RÀDIO ESTEL
Josep Maria Martí Bonet assegura que el Baptisme, per la seva importància, "sempre ha tingut espais propis" als llocs de culte
Josep Maria Martí Bonet, delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona i canonge de la catedral, ha explicat aquest dilluns, a l'espai Sacràlia de Ràdio…
9 març 2015
Redacció, 
Josep Maria Martí Bonet, delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona i canonge de la catedral, ha explicat aquest dilluns, a l'espai Sacràlia de Ràdio Estel, que l'Església ha tingut tradicionalment espais dedicats específicament al sagrament del Baptisme. "El Baptisteri és tota església amb dret o opció de batejar. Ho eren ja les esglésies episcopals, les seus dels bisbes. Totes les esglésies parroquials també són actualment baptismals. En canvi, el Baptisteri és un edifici a part, amb la llum i la il·luminació, en relació amb el baptisme, com a referents. Hi rebia el nom també de Photisteri ('photo' vol dir 'llum')", ha explicat. Martí Bonet també ha recordat que "els baptisteris tenien un altar, i de fet n'hi ha a Terrassa, a prop de Lleida i a sota de la catedral de Barcelona, per exemple".
El canonge ha destacat que "els baptisteris tradicionalment estaven pensats per a un Baptisme d'immersió", i ha aclarit que "n'hi ha d'altres tipus, per exemple el d'aspersió, el d'infusió (amb tres dosis d'aigua sobre la criatura), el de foc entès com un acte d'amor a Jesús amb prometença de batejar-se en la primera oportunitat, el de sang (si es mor per la fe) i el d'infants". Martí Bonet també ha comentat que "inicialment, en els primers anys del cristianisme, es va discutir si convenia batejar els infants de petits, però finalment va quedar clar que era millor fer-ho, en una fórmula que encara dura avui dia". Finalment, ha recordat que les campanes també reben com un baptisme, amb aigua i encens, així com un nom femení.
Es pot escoltar aquí (des del minut 31'00") tota l'entrevista a Josep Maria Martí Bonet.