En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Dr. Morales: "Tot i que el cor ens faria dir que sí, qualsevol imposició podria ser contraproduent"

Aquesta setmana a El pitjor del pitjor parlem de les VACUNES. Haurien de ser obligatòries? Participa a l'enquesta de www.radioestel.cat Per tancar la setmana, el…

12 juny 2015

Redacció

Comparteix

Aquesta setmana a El pitjor del pitjor parlem de les VACUNES. Haurien de ser obligatòries? Participa a l'enquesta de www.radioestel.cat

Per tancar la setmana, el doctor Raúl Morales, responsable de les Urgències de Pediatria de l'Hospital de Sant Pau, ha tingut la gentilesa d'atendre'ns. Al Dr. Morales li hem fet la pregunta de l'enquesta: haurien de ser obligatòries les vacunes? "Tot i que el cor ens faria dir que sí, qualsevol imposició podria ser contraproduent. Això provocaria un rebuig, com a qualsevol imposició. Una cosa anecdòtica, com és el moviment anti-vacuna, augmentaria molt".
Segons el responsable d'Urgències de Pediatria de l'Hospital Sant Pau, no és problema d'ignorància: "La informació dels efectes adversos estan a l'abast. Però qui treballem necessitem estar reafirmant les bondats de les vacunes quan coses que surten a dos webs i a un e-mail confirmat agafa una confiança ferma... La gent s'agafa a qualsevol cosa que pugui sortir revolucionària com un clavo ardiendo"
Morales veu contrastada l'efectivitat de la vacunació i afegeix que un cop al mercat es va vigilant el seu bon funcionament: "La teoria conspiranoide dels laboratoris farmacèutics no té sentit", apuntava el doctor.
Escolta al Doctor Raúl Morales - minut 33
El metge Xavier Uriarte, president de la Lliga per la Llibertat de Vacunació, ha respost a les preguntes de RàdioEstel aquest dijous. Uriarte ha dit que ell sempre explica "com les epidèmies han anat evolucionant amb les vacunes i sense les vacunes, i les gràfiques són clares perquè diuen que, en un 98 per cent, les malalties se superen de manera natural", és a dir, sense que sigui necessària la vacunació. D'altra banda, el metge ha dit que sempre explica als seus pacients "la presència de mercuri i alumini en les vacunes, de gran perillositat i presents, juntament amb antibiòtics i altres elements, cosa que, a més, en alguns casos està prohibit". Uriarte ha recordat que, des de la Lliga per la Llibertat de Vacunació i altres àmbits de la medicina natural, "s'està fent una feina informativa i aclaridora que no fa l'Administració pública".
El doctor Uriarte, d'altra banda, ha comentat que, "en un estat de Dret com tenim a Catalunya i Espanya, l'aspecte favorable de les vacunes és precisament la llibertat i la informació per als pares o tutors dels nens". En definitiva, segons Xavier Uriarte, "l'avantatge de les vacunes és la llibertat de decisió". D'altra banda, el metge, nascut a Bilbao i establert des de fa anys a Girona, ha destacat que "històriament l'ésser humà ha tingut gran capacitat natural d'adaptar-se a les noves situacions mediambientals o de presència de microorganismes, des de la possibilitat d'elaborar una protecció en forma de vacuna natural, no només individualment sinó també en grup".
Uriarte també ha afegit que "de 1798 fins a 1950, s'ha creat amb l'experiència el criteri que la primera immunitat és la natural, cosa que demostra que existeix la immunitat natural, abans que es digués que existeix l'artificial de la vacuna". El doctor ha dit, en la mateixa línia, que "totes les vacunes tenen aditius que són mortals, i això està demostrat des del 1950, ja que no es pot elaborar cap vacuna que afegeixi tòxics altament lesius". Segons el metge, "estem en un dilema que és molt interessant que es produeixi, perquè en els pares i mares que volen vacunar, ha d'anar entrant una consciència segons la qual cal actualitzar els conceptes dient que hi ha components lesius".
Escolta Xavier Uriarte al minut 32
Dimecres hem conversat amb el professor de naturopatia de l'Institut Roger de Llúria, Daniel Albors. Està en contra de la vacunació obligatòria: "Atemptaria contra la lliure elecció de cada persona, de cada pensament, i estem en una societat pluralista", i per tant, "s'hauria de fer la tasca d'informació, que no es fa mai. Una tasca més raonament: més que vèncer, de convèncer".
Com a Almudena Sánchez i Gonzalo Fernández (podeu veure les entrevistes més avall) hem demanat a Daniel Albors que ens digui, sota el seu parer, avantatges i inconvenients de vacunar: "Els pros són reconeguts: a través d’uns virus forçar el cos perquè produeixi anticossos i quedi immunitzada, i això és cert en les vacunes que s’han provat eficaces. Els contres és que quan eradiquem una malaltia, apareixen d’altres. Malalties immunitàries, inofensives com al·lèrgies, atòpies... I altres que ens tenen més preocupats, com malalties neurològiques desconegudes, autoinmunes o neuromusculars, on hi ha una espècia d’autoagressió del mateix cos. L'evolució d'aquestes malalties és la contrària a la vacunació".
Albors ha advertit que “les vacunes no són inicues” i que també comporten riscos: “Sí que hi ha hagut casos causa-efecte, persones que s’han quedat amb seqüeles neuromusculars tota la vida. En alguns països l’Estat ha hagut d'indemnitzar els pares”, ha declarat. 
Des de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona ens ha atès aquest dimarts la pediàtria Almudena Sánchez, adjunta a Urgències, UCI i Neonatologia, i metge d’assistència primària al CAP Les Hortes.
Sánchez ha dit que la llei contempla que la vacunació pugui ser obligatòria: "Avui per avui, amb la situació a nivell epidemiològic i la cobertura sanitària, no hauria de ser obligatòria, però està contemplat que si la situació de salut pública es veiès afectada perquè els nens no estan vacunats, sí sigui obligatori". Sánchez ha aclarit: "Per sobre del dret a no vacunar-se està la salut col·lectiva".
La metgessa, experta universitària en vacunes per la Universitat Complutense de Madrid, ha valorat avantatges i inconvenients: "Els pros són infinits. La vacuna és un dels grans avençs de la medicina, controla infeccions. Contres: els efectes secundaris. Són perfectament assumibles i la inmensa majoria són benignes i transitoris". Amb tot, la pediàtra recalca: "La principal por que podem tenir a una vacuna és una reacció alèrgica, però és un risc que assumim cada dia".
En resposta a les persones que no vacunen, Sánchez ha puntualitzat que no s'ha demostrat que els additius o l'alumini siguin nocius. "Em sembla un acte d'imprudència contra els nens i un acte egoïsta". 
Dilluns hem rebut la visita del doctor Gonzalo Fernández, director del Màster d'Homeopatia de la UB i l'Acadèmia Mèdica Homeopàtica de Barcelona. El cas de diftèria ha posat la vacunació d'actualitat: "Legislar en calent no és una bona consellera. Jo crec que el criteri de major part de metges seria informar, recomanar, i no imposar", defendia Fernández.
Pel doctor, és important "informar bé a la població, i no minimitzar els riscos sanitaris", així com saber avantatges i inconvenients: "Prevenir les malalties, a favor, i en contra, plantejar-nos els conservants que tenen alguna vacunes amb efectes secundaris".
Gonzalo Fernández creu que no s'hauria d'obligar a vacunar-se, però insisteix que és la seva opinió: "Els metges que practiquem homeopatia no tenim postura oficial, perquè el nostre col·lectiu és molt divers". El doctor també veu interès per part de les empreses dedicades a la fabiració de vacunes: "La indústria farmacèutica segurament sí vulgui treure rèdit econòmic de les vacunes. Amb la vacuna de la varicel·la es va veure de la pressió de les farmacèutiques".

Més actualitat

Sense categoria

SOCIETAT

Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”  

menors i xarxes socials

Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils

2 gener 2025

Redacció

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció