RÀDIO ESTEL
Martí Bonet assegura que la Mare de Déu, amb la serenor de Montserrat i l'obertura de la Mercè, configura Catalunya
La tradició devocional de Catalunya a la Mare de Déu ha estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia, a Ràdio Estel. Josep Maria Martí Bonet…
27 abril 2015
Redacció, 
La tradició devocional de Catalunya a la Mare de Déu ha estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia, a Ràdio Estel. Josep Maria Martí Bonet ha destacat que "les advocacions de Montserrat i la Mercè són centrals, perquè configuren l'espiritualitat i la personalitat de la nació catalana". En aquesta línia, el delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona ha afegit que "Montserrat marca d'alguna manera l'inici de Catalunya, una devoció, que juntament amb la Mercè, estructura la personalitat pròpia dels catalans".
Martí Bonet ha explicat que "Montserrat és la serenor, la tranquil·litat, mentre que la Mercè és com l'obertura, l'expansió i l'acollida". El canonge, després de subratllar la importància de la festa de cada 27 d'abril, ha recordat la celebració del mil·lenari de Catalunya, el 1988, per assegurar que "aquí hi ha una important presència montserratina, ja que poc abans, l'any 933, el compte Sunyer va conquerir les muntanyes de Montserrat, cosa que marcava també l'inici d'un canvi territorial, el que marca el naixement de Catalunya".
Josep Maria Martí Bonet ha recordat "l'existència del Monestir de Santa Cecília de Montserrat, abans que l'Abat Oliba fundés la comunitat benedictina primer com a priorat depenent de Ripoll, i també l'ermita de Santa Maria, ubicada en la basílica actual, l'ermita de Sant Iscle, més avall, les de Sant Martí i Sant Pere, en total quatre ermites i un monestir". El delegat de Patrimoni ha recordat Mossèn Cinto Verdaguer, quan deia que "a Montserrat comença la nostra història".
Es pot escoltar aquí (des del minut 32'00") tota la conversa amb Josep Maria Martí Bonet.