PAPA FRANCESC
Francesc, davant la Jornada Mundial de les Comunicacions, anima a "guarir relacions malmeses i portar pau i harmonia"
Crear ponts i buscar refer llaços entre persones enfrontades o distanciades són els fonaments que el Papa presenta en el seu missatge per a la…
22 gener 2016
Redacció, 
Crear ponts i buscar refer llaços entre persones enfrontades o distanciades són els fonaments que el Papa presenta en el seu missatge per a la 50a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, que se celebrarà el proper 8 de maig, festa de l’Ascensió. Francesc, amb aquesta crida a la pau en la comunicació a les portes de la festa de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes, ens diu molt sobretot als qui ens dediquem a aquesta feina en els mitjans. Comunicació i Misericòrdia, un encontre fecund. Aquest és el títol del missatge, que s’ha presentat aquest divendres a l’Oficina de Premsa de la Santa Seu. El Sant Pare explica que "l’Any Jubilar ens invita a reflexionar sobre la relació entre la comunicació i la misericòrdia, perquè l’Església està cridada a viure la misericòrdia com a tret distintiu de la seva identitat i la seva actuació".
Francesc també diu que, "com a fills de Déu, estem cridats a comunicar-nos amb tothom sense exclusió, mitjançant l’acollida en nosaltres i la difusió, al nostre voltant, el caliu i l’afecte de l’Església mare, de manera que Jesús sigui conegut i estimat". A més, el bisbe de Roma recorda que "la comunicació té el poder de crear ponts, d’afavorir la trobada i la inclusió, enriquint així la societat". Afegeix que les paraules "poden construir ponts entre persones, famílies, grups socials i pobles". El Sant Pare invita les persones de bona voluntat a "descobrir el poder de la misericòrdia, guarir les relacions malmeses i tornar a portar pau i harmonia a les comunitats".
Finalment, el Papa es refereix en el missatge als correus electrònics, als missatges de text, les xarxes socials i els fòrums, que han de ser "formes plenament humanes". Francesc assegura que "no és la tecnologia la que determina si la comunicació és autèntica o no, si el cor de l’home és capaç d’utilitzar bé els mitjans a la seva disposició". Per aquest motiu, el Sant Pare demana que l’any de la Misericòrdia "ens faci més oberts al diàleg per comprendrens i conèixer-nos millor, elimini totes les formes de tancament i menyspreu i allunyi qualsevol mitjà de violència i discriminació".
El bisbe, "més pregar i menys fer plans pastorals"
El Papa ha dit aquest divendres, d'altra banda, que el bisbe "té la missió d’anunciar l’evangeli" i que, "si no ho fa i s’ocupa d’altres coses, el poble de Déu pateix". En l’homilia de la Missa de Santa Marta, Francesc ha recordat el fragment de l’evangeli que narra l’elecció que Jesús fa dels apòstols. Partint d’aquesta idea, el Sant Pare ha recordat que els bisbes, des de aquesta que va ser "la primera ordenació episcopal de l’Església", són "la columna de l’Església i els testimonis que certifiquen que Jesús ha ressuscitat, que camina amb nosaltres, que ens salva i que és la nostra esperança".
Segons Francesc, els bisbes "tenen la tasca d’estar amb Jesús en la pregària, primer de tot, i no pas fer plans pastorals". En segon lloc, els prelats "han de predicar la salvació que Jesús ens ha portat". El Papa ha afegit que "aquestes dues missions són les que enforteixen l’Església". Finalment, el pontífex ha recordat que "l’Església no pot seguir caminant sense els bisbes, obligats a fer que la família de Crist es mantingui unida en la confessió del Crist ressuscitat". També ha conclòs que "els bisbes que s’equivoquen, perquè són pecadors, són successors dels apòstols".
Propera canonització de l'argentí "Cura Brochero"
També és notícia d'aquest divendres que el Papa ha autoritzat la promulgació del decret sobre el miracle atribuït a la intercessió del Beat José Gabriel del Rosario Brochero, sacerdot diocesà argentínascut el 16 de març de 1840 a Còrdova i mort el 26 gener 1914. És imminent, doncs, la canonització del també anomenat Cura Brochero.
El mateix pontífex farà l'anunci en el proper consistori de cardenals, previst per al març. La notícia es coneix precisament aquest divendres, 22 de gener, dia de la beata argentina Laura Vicuña, que va oferir a Déu la seva vida per la conversió de la seva mare. El Sant Pare també ha autoritzat altres decrets, en aquest cas de beatificació de diversos màrtirs que van morir per odi a la fe, entre ells Genaro Fueyo Casteñón i tres víctimes més de la persecució religiosa dels anys 30 a Espanya.
Segon encontre, a Roma, amb directors espirituals de seminaris espanyols
Se celebra a Roma el segon encontre amb directors espirituals de seminaris d’Espanya. Els objectius són posar les bases per conèixer millor la persona del candidat, promoure la sincera confiança entre el director espiritual i el seminarista i, en definitiva, afrontar la realitat dels actuals aspirants al sacerdoci, tot assumint el canvi generacional i treballant amb millor informació sobre la realitat dels candidats. Alonso Morata, director del Secretariat de la Comissió Episcopal de Seminaris i Universitats, ha destacat aquest divendres la importància de "treballar sobre aquestes noves realitats". La trobada ha estat organitzada per la Comissió d’aquest àmbit a la Conferència Episcopal Espanyola i per la Congregació per al Clergat, amb la col·laboració del Pontifici Col•legi Espanyol de Sant Josep.
Francesc obre l'Any Judicial del Tribunal de la Rota Romana
Finalment destaquem que Papa ha expressat, igualment aquest divendres, el seu desig «que la Mare de Déu i Sant Josep concedeixin a l'Església el do de créixer en l'esperit de família i a les famílies, el de sentir-se cada vegada més una part viva i activa del poble de Déu». Francesc ha acabat així el seu discurs, amb motiu de la inauguració de l'Any Judicial del Tribunal de la Rota Romana. Ha recordat que «el temps en què vivim és molt comprometedor, tant per a les famílies, com per als pastors, i estem cridats a acompanyar la institució familiar».
El pontífex ha dit que la Rota Romana és una gran ajuda per al bisbe de Roma i ha subratllat la importància del recent Sínode de la família. En el mateix sentit, ha comentat que «l'Església, amb renovat sentit de responsabilitat, segueix proposant el matrimoni, en els seus elements essencials, que eón els fills, el bé dels esposos, la unitat, la indissolubilitat, i la sacramentalitat».
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 22 de gener.
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,