En directe

Radio Vaticana

PAPA FRANCESC

Francesc, entre la tristor per la traïció de dos col·laboradors i l'esperança d'una transparència que eradica la corrupció

El Papa Francesc ha recordat aquest dimarts els bisbes, arquebisbes i cardenals morts durant l’últim any. Ha explicat que els pastors tenen grans qualitats i…

3 novembre 2015

Redacció

Comparteix
El Papa Francesc ha recordat aquest dimarts els bisbes, arquebisbes i cardenals morts durant l’últim any. Ha explicat que els pastors tenen grans qualitats i que, encara que siguin éssers humans, necessiten l’ajuda de tots els creients. Aquest missatge conviu amb la voluntat de transparència i tolerància zero davant escàndols de corrupció com els de dos treballadors de la Santa Seu detinguts aquest cap de setmana i que hauran de respondre davant la justícia vaticana. Segurament  Francesc té una doble sensació: Tristesa per la traïció d’alguns i esperança perquè la transparència ajudi a eradicar-la aviat dins l’Església.
El Papa Francesc ha presidit aquest mateix dimarts, a la basílica de Sant Pere del Vaticà, una celebració de l’Eucaristia pel centenar llarg de pastors entre bisbes, arquebisbes i cardenals morts aquest últim any. El Sant Pare ha fet una crida a tots els creients perquè "mirin i imitin el servei que fan aquests administradors de l’Església, un mandat que Jesús ens trasllada perquè fem com ell, rentem els peus i, en definitiva, servim sense límits". El pontífex ha dit que qui serveix i dóna sembla un perdedor davant el món, però ha aclarit que és precisament perdent-nos en l’amor que derrotem el mal i la mort, com el mateix Jesús.
En la seva homilia, Francesc ha recordat que l’amor de Crist és tan concret que "ha carregat amb la nostra mort per salvar-nos". El Papa també ha demanat que "tothom sàpiga dirigir la mirada al cel, on tenim el Déu de la vida". El Papa ha dit que "l’estil que proposa Jesús és el d’estimar sense límit", alhora que ha demanat als creients que "mirin, per sobre dels propis interessos, cap a les necessitats dels altres, una actitud que ens allibera i ens permet ser “autèntics servidors més que no pas funcionaris”. 

Dos llibres que destapen dades però donen esperança

D'altra banda, aquest dimecres surten publicats dos llibres amb els últims documents robats al Vaticà. La iniciativa editorial va anar precedida per la detenció, el cap de setmana passat, dels dos suposats culpables de la filtració dels escrits classificats. L'atac al Vaticà deixarà clar que el Papa vol transparència i que, malgrat les dificultats, hi ha un ferm desig d’assolir aquest objectiu. El ja anomenat Vatileaks II, una difusió de notícies reservades del Vaticà, troba semblances amb el cas Paolo Gabriele, el majordom de Benet XVI que va passar gran quantitat d'informació reservada a mitjans de comunicació. Ara són dues persones les sospitoses de filtrar les dades reservades. Un és el sacerdot espanyol Luis Ángel Vallejo, de 50 anys i membre de la Societat Sacerdotal Santa Creu, relacionada amb l'Opus Dei. La Prelatura s’havia distanciat del prevere, que havia arribat al Vaticà a proposta de la seva diòcesi. L'altra persona acusada és una relacions públiques italiana, de 32 anys, que es diu Francesca Chaouqui.
El Papa ha de gestionar aquest nou cas, després que la seva figura ha despertat gran entusiasme en els fidels de tot el món. Per exemple, segons un periodista no religiós, Francesc ''ha retornat als fidels l'orgull de ser catòlics'' gràcies a una sèrie de reformes que apunten la línia indicada per Benet XVI, o sigui la transparència financera, 'tolerància zero' cap als casos de pederàstia, una reforma de la Cúria Romana que apunta a donar-li vitalitat, i una 'Església en sortida' que sàpiga acollir tothom convidant a seguir el que Jesús indica en l'Evangeli i l'Església en els seus preceptes.
Dels dos llibres, algunes dades que s’han conegut abans de la publicació són més que discutibles. D’una banda, es diu que els cardenals segueixen vivint en apartaments grans, quan els que té el Vaticà són gairebé tots d'aquest tipus. Altres continguts poden tenir més consistència, com és el fet que el Sant Pare hauria demant  que es facin fer tres pressupostos abans de cada despesa i que no es pagui el que no ha estat pressupostat. També diuen els llibres que el Papa actual lamenta la manca d'informacions donada per alguns ens del Vaticà, cosa que no permet saber, per exemple, la superfície de diversos edificis, amb tot el que això comporta a nivell de desinformació sobre la renda.
El llibre novel•la presenta aquests casos, en la seva publicitat, com "els verins dels qui fan sabotatge contra la vigorosa revolució del Papa, entre espionatge, robatori amb violència i accions per treure legitimitat, una veritable guerra (afegeix la promoció) reconstruïda com una novel•la de misteri". Els analistes creuen, de tota manera, que el fons d’aquests llibres, el contingut dels quals lògicament no agrada al Vaticà, en realitat destapen allò que vol aquest Sant Pare: més transparència i més lluita per canviar les inèrcies i rutines existents en l'administració de la Santa Seu, uns plantejaments que van obtenint èxits en molts sectors, com és el cas de la transparència en els comptes públics de l’Institut de les Obres de la Religió (IOR), també conegut com la banca vaticana, per internet. 
A la invitació als periodistes per a la presentació del llibre 'Via Crucis' de Nuzzi, que surt aquest dimecres en 22 països, es llegeix aquesta frase: "De gravacions i documents inèdits, la difícil lluita del papa Francesc per canviar l'Església". L'escàndol no és de fet una suposada incoherència de Francesc entre allò que diu i allò que fa, sinó el fet que documents privats hagin estat filtrats, i que periodistes i cases editorials els utilitzin i juguin amb aquests materials per publicar dos best-sellers destinats a guanyar diners.
S'ha celebrat el V Congrés Internacional de la Fundació Ratzinger
Un missatge del papa emèrit Benet XVI ha posat el punt final al V Congrés Internacional de la Fundació Joseph Ràtzinger Benet XVI, celebrat per primera vegada a Espanya, concretament a la Universitat Francisco de Vitoria de Madrid. Durant dos dies, els participants han aprofundit sobre el tema de "la pregària com una força que canvia el món". En aquesta ocasió, la trobada ha estat organitzada per la mateixa Fundació Ratzinger de la Santa Seu, la Universitat Francisco de Vitoria i la Fundació per al V Centenari del Naixement de Santa Teresa de Jesús.
La reunió ha tingut com a protagonista la pregària, una qüestió íntimament lligada a l'espiritualitat teresiana i molt present també en el pensament i magisteri de Joseph Ratzinger. El primer dia, els participants van escoltar la salutació del papa Francesc des de Roma, els seus bons desitjos i la seva crida a pregar junts. L'endemà Giuseppe Scotti, president de la Fundació Ratzinger, va presentar les conclusions de la trobada. Citant la ponència del professor de la Universitat Pontifícia de la Santa Creu, Bernardo Estrada, el sacerdot italià va recordar com Benet XVI "fa veure que la humanitat autèntica, el fet d'arribar a ser plenament home, només es pot comprendre a partir de Déu i en una relació amb Déu que inclou el parlar amb ell i escoltar-lo".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 3 de novembre.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció