapa, va treballar “en un gran barri de la capital, Lusaka, on hi havia molta pobresa i gran necessitat”. Finalment, ha passat una tercera fase, de sis anys, “com a provincial a Malawi i Zàmbia, visitant els missioners i treballant mal costat de les comunitats”.
El missioner, de visita aquests dies a Catalunya, ha lamentat la pobresa estructural dels països africans on ha viscut, alhora que ha subratllat positivament l’estabilitat que tenen: “A Zàmbia i Malawi, la sort és que no hi ha hagut guerres, ni internes ni amb altres països. Són nacions amb gent molt bona, que treballa i intenta desenvolupar la vida de la comunitat”. En aquesta línia, Dàrio Balula ha comentat que “el treball ha estat més de desenvolupament social, tot ajudant moltes persones a agafar consciència de les seves possibilitats, i sempre evitant la temptació del paternalisme, ja que la gent té molt bona capacitat d’ajudar la els qui són del seu propi país”.
Sobre la situació social i religiosa a Zàmbia, Balula ha destacat que “l’Església és forta, amb cristians molt organitzats en comunitats de base i molt actives”. També ha comentat que “els cristians són un 30 per cent (catòlics) i un altre 20 (protestant i altres confessions)”. Finalment, com  a crida per a la campanya de Mans Unides, el missioner combonià ha recordat que “la col•lecta per lluitar contra la pobresa té el seu fonament en el fet que el problema d’aquest drama, que afecta molts països en vies de desenvolupament, no és allà sinó aquí, on sovint ignorem els seus problemes”.
Es pot escoltar aquí (des del minut 30'00") tota l'entrevista a Dàrio Balula.

Més actualitat

CULTURA

Paz Padilla: "Després de 4 anys, una dona va sortir de casa per veure'm al teatre"

L'humorista andalusa obre el seu camerino als micròfons de Ràdio Estel.

19 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Francisco César Garcia Magán, portaveu CEE: “Que s'anul·li la tutela a la llibertat religiosa, aquesta llibertat fonamental, és preocupant” 

delicte contra els sentiments religiosos

García Magán creu que amb el canvi al Codi Penal proposat “la difamació, l’ofensa i la mentida contra els sentiments religiosos” s’obriran pas

19 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Isaki Lacuesta: "Em semblava absolutament improbable"

'Segundo premio' seleccionada pels Oscars

'Segundo premio' d'Isaki Lacuesta serà la representant d'Espanya a l'Òscar a millor pel·lícula internacional

18 setembre 2024