En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa rescata un dels seus missatges programàtics: "El poder és servei", unit a la justícia i la misericòrdia

El Papa ha assegurat aquest dimecres que qualsevol forma de poder "ha de ser servei, justícia i misericòrdia". En l’audiència general a la Plaça de…

24 febrer 2016

Redacció

Comparteix
El Papa ha assegurat aquest dimecres que qualsevol forma de poder "ha de ser servei, justícia i misericòrdia". En l’audiència general a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, dedicada a la misericòrdia en la Sagrada Escriptura, el Sant Pare ha fet una crida a no abusar dels poders i les riqueses del món. Francesc ha destacat que la riquesa i el poder són realitats que poden ser bones i útils per al bé comú si es posen al servei dels pobres. Alhora ha aclarit que, "si s’utilitzen amb prepotència com passa sovint, són molt negatives". El Sant Pare ha lamentat que el poder es pot convertir en arrogància i en una actitud d’exercir l’autoritat sense justícia i misericòrdia, i ha afegit que aquest valor, el de la misericòrdia, "pot guarir les ferides i canviar la història".
El pontífex ha expressat el seu desig que l’exemple de Jesús ajudi els qui tenen poder a ser servidors del bé comú, a partir de la història de Nabot, la vinya del qual, segons relata l'Antic Testament vol ser adquirida pel rei Ahab. "La història de Nabot ens mostra el poder que perd la seva condició de servei", ha recordat. Una vegada més, Francesc ha recordat, com ja va dir ara fa tres anys en la Missa d’Inici del Ministeri Petrí, que "sense la dimensió del servei, el poder es converteix en arrrogància i opressió", i que "si no hi ha justícia, misericòrdia i respecte a la vida, l'autoritat es queda en simple cobdícia".
Com a conclusió de la catequesi setmanal, el Sant Pare ha expressat el seu desig que "l'exemple de Jesús transformi la nostra concepció de poder, perquè sempre visquem la nostra responsabilitat com un servei en què manifestem la seva misericòrdia als altres". Servei, justícia i misericòrdia són, segons ha recordat Sant Pare, els grans valors de les persones que tenen autoritat. Francesc ha fet una invitació general, també, a acollir la misericòrdia de Déu en la vida de cada dia. Amb una exhortació especial, dins la Quaresma de l’Any Jubilar, el Papa ha proposat una pregària especial a la Mare de Déu.
A més, dins el cicle d’audiències sobre la misericòrdia a la Bíblia, Francesc ha reiterat la seva crida a tothom per ser missioners autèntics de la misericòrdia, perquè la misericòrdia divina pugui tocar els cors i perquè l’autoritat es converteixi en servei i en justícia. I amb la cordial benvinguda als joves, als malalts i als qui s’acaben de casar, el Papa ha recordat la importància del camí quaresmal, que ha qualificat de “temps favorable per intensificar la vida espiritual, amb la pràctica del dejuni i la pregària com a mitjà per posar els sofriments en mans de Déu i a obrir la vida de família a les necessitats dels germans”.
Cimera Itàlia-Santa Seu
D'altra banda, la política internacional ha estat en el centre de la cimera entre Itàlia i la Santa Seu celebrada aquest dimarts a la tarda a Roma. Les discrepàncies entre el Govern italià i l’Església han estat evidents, sobretot en el projecte de donar via lliure al matrimoni entre persones del mateix sexe. Així ho ha reconegut el primer ministre italià, Matteo Renzi, que ha destacat per sobre de tot la cordialitat i el respecte del seu govern, tant cap a la Santa Seu com cap als missatges de la Conferència Episcopal Italiana. "Ha estat una trobada molt important i significativa, amb molts temes en què la col·laboració ha estat decisiva, tot i que en molts aspectes el govern italià no coincideixen", ha explicat el cap de l'executiu italià.
L’estabilitat de l’àrea mediterrània amb el rerefons de la guerra a Síria i la necessitat d’un alto el foc i altres temes bilaterals han estat analitzats en les converses, amb la presencia del secretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin. També s’hi ha parlat del compromís social de l’Església i de la tasca que desenvolupa el Papa Francesc en temes de migracions, educación i igualtat social, segons ha comentat el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi.
Aquestes reunions bilaterals entre el govern italià i la Santa Seu es fan regularment cada any, tot i que ara l’interès mediàtic i social ha estat més important per l’oposició que la Conferència Episcopal Italiana ha expressat aquestes últimes setmanes davant el projecte governamental d’equiparar les unions entre persones del mateix sexe al matrimoni entre home i dona.
El Sant Pare respon en un llibre a preguntes formulades per nens
A partir d'aquest dijous, es pot adquirir a les llibreries italianes un llibre titulat L’amor abans que el món. El volum recull les respostes del Papa Francesc a 30 cartes de nens, que tenen entre 6 i 13 anys i que són dels cinc continents. Editat per Rizzoli, el llibre ha estat promogut per Loyola Press, la casa editora de la Companyia de Jesús als Estats Units, i publicat gràcies a Antonio Spadaro, que ha traslladat aquestes preguntes dels infants al Sant Pare i després ha recollit les seves respostes. Paul Campbell, director editorial de Loyola Press, diu en una entrevista a Ràdio Vaticana que, “en aquesta primera vegada que un Papa escriu un llibre per a nens, el llibre no és només per als més petits, perquè Francesc també respon, d’alguna manera, als seus pares i mares, als seus avis i a tots els qui estimen els infants”
Finalment destaquem que Federico Lombardi, després de 25 anys de servei a la Ràdio Vaticana, deixarà dilluns vinent la cadena pontifícia. Lombardi va arribar a la Ràdio Vaticana el 1990 com a director de programes, i després va ser nomenat el 2005 director general. El 2001 també havia començat a encarregar-se del Centre Televisiu Vaticà i, des del 2006, de la direcció de la Sala de Premsa vaticana, una responsabilitat que encara conserva. Federico Lombardi deixa la Ràdio Vaticana perquè la Santa Seu ha posat en marxa un procés cap a la unificació de tots els seus serveis de comunicació.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 24 de febrer.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció