PAPA FRANCESC
Francesc, des de la presó de Ciudad Juárez: "La reinserció dels reclusos comença a la societat, buscant prevenir el mal"
El Papa ha estat aquest dimecres a la tarda a Ciudad Juárez, capital de l’estat mexicà de Chihuahua, fronterer amb els Estats Units. Des de…
17 febrer 2016
Redacció, 
El Papa ha estat aquest dimecres a la tarda a Ciudad Juárez, capital de l’estat mexicà de Chihuahua, fronterer amb els Estats Units. Des de la perifèria més complexa a nivell social, amb tota la pressió migratòria, Francesc ha desenvolupat una intensa última jornada a Mèxic en què ha denunciat les arrels de fons d’aquesta problemàtica, que ha generat els últims anys mort, destrucció i grans desigualtats. El Sant Pare ha visitat el Centre de Readaptació Social Estatal, amb més de 300 reclusos, el Sant Pare ha recordat en el seu discurs que "la veritable preocupació ha de ser la vida de les persones", i ha lamentat que "sovint la humanitat resol els problemes aïllant o empresonant". En aquesta línia, ha assegurat que "l’existència de presons és signe d’una cultura que ha deixat d’apostar per la vida d’una societat que a poc a poc ha anat abandonant els seus fills".
Dins la presó, i després d’escoltar el testimoni d’una reclusa en nom de tots, el pontífex ha dit que "la rehabilitació comença creant un sistema de salut social, una societat que busqui no pas posar-se malalta contaminant les relacions als barris, a les escoles o a les llars, sinó intentar generar una cultura que actuï i busqui prevenir aquelles actuacions i camins que acaben fent mal al mateix teixit social". D’aquesta manera, amb aquesta històrica visita a un centre, on també ha dit que "la reinserció no comença entre les reixes", el bisbe de Roma ha completat un viatge a Mèxic en què, una vegada més, la força no s’ha trobat en les grans multituds, sinó en la potència d’un missatge d’esperança adreçat a la societat d’aquest singular país americà, però també a tot el món ja que, com ha dit Francesc també aquest dimecres, "la misericòrdia no arriba només a alguns, sinó a tothom".
A Ciudad Juárez, a l’estat de Chihuahua, Francesc ha estat rebut per les autoritats d’aquesta regió mexicana. El Papa, després de la recepció, ha entrat en el Centre de Readaptació Social Estatal, amb més de 300 reclusos, on igualment ha agraït als funcionaris, als treballadors, als voluntaris i a tots els col•laboradors "la feina que fan dins un context de fragilitat". El testimoni de la reclusa ha estat especialment colpidor: "Ens trobem aquí, entre reixes, per errors comesos en el passat, però amb el desig de refer-nos i d'acollir-nos a aquella misericòrdia que ens permet tornar a ser en el món".
La jornada d’aquest dimecres, l’última del pontífex a Mèxic, s'ha completat amb una trobada de Francesc amb el món laboral, igualment a Ciudad Juárez, i una celebració de l’Eucaristia a la mateixa capital de l’estat mexicà de Chihuahua, fronterer amb els Estats Units, ja de matinada. Cap a les 3, hora catalana, Francesc és acomiadat oficialment a l’aeroport de Ciudad Juárez per volar cap a Roma, on té previst arribar aquest dijous a primera hora de la tarda.
Emotiva trobada amb joves a Morelia
D'altra banda, abans de l'últim dia a Mèxic, el Papa ha ofert aquest dimecres de matinada, en una multitudinària trobada amb joves a Morelia, un missatge ple d'esperança, il•lusió i sobretot molt d'encoratjament. A la capital de Michoacán, en un estadi de futbol completament ple de persones que mostraven una vegada més la alegria i l'esperit festiu del poble mexicà, Francesc va presentar novament la joventut com "el gran tresor del país que té rostre jove i són els seus joves, la riquesa d'aquesta terra, perquè l'esperança és una altra cosa".
Es calcula que van ser 50.000 persones les que van participar en aquesta trobada en què, a més de danses, cançons i molta acció amb testimonis, diversos joves van explicar al Papa com és la dura realitat de la vida per a ells, amb dificultat per trobar feina, formar una família i caminar per la vida. El Papa va voler també consolar, amb les seves paraules, una societat que desitja la pau i en la qual la violència, les addiccions i el narcotràfic són el pa de cada dia. "Entenc que sovint es fa difícil considerar-se riquesa del país quan constantment ens veiem exposats a la pèrdua d'amics o de familiars en mans del narcotràfic, de les drogues i d'organitzacions criminals que sembren el terror, o quan no es tenen oportunitats de treball digne", ha destacat.
En la mateixa línia, el Sant Pare va invitar els joves a vèncer les pors, a valorar-se més, a no deixar-se trepitjar per les persones que els fan creure que no serveixen per a res i, sobretot, a no perdre l'esperança. "Tots podem viure, però mai sense esperança, i no podem sentir el demà si no aconseguim valorar-nos i comprovar que la nostra història val la pena", ha afegit. I tot això, segons va explicar Francesc, s'aconsegueix "estant a prop de Jesucrist, que ens anima a seguir endavant i a portar un camí lluny de la destrucció". Finalment, i sempre acompanyat d'un ambient d'alegria i fe, el Sant Pare va beneir la Creu Missionera, que va lliurar als joves, representants de les 93 diòcesis de Mèxic, en un gest que simbolitzaba el compromís d'evangelització.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 17 de febrer.
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,