PAPA FRANCESC
Francesc ja és a Kènia, on ha assegurat que "la violència i el terrorisme neixen de la pobresa i la frustració"
El Papa ja és a Nairobi, la capital de Kènia, on ha dit aquest dimecres que aquest país necessita derrotar la violència i el terrorisme…
25 novembre 2015
Redacció, 
El Papa ja és a Nairobi, la capital de Kènia, on ha dit aquest dimecres que aquest país necessita derrotar la violència i el terrorisme amb "el testimoni vivent d’homes i dones que creuen en la pau sense por i que estan donant un exemple molt creïble dels grans valors espirituals i polítics que van inspirar el naixement del país africà". És una de les pinzellades del missatge de reconciliació i esperança que vol donar aquests dies, fins dilluns vinent, a Kènia, Uganda i la República Centreafricana.
En el seu primer acte públic a l’Àfrica, concretament a la capital de Kènia, el Sant Pare, després del discurs de benvinguda del president d'aquest país, ha pronunciat el seu primer discurs al jardí de la residència presidencial, amb les autoritats civils i el cos diplomàtic. Ha destacat que Kènia és un país de joves (que de fet constitueixen el 60% de la població), que la qüestió ecològica afecta la relació entre l'ésser humà i la natura i que la situació social incou també el terrorisme. "Kénia és una nació jove i vibrant, una societat de gran diversitat, que exerceix un paper significatiu en la regió. En molts aspectes, la seva experiència de donar forma a una democràcia és compartida per moltes altres nacions africanes", ha assegurat.
En la mateixa línia, Francesc ha afegit que "igual que Kènia, aquestes nacions també estan treballant per a construir, sobre les bases sòlides del respecte mutu, el diàleg i la cooperació, una societat multiètnica que sigui veritablement harmoniosa, justa i inclusiva". A més de dir que té ganes de trobar-se aquests dies amb joves, ha assegurat que ells "són la riquesa més valuosa d'una nació". El Sant Pare ha agraït l'afectuosa benvinguda que ha rebut en la seva primera visita a al continent africà, en un país de grans potencialitats. "Kènia ha estat beneïda no només amb immensa bellesa, en les seves muntanyes, en els seus rius i llacs, en els seus boscos, sabanes i semi-deserts, sinó també amb l'abundància de recursos naturals", ha comentat. També ha conclòs que "els kenians tenen gran estima per aquests dons rebuts de Déu, i són coneguts per la seva cultura de la conservació, la qual cosa els honora".
Després de destacar que "l’experiència keniana de donar forma a una democràcia és compartida per altres pobles africans", el pontífex ha expressat el seu desig d’ajudar Kènia, amb els seus joves, perquè "és la millor manera de garantir-los un futur digne, amb la natura com a gran protagonista". Francesc, a més, ha recordat que "la greu crisi ambiental que afronta el nostre món exigeix cada vegada més una major sensibilitat per la relació entre els éssers humans i la natura". Igualment s'ha mostrat convençut que la solidaritat ha de ser també intergeneracional: "Tenim la responsabilitat de transmetre a les generacions futures la bellesa de la natura en la seva integritat, i l'obligació d'administrar adequadament els dons que hem rebut".
El Papa ha afirmat, en un altre moment del discurs, que aquests valors estan profundament arrelats a l'ànima africana, alhora que han d'inspirar els esforços dels líders nacionals per promoure models responsables de desenvolupament econòmic. "En la mesura que les nostres societats experimenten divisions, ja sigui ètniques, religioses o econòmiques, tots els homes i dones de bona voluntat estan cridats a treballar per la reconciliació i la pau, el perdó i la sanació", ha comentat. D'altra banda, ha conclòs que "la tasca de construir un ordre democràtic sòlid, d'enfortir la cohesió i la integració, la tolerància i el respecte pels altres, està orientada primordialment a la recerca del bé comú".
Natura, justícia i lluita contra la pobresa
Francesc ha reafirmat, com ell mateix ha escrit en la seva encíclica Laudato Sí, la relació entre la protecció de la natura i la construcció d'un ordre social just i equitatiu. En aquesta línia, ha assegurat que "la violència, els conflictes i el terrorisme que s'alimenta de la por, la desconfiança i la desesperació neixen de la pobresa i la frustració". La crida del pontífex a atacar les arrels de tots els mals passa, segons ha explicat també, per una "lluita contra aquests enemics de la pau i la prosperitat que s'ha de dur a terme mitjançant homes i dones que creuen en ella sense por, i que donen testimoni creïble dels grans valors espirituals i polítics que van inspirar el naixement de la nació".
Francesc ha animat els kenians a treballar junts pel bé comú i la solidaritat entre tota la societat. "La promoció i preservació d'aquests grans valors es confia d'una manera especial a vostès, dirigents de la vida política, cultural i econòmica del seu país. Aquesta és una gran responsabilitat, una veritable vocació al servei de tot el poble de Kènia. L'Evangeli ens diu que aquells a qui molt se'ls ha donat, molt se li exigirà (cf. Lc 12,48). I us animo a treballar amb integritat i transparència pel bé comú, i fomentar un esperit de solidaritat en tots els àmbits de la societat", ha comentat.
Finalment, el Papa ha fet una crida a tota la societat keniana perquè "no deixi de treballar veritablement per les necessitats dels pobres, les aspiracions dels joves i una justa distribució dels recursos naturals i humans amb què el Déu Creador ha beneït el seu país". En el final del discurs, Francesc ha garantit el compromís constant de la comunitat catòlica, a través de les seves obres educatives i caritatives, per "oferir la seva contribució específica en aquestes àrees".
Arribada a Nairobi entre fortes mesures de seguretat
El primer acte públic de Francesc a Kènia s’ha produït només una estona després d’aterrar a l’aeroport de Nairobi, la capital, on ha començat un important i arriscat viatge a l'Àfrica per difondre un missatge de pau i reconciliació en països afectats per la violència armada i el deteriorament dels drets humans, com són Kènia, Uganda i República Centreafricana.
Durant el vol de Roma a Nairobi, el pontífex ha dit que l’únic que li fa por d’aquest viatge són "els mosquits". Això sí, l’arribada s’ha completat enmig d'unes extraordinàries mesures de seguretat i una expectació ciutadana moderada, ja que majoritàriament els cristians de Kènia són protestants. Uns 10.000 agents vetllen per la seguretat en una ciutat que ha tancat completament les seves principals avingudes almenys fins divendres. El Sant Pare ha estat rebut pel president de Kènia, Uhuru Kenyatta.
L'etapa inicial d'aquest viatge, el primer que emprèn el pontífex per terres africanes, ha estat considerada d'alt risc davant la permanent amenaça d'atemptat del grup gihadista somali Al Shabab. Els actes més importants de la visita del Papa a Nairobi tindran lloc aquest dijous, amb un acte interreligiós i ecumènic, una missa al recinte de la Universitat pública i un discurs sobre el medi ambient a les instal•lacions de l'ONU. Divendres i dissabte, Francesc visitarà Uganda, mentre que aquest XI viatge apostòlic del Sant Pare actual es completarà diumenge i dilluns a la República Centreafricana.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 25 de novembre.
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,