El Papa, en el seu missatge per a la propera Jornada Mundial dels Migrants i Refugiats, fa una crida a no deixar-nos portar per la indiferència davant de tantes tragèdies, i afegeix que "no es poden reduir les migracions a la seva dimensió política i normativa, a les implicacions econòmiques i a la simple presència de cultures diferents en el mateix territori”. Francesc conclou el document recordant que "acollir l'altre és acollir Déu en persona ".
El cardenal Antonio Maria Vegliò, president del Pontifici Consell de la Pastoral per als Emigrants i Itinerants, i l'arquebisbe Joseph Kalathiparambil, secretari del mateix dicasteri, han presentat aquest matí, a l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, el Missatge del Sant Pare per a la Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat. El document, publicat avui mateix, té com a títol "Emigrants i refugiats ens interpel•len. La resposta de l'Evangeli de la misericòrdia". A partir d’aquest plantejament, al qual es dedicarà el Dia Mundial de l'Emigrant i del Refugiat el proper 17 de gener, Francesc parla dels fluxos migratoris, i els qualifica de moviments de "persones que escapen de la seva pròpia pàtria i interpel•len tothom, desafiant la manera tradicional de viure i, de vegades, alterant l'horitzó cultural i social al qual s’enfronten".
En aquest sentit, el pontífex parla de la integració dels immigrants, de les seves condicions de vida, i de com l'Església ha d'actuar inspirant-se en l'exemple i en les paraules de Jesucrist, i conclou que "la resposta de l'Evangeli és la misericòrdia". El Papa, a més, fa una crida a no deixar-se portar per la indiferència davant de tantes tragèdies, i afegeix que "no es poden reduir les migracions a la seva dimensió política i normativa, a les implicacions econòmiques i a la simple presència de cultures diferents en el mateix territori”. Francesc acaba el missatge recordant que "acollir l'altre és acollir Déu en persona ".
Reunió amb els missioners combonians
D'altra banda, Francesc ha rebut també aquest dijous els participants del Capítol general dels Missioners Combonians del Cor de Jesús, a la Sala Clementina del Vaticà. Durant el seu discurs, el Papa ha recordat als missioners que són "servidors i missatgers de l'Evangeli, especialment per als que no el coneixen o l'han oblidat", i ha explicat que "l'origen de la seva missió hi ha un do, que és la iniciativa gratuïta de l'amor de Déu, que els ha donat una doble crida: estar amb Ell i anar a predicar". El pontífex ha afegit que, "en la base de tot, hi ha la relació personal amb Crist, que té l’arrel en el Baptisme, confirmada en la Confirmació i, per a alguns, reforçada en l’Ordenació".
El pontífex ha recordat, a més, que "en l’espai de pregària és on es troba el veritable tresor per donar-lo als germans mitjançant l'anunci”. En aquesta línia, ha assegurat que “el missioner de fet es fa servidor del Déu que vol parlar als homes i les dones d'avui, com Jesús parlava a aquells del seu temps, i conqueria el cor de la gent que venia a escoltar-lo de tot arreu i quedava meravellada escoltant els seus ensenyaments".
Finalment el Papa ha animat els missioners a "nodrir-se sempre de la Paraula de Déu, per ser el seu ressò fidel, acollir-la amb alegria de l'Esperit, interioritzar i fer-la carn de la seva carn com Maria", ja que en la Paraula de Déu "hi ha la saviesa que ve de l'alt i que permet trobar llenguatges, actituds, instruments adequats per respondre als desafiaments de la humanitat que canvia". En relació amb això, Francesc ha recordat que són molts els combonians que han donat la vida i han estat llavor fecunda.
A més, el Sant Pare ha explicat que els Combonians del Cor de Jesús contribueixen "amb alegria a la missió de l'Església, testimoniant el carisma de sant Daniel Comboni, que troba un punt en l'amor misericordiós del Cor de Crist pels homes indefensos". En acabar, el Papa ha desitjat als missioners que la reflexió dels temes del Capítol il•lumini el camí de l'Institut els propers anys "i ajudi a redescobrir el seu patrimoni d'espiritualitat i d'activitat missionera".
"L'alegria del Senyor és la nostra força", diu el Papa a Santa Marta
I aquest dijous al matí, en la represa de les celebracions eucarístiques diàries a la residència de Santa Marta, el pontífex ha destacat que “l'alegria del Senyor és la nostra força” i que “en Ell trobem la nostra identitat”. En l’homilia de la Missa matinal celebrada a la capella de la Casa de Santa Marta, coincidint amb la festa de Santa Teresa de Lisieux, el Sant Pare ha destacat que "no s'ha d'apagar en un cristià la nostàlgia de Déu, ja que, en cas contrari, el nostre cor no podria fer festa".
A partir de l’exemple del poble d'Israel que, després de molts anys de deportació, torna a Jerusalem i inspirant-se en el Llibre de Nehemies, el Sant Pare ha reflexionat sobre el que dóna substància a la identitat d'un cristià. I ha destacat que el poble, també durant els anys transcorreguts a Babilònia, recordava la seva pròpia pàtria. Després de tants anys, segons recorda el pontífex, "arriba, finalment, el dia del retorn, de la reconstrucció de Jerusalem, i, com narra la primera lectura, Nehemies demana al escrigui Esdres que llegeixi davant el poble el Llibre de la Llei". "El poble està feliç; se sentia joiós, plorava, i sentia la Paraula de Déu; tenia alegria, però també plor, tot junt", ha reflexionat Francesc. El Papa s’ha preguntat igualment de quina manera és possible trobar la pròpia identitat. També ha recordat que el poble exultava amb gran alegria perquè havia "comprès les paraules que els havien estat proclamades". Havien trobat, deia el pontífex, el que la nostàlgia els feia sentir "per anar endavant”.
I pel que fa a les previsions, aquest divendres al matí es fa, a les 11.30 hores, una trobada informativa, a la Sala de Premsa de la Santa Seu, sobre l’Assemblea General Ordinària del Sínode de Bisbes, dedicada a la Família. S'explicaran els últimes detalls sobre la preparació per a un Sínode que començarà aquest proper diumenge, 4 d'octubre.
Es pot escoltar AQUÍ tota l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,