La plataforma Pobresa Zero Catalunya, que agrupa més de 3.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació, està duent a terme aquest any la campanya 12 fronts en la lluita contra les desigualtats. Al gener vàrem parlar d’habitatge amb l'Observatori DESC, i al febrer, de fiscalitat amb la Plataforma per una fiscalitat justa.
Ara tractem el front de març, les prestacions. I ho hem fet amb en Ramón Nicolau, secretari general i vocal de pobresa de la Federació Catalana de Voluntariat Social i director adjunt de la Fundació APIP-ACAM.
"Les prestacions són la compensació per les persones que no tenen mitjans de vida pel seu treball. La primera que se'ns ve al cap és la d'atur. Estan per les persones que fa molt de temps que no treballen: la renda mínima d'inserció, i després hi ha beques menjador, beques per llibres...", ha precisat Nicolau.
El secretari general de la Federació Catalana de Voluntariat Social ha explicat: "Hi ha una proliferació de serveis que paguen administracions centrals, altres autonòmiques, altres de l'ajuntament.... hi ha persones que no s'assebenten que tenen dret a aquesta prestació, algunes són temporals, a vegades són incompatibles...", lamentava Ramón Nicolau, que criticava: "No es coordinen suficient per ser eficients"
Davant la desinformació, el director adjunt de l'Associació per la Promoció i la Inserció Professional recomena anar a parlar amb un treballador social" "Li espera una feina de gestions, de paperassa llarga, però en aquests moments és el que hi ha"
A Catalunya hi ha 519.800 desocupats que ja no cobren subsidi ni prestació, 257.700 persones que viuen en llars que no tenen cap ingrés i 233.100 llars amb tots els seus membres a l'atur). "El fet que 1 milió i mig rebin prestacions podria ser una bona notícia, el greu és que hi hagi mig milió de persones que no arribi".
Escolta l'entrevista a Ramón Nicolau (minut 30)
Més actualitat
SALUT MENTAL
SANITAT
“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida”
El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu
13 gener 2025
Redacció,