En directe

Sense distància

RÀDIO ESTEL

Migra Studium, entitat dels jesuïtes a Barcelona, multiplica la seva acció per les noves problemàtiques de les migracions

L'activitat i l'acció social de Migra Studium, una entitat vinculada a la Companyia de Jesús a Barcelona i amb seu al carrer Palau número 3…

7 abril 2015

Redacció

Comparteix
L'activitat i l'acció social de Migra Studium, una entitat vinculada a la Companyia de Jesús a Barcelona i amb seu al carrer Palau número 3 (al darrere de l'Ajuntament), ha estat aquest dimarts el tema del programa L'Església no s'atura, a Ràdio Estel. Lluís Recolons i Arquer, sociòleg i jesuïta, i Marga García O'Meany, sociòloga i membre de l'entitat a través de l'ajuda al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, han exposat la realitat de tota aquesta obra. Recolons ha explicat que "Migra Studium  neix a partir de la realitat d'una societat com és la catalana, amb molta població migrada, sobretot els últims 25 anys". Després de recordar l'origen del projecte a partir de Cristianisme i Justícia i la Fundació Lluís Espinal, ha subratllat la dimensió de servei d'un projecte que funciona gràcies a la generositat de molta gent.
Marga García O'Meany ha dit que "els autèntics destinataris de la feina de Migra Studium són les persones migrants, que estan en procés de vulnerabilitat però no pel fet de ser estrangeres, sinó per la seva realitat". En aquesta línia, també ha assegurat que, "amb la col·laboració de voluntaris i la participació dels mateixos migrants i de professionals, es fa un treball integral". El projecte d'acollida, el de formació per a adults, el suport educatiu a nens de famílies immigrades i finalment el grup de voluntaris d'atenció als interns del CIE de la Zona  Franca són els 4 fonaments de l'entitat. Sobre aquest últim equip, format el 2012, Marga García ha dit que "el treball consisteix a visitar unes persones que han comès el 'delicte' de no tenir la documentació en regla, una penalització que posa aquestes persones en una situació de màxima dificultat". La col·laboradora de Migra Studium ha comentat, a més, que "hi ha un abús en l'internament de persones, alhora que existeix un procés actualment d'acceleració en les expulsions, dins una realitat personal de cada estranger que va a pitjor perquè no té un contracte de feina, renovat o nou, i aleshores no poden allargar o renovar el seu permís de residència".
La crisi econòmica dels últims 7 anys ha aguditzat els problemes de les persones migrades. "Els immigrants, amb una taxa d'atur més elevades que en els nascuts aquí, pateixen més", ha dit Lluís Recolons Arquer. El sociòleg ha aclarit, d'altra banda, que "ara tenim un panorama d'immigrants que són majoritàriament persones que ja fa anys que estan aquí i, per tant, no són precisament acabades d'arribar, un fet que els ha situat en una exclusió social després d'haver buscat un futur millor com a ciutadans entre nosaltres", amb tota la problemàtica afegida que això comporta. Recolons ha conclòs que "són persones, ciutadans, amb les quals ens juguem molt de cara a la cohesió del país, ja que ens trobem que molts fills dels arribats a Catalunya entre el 2000 i el 2007 ja han nascut aquí". La importància de la inserció i la integració d'aquestes persones, que "majoritàriament es queden aquí, encara que hagin augmentat últimament els qui tornen al seu país d'origen", és bàsica per a la feina de Migra Studium.
Marga García O'Meany ha presentat el CIE de Barcelona com "un lloc de difícil accés, un recinte custodiat per la Policia espanyola i amb horaris d'entrada molt restringits". Ha explicat que l'equip de voluntaris "ha fet visites, després de passar controls, a persones de molt diverses situacions, sempre marcades per les dificultats". També ha confirmat que la capacitat "és d'unes 230 persones, però darrerament no s'arriba al màxim". Les condicions, segons la responsable de Migra Studium, "són dolentes, amb espais de sis lliteres per dormir". Això sí, ha destacat també el fet que "des del desembre passat existeix un servei d'atenció pastoral i, des del febrer, un altre d'assessorament jurídic".
Finalment, Lluís Recolons Arquer ha revelat que "més d'un miler de persones han passat pels diferents cursos de formació l'últim any, la meitat en els de llengües i uns quants centenars en els de cuina, electricitat i orientació laboral". El també jesuïta ha dit, a més, que "funciona un espai interreligiós pel qual han passat, els darrers mesos, uns 2.000 joves, sobretot d'edats entre els 13 i els 17 anys". Per a més informació, es pot trucar al telèfon 93 412 09 34 o entrar en la web de Migra Studium.
Es pot escoltar aquí tot el programa d'aquest dimarts.

Més actualitat

RELIGIÓ

Xabier Gómez: "Aquest canvi de vida em provoca una mica de vertigen"

El nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat assegura que assumeix el càrrec amb desig de servir la diòcesi "amb humilitat"

29 novembre 2024

Redaccció

ECONOMIA I FINANCES

Pepe Álvarez: “Parlar d'una vaga de lloguers té tot el sentit”

Pepe Álvarez sobre vaga de lloguers

El secretari general d’UGT creu que la vaga és una forma de protesta indispensable des del punt de vista de les llibertats

29 novembre 2024

Redacció

CULTURA

ÚS DE LA LLENGUA

2.000 paraules esperen torn per entrar al diccionari

noves paraules acceptades al català al 2024

'Batucada', 'anou' o 'càtering' són algunes de les noves paraules catalanes acceptades al diccionari aquest 2024

28 novembre 2024

Redacció