RÀDIO ESTEL
Aurelia Marin (Romania) i Mohammed Hassan (Bangladesh), exemples d'integració a "la Barcelona més acollidora"
Els testimonis del llibre La nostra Barcelona, amb els ulls dels qui han arribat de lluny han estat aquest dimarts protagonistes en el programa L'Església no…
9 juny 2015
Redacció, 
Els testimonis del llibre La nostra Barcelona, amb els ulls dels qui han arribat de lluny han estat aquest dimarts protagonistes en el programa L'Església no s'atura, de Ràdio Estel. Dues d'aquestes persones estrangeres, la romanesa Aurelia Marin i el noi de Bangladesh Mohammed Ebna Hassan, han explicat la seva vivència a Catalunya, on van arribar ara fa uns cinc anys. Àngels Doñate, una de les autores del llibre i també responsable de Comunicació de l'Escola Pia de Catalunya, ha dit que "el treball és un recull de 26 entrevistes a gent que ha vingut de fora però que ja és de Barcelona". En aquesta línia, ha assegurat que "tots aquests homes i dones han fet seva la ciutat", i ha afegit que el contacte ha arribat sobretot "per un programa d'alfabetització de l'entitat Servei Solidari".
Àngels Doñate ha destacat que "el llibre recull vides, cosa que és apassionant, perquè estan compartides amb nosaltres, gràcies a la feina també de fotògrafs i periodistes". L'autora ha assegurat que "conèixer els somnis, les primeres impressions, allò que agrada i les realitats favorites de Barcelona i del seu país han permès oferir el que és tota una guia alternativa". Aurelia Marin ha assegurat que li agrada molt Barcelona, ciutat que li ha permès "conèixer realitats noves, grans joies arquitectòniques", entre les quals ha subratllat el fet que "és una ciutat acollidora, amb gent molt oberta i molt amable". La testimoni romanesa ha conclòs que es va enamorar "molt ràpidament d'aquesta ciutat, amb el Laberint d'Horta, el Parc Güell, totes les zones verdes, i evidentment la Sagrada Família". Aurelia Marin, que té estudis d'Enginyeria Agrònoma, ha explicat que ha caminat molt per Barcelona i que ha quedat "entusiasmada per les zones verdes".
Mohammed Ebna Hassan ha apuntat que, des que va arribar a Barcelona al juliol de 2010, va quedar "encantat amb l'esperit festiu i animat" de la capital catalana. El jove de Bangla Desh ha assegurat que li agrada molt "la diversitat", alhora que ha reconegut que no li agrada "el freqüent costum d'embrutar els carrers amb botelles, papers, cartrons i altres coses després de les festes". Per la seva banda, Aurelia Marin ha destacat el "bon contacte amb Servei Solidari", on fins i tot ara s'ha fet voluntària. Mohammed Ebna, que va venir a Catalunya per aprendre català i perfeccionar el castellà, ha elaborat un diccionari Espanyol-Bengalí, un producte "amb més de 13.000 entrades" i que, "tot i que encara no ha tingut sortida comercial, segur que ajudarà molta gent". Ha comentat, per exemple, que "són 15.000 les persones de Bangladesh que viuen a Espanya".
Aurelia Marin ha recordat que "el motiu de venir a viure a Barcelona va ser buscar un futur laboral millor", mentre que Mohammed Ebna Hassan ha dit que "va ser el de perfeccionar la llengua espanyola, després d'una etapa en què la llengua estrangera havia estat l'alemany". El jove de Bangladesh ha afegit que busca "una beca per seguir aprenent i buscar un progrés professional i personal". Tots dos han afirmat que volen "seguir lluitant i anar superant etapes, tant a nivell acadèmic com professional".
Des de Servei Solidari, segons ha explicat Àngels Doñate, "s'intenta transmetre realisme i esperança en persones com l'Aurèlia i el Mohammed, que tenen unes potencialitats però que necessiten administrar la seva paciència i la recerca d'unes possibilitats viables". En aquesta línia, ha fet una crida "a no defallir, tant des dels qui ajuden els qui arriben de fora com als mateixos estrangers que busquen un futur millor aquí". Doñate ha conclòs que "cal saber veure la realitat des de les dues bandes, com va dir una vegada un africà que intentava saltar la tanca de Melilla, i va preguntar si a Espanya érem conscients de la situació de l'Àfrica".
Es pot escoltar aquí el programa L'Església no s'atura corresponent a aquest dimarts.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,