En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El vaticanista Andrea Tornielli dialoga amb el Papa, en un llibre, sobre la misericòrdia que purifica la vida

El nom de Déu és misericòrdia. Aquest és el títol d’un llibre breu que s’ha presentat aquest dimarts a Roma i que no recull grans…

12 gener 2016

Redacció

Comparteix
El nom de Déu és misericòrdia. Aquest és el títol d’un llibre breu que s’ha presentat aquest dimarts a Roma i que no recull grans titulars per als diaris, ni complicades reflexions teològiques. Només transmet un missatge: el del Déu amorós i misericòrdiós disposat a perdonar sempre a aquells que s’acostin a ell. És una senzilla sinnopsi del gran llibre que és el pontificat de Francesc. L'acte s'ha fet a l’Agustinianum de Roma per fer públic aquest nou treball, publicat a partir d’una llarga entrevista o conversa de Francesc amb el vaticanista Andrea Tornielli per explicar per què ha convocat el Jubileu extraordinari de la Misericòrdia. El nom de Déu és misericòrdia està editat a Espanya per Planeta. 
Com Joan Pau II el 1994 i Benet XVI el 2010, el Papa actual ha mantingut una llarga entrevista amb Andrea Tornielli per explicar sobretot la raó per a la seva insistència en la misericòrdia des que va començar el seu pontificat. És una xerrada de pastor i ovella, de pare i fill, en la qual Francesc respon amb un llenguatge senzill a preguntes profundes sobre la confessió, el pecat i la seva pròpia experiència de "misèria". És una de les primeres coses que subratlla, per exemple quan diu que "etimològicament, misericòrdia significa obrir el cor al miserable".  El portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, que ha moderat l’acte de presentació, ha destacat que la força del llibre es troba en la mateixa experiència del Sant Pare.
El relat comença en la Missa de Santa Anna, el diumenge següent a l'elecció del Papa Francesc, on en la seva segona homilia, a propòsit de l'evangeli de l'adúltera, va predicar dient que «el missatge de Jesús és la misericòrdia, des de la humilitat, el missatge més contundent del Senyor». A partir d'aquí, el llibre recull en un centenar de pàgines a partir de la idea de carícia de part de Déu. El mateix Andrea Tornielli, veteraníssim periodista especialitzat en el Vaticà, se situa en el pla del lector, aportant ingredients a la conversa amb la formulació de diverses preguntes. Ha presentat el llibre l’actor Roberto Benigni, en un acte en què també ha estat present el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, que ha destacat el fet que "el llibre obre portes". El cardenal Parolin ha afegit que les reflexions d’aquest llibre són "un medicament per a alguns esdeveniments que van contra l’amor i la pau".
En la presentació del llibre, publicat simultàniament per 21 editors en 86 països, han participat també, entre d'altres i amb el cardenal  Parolin, Giuseppe Costa i Zhang Agostino Jianqing, un reclús xinès de la presó de Pàdua que va viure la seva trobada amb la Misericòrdia de Déu. Ha explicat que és "de família de tradició budista” i que "el 1997, amb 12 anys", va arribar a Itàlia amb el seu pare, però va adquirir "un caràcter violent i superficial", segons el mateix Zhang Agostino Jianqing, que també ha destacat que s'havia centrat en "els balls, els diners i les noies". Sense entrar en detalls, l'home ha dit després que va ser condemnat a 20 anys de presó. Un cop a la presó, ara a Pàdua, es va convertir al cristianisme, gràcies sobretot a la intervenció de la seva mare.
El portaveu de la Santa Seu ha revelat que "aquest mateix dilluns, quan Agostino va visitar el Papa, li va donar una foto seva amb els seus amics i germans de la presó, signada i dedicada al Sant Pare, i Francesc va respondre amb una bonica dedicatòria en què afirma que està a prop d'ells, que resa per ells i que els demana que resin per ell". El pres xinès ha agraït al pontífex la seva acollida.
I en l’esperada intervenció de Roberto Benigni, el còmic ha explicat l’emoció que va sentir quan va visitar també aquest dilluns el pontífex, per recordar després que "la gran preocupació del pontificat de Francesc és la misericòrdia, que no s'ha de confondre amb la pietat, perquè la misericòrdia inclou l'alegria, la facilitat per perdonar, i l'alegria és el gran secret del cristianisme". Benigni, després de dir que el seu evangeli preferit és el de Sant Marc,  ha destacat que "la vida és una lluita entre l'amor i el no-amor, i la frase més elevada en la història de la humanitat és la que invita a estimar els enemics". L’actor toscà ha afegit que Francesc "està portant amb ell tota l'Església cap al cristianisme i, enmig del dolor del món, està buscant la misericòrdia”. En aquesta línia, Roberto Benigni ha conclòs que, “en un món irreconeixible, que vol la por i la condemna, el Papa actual respon amb la misericòrdia, amb el dolor", que el còmic ha definit com “el lloc de la solidaritat entre Déu i l'home"
En el llibre, es diu que "tot acte d'amor de misericòrdia és una resurrecció, i tot acte de cobdícia és una mort". Finalment, Benigni ha llegit algunes pàgines del llibre en què el Papa parla del pecat i del perdó de Déu.  Per la seva banda, Andrea Tornielli ha donat les gràcies als promotors del volum, alhora que ha comparat Francesc amb Sant Joan XXIII precisament pel seu missatge sobre la misericòrdia amb un estil semblant.
La força de la pregària, tema de l'homilia a Santa Marta
D'altra banda, el Sant Pare ha assegurat aquest mateix dimarts al matí que "a pregària fa miracles i impedeix que el cor s'endureixi, oblidant la pietat". Durant l’homilia de la Missa celebrada a la capella de la Casa de Santa Marta, Francesc ha recordat que "la pregària dels fidels canvia l'Església, perquè els qui tiren endavant l’Església no són els Papes, els bisbes o els sacerdots, sinó els sants". El pontífex, a més, ha comentat que tots podem ser persones de fe i haver perdut el sentit de la pietat sota les cendres del judici i de les crítiques dures. La història que relata la pàgina de la Bíblia que el Papa ha comentat aquesta vegada ofereix l’exemple d’Anna, una dona angoixada a causa de la seva esterilitat i que suplica plorant a Déu que li doni un fill, i també un sacerdot, Elí, que l'observa des de lluny, assegut en un banc del temple.
El Papa també ha recordat la història d'un home de Buenos Aires que tenia la seva filla de 9 anys amb una malaltia greu i ingressada amb un mal pronòstic. Francesc ha explicat que el pare va anar a veure la Mare de Déu de Luján, patrona de l’Argentina, i va passar tota la nit aferrat a la reixa del Santuari demanant la gràcia del guariment. L’endemà, en tornar a l'hospital, va trobar la seva filla sana.
Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat
"Solidaritat, trobada i hospitalitat per tornar a dissenyar les nostres societats". Així s’ha expressat aquest dimarts Guerito di Tova, bisbe auxiliar de Roma i president de la Fundació Migrants, que ha comentat les iniciatives de l'Església italiana per a la celebració de la Jornada Mundial de l'Emigrant i del Refugiat, prevista per a aquest proper diumenge 17 de gener. Di Tova ha dit que "el Papa ens demana l'acollida com un fort recordatori de l'amor de Déu, que arriba a tothom perquè, més enllà de les xifres, tenim persones, cadascuna amb la seva dignitat i amb la seva pròpia realitat”.
El president de la Fundació Migrants, a més, ha comentat que serà col•locat als peus de l'altar de la càtedra la Creu de Lampedusa, "per recordar el viatge dramàtic que, per a més de 3.700 persones, entre elles prop de 800 nens, ha acabat aquest últim any en el fons de la Mediterrània". La Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat se celebrarà també aquest dijous al Centre Astalli per a Refugiats, a Roma, amb un moment de pregària i testimoni en presència de famílies de diverses nacionalitats.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 12 de gener.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

LLIBRE (i l’actor Benigni)

LA VOZ DE GALICIA: L'actor Benigni apadrina un llibre-entrevista al Papa Francesc

COPE: El Papa Francesc publica el seu primer llibre dedicat a la misericòrdia

ABC: El Papa demana, en un llibre-entrevista, una Església més propera a gais i divorciats

NEW YORK TIMES (en anglès): No llibre del Papa Francesc sobre la misericòrdia

EL MUNDO: El llibre del Papa, sensible a noves situacions

CLARÍN: El Papa defensa la dignitat de la persona per sobre de tot

20 MINUTOS: Reflexions del Papa, també sobre els divorciats, en un nou llibre-entrevista

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció