En directe

Trotamundos

PAPA FRANCESC

El Papa exalta el valor de demanar sempre perdó: "La pregària en actitud de supèrbia no arriba al cor de Déu"

El Papa ha dit aquest dimecres que "la pregària en actitud de supèrbia no arriba al Cor de Déu". Durant l’audiència general d’aquest primer dia…

1 juny 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha dit aquest dimecres que "la pregària en actitud de supèrbia no arriba al Cor de Déu". Durant l’audiència general d’aquest primer dia de juny, Francesc ha presentat la Mare de Déu com a companya privilegiada a l’hora de recórrer a la misericòrdia del Pare en actitud de pregària humil, sense fer soroll. Ha tornat a parlar de misericòrdia, un dimecres més des de la Plaça de Sant Pere del Vaticà. Francesc ha animat els pelegrins presents a la trobada a pregar amb actitud humil per obtenir aquella misericòrdia del Déu Pare a la qual s’encomanava amb tanta força la Mare de Déu. Ha expressat el seu desig que "Maria la nostra Mare, que proclama la misericòrdia del Senyor en el Magníficat, ens ajudi a actuar amb un cor semblant al seu".
El Sant Pare ha seguit amb la sèrie de reflexions sobre la misericòrdia al Nou Testament, aquesta vegada partint del passatge de l’evangeli de Lluc en què es presenta un fariseu i un publicà. Extirpar l’arrogància i la hipocresia és, segons el bisbe de Roma, el millor instrument per ser capaços de trobar els altres i parlar amb ells, "no pas com el fariseu de la paràbola que no es va adonar que havia perdut l’obertura del seu cor, mentre el publicà es dóna cops i demana a Déu que tingui pietat d’ell".
El Sant Pare ha destacat la sentència de Jesús davant aquest relat, quan diu que el publicà torna a casa justificat, perquè el qui s’humilia serà enaltit. Francesc ha recordat que pregar requereix una actitud determinada pròpia del qui sap que és limitat davant la grandesa divina. "A la paràbola del fariseu i el publicà, que pugen al temple per pregar, Jesús ens ensenya l'actitud correcta per invocar la misericòrdia del Pare. La supèrbia del fariseu l'allunya de Déu i dels altres, i nosaltres ara ens hem de preguntar, més que com preguem, com és el nostre cor per valorar els pensaments i els sentiments i eliminar qualsevol arrogància", ha dit. El Sant Pare, en la mateixa línia, ha presentat la contraposició entre l’actitud del fariseu i la del publicà com un exemple també per a avui. El pontífex ha recordat que "el publicà demana perdó i es converteix en la imatge del veritable creient, mentre que la del superb no arriba al cor de Déu".
El Jubileu dels Sacerdots, que es fa fins a aquest divendres a Roma, ha estat igualment present a l’audiència. Francesc ha fet una crida a tots els creients perquè preguin humilment com Maria, que va visitar la seva cosina Elisabet, i perquè visquin l’Any Jubilar com una experiència de renovació espiritual. Després de saludar els polonesos, que vivien dimecres la tradicional visita a un dels seus santuaris importants, el del Baptisme de Polònia, el bisbe de Roma ha fet una invitació a tothom a "perseverar en el propi compromís personal, amb especial atenció als més necessitats, i a pregar al Sagrat Cor de Jesús sobretot pels sacerdots", molts d'ells ja presents al Vaticà.
Recordem que aquest divendres se celebra precisament la festa del Sagrat Cor de Jesús, 8 dies després del Corpus i dins el mes de juny dedicat a aquesta devoció. Finalment, Francesc s’ha adreçat als joves, als malalts i a les parelles que s’acaben de casar, com també als participants en un curs promogut per la Congregació per a les Causes dels Sants. Els ha demanat que "preguin perquè els processos de beatificació i canonització estimulin a les diòcesis l’entusiasme de la fe en la missió per a la pròpia santificació".
Reunió amb els jainistes
El Papa s’ha reunit aquest matí, abans de l’audiència general, amb representants de l’Institut de Jainologia de Londres, una de les realitats de la comunitat jainista, nascuda a l’Índia el segle VI abans de Crist. El col•lectiu compta actualment amb uns 8 milions de seguidors, sobretot al sud de l’Àsia. En la base dels seus plantejaments, els jainistes tenen la no voliència en la relació amb tots els éssers vius. En les seves paraules, el pontífex ha fet una nova crida a preservar tota la creació i la natura. "A tots nosaltres ens agrada la mare Terra, perquè la que ens ha donat la vida i ens custodia, però també diria la germana Terra, que ens acompanya en el nostre camí de l'existència. Però la nostra obligació és vetlar per ella com es vetlla per una germana, és a dir, amb responsabilitat, amb tendresa i amb pau", ha destacat. Igualment ha agraït als jainistes "tota la feina en la seva missió per mantenir la unió davant aquest ideal, aquest deure, aquest treball de fer que la mare i germana Terra sigui custodiada perquè, així, es custodia també tota la humanitat". 
Precisament aquest dimarts s'havia fet una trobada entre el Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós i els representants de l’Institut de Jainologia, amb els seus màxims representants al capdavant, el cardenal Jean-Louis Tauran i el president de la institució jainista, Nemu Chandaria. El diàleg de l’Església catòlica amb els jainistes es va reprendre l’any 1986, ara fa tot just 30 anys. Segons una nota de la Sala de Premsa de la Santa Seu, les dues delegacions han expressat, durant les converses, una gran satisfacció per les bones relacions de cooperació que existeixen ara entre les comunitats cristianes i jainistes, sobretot en tot allò que es refereix a “la importància d’educar les joves generacions perquè siguin coherents amb les pròpies tradicions i alhora coneguin i respectin millor les dels altres”.
Noves previsions del viatge que el Papa farà a Suècia
D'altra banda, hem sabut aquest mateix dimecres que una celebració litúrgica a la catedral sueca de Lund i un acte públic a l’estadi de Malmö, obert a una massiva participació, seran els dos moments més importants, el proper 31 d’octubre, de la commemoració ecumènica conjunta entre luterans i catòlics per celebrar els 500 anys de la Reforma. Ho diu un comunitat conjunt de la Federació Luterana Mundial i el Pontifici Consell per la Promoció de la Unitat dels Cristians. Com ja es va confirmar ara fa unes setmanes, participarà en els actes el Papa Francesc, que viatjarà a Suècia per unir-se a l’activitat. El programa complet de la visita, segons ha afirmat aquest dimecres el director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu Federico Lombardi, es publicarà aviat. Segons fonts vaticanes, l’estada també inclourà una celebració eucarística amb la comunitat catòlica sueca i dels països escandinaus el dimarts 1 de novembre, festa de Tots Sants, al matí.
Segons el comunicat conjunt de luterans i catòlics, la trobada ecumènica vol evidenciar els 50 anys de constant diàleg entre les dues confessions cristianes i els fruits d’aquesta col•laboració. L’escrit encara diu que la commemoració dels 500 anys de la Reforma s’emmarca en el compromís comú d’acció de gràcies, penitència i compromís en el testimoni compartit. L’objectiu és explicar els dons de la Reforma protestant i demana perdó per la divisió entre els creients de les dues tradicions. Finalment la nota afirma que la Catedral de Lund serà el lloc on es farà la cerimònia de pregària comuna, basada en la guia litúrgica compartida per catòlics i luterans, publicada recentment amb el títol de “Pregària comuna” i sorgida del document anomenat “Del conflicte a la comunió”. 
L’estadi de Malmö serà l’escenari on es desenvoluparan les activitats dedicades al compromís a partir del testimoni i del servei comú de catòlics i luterans arreu del món. S’hi presentaran els aspectes més importants del treball comú que realitza el Servei Mundial de la Federació Luterana Mundial i Càritas Internationalis, en temes com ara l’atenció als pròfugs o el servei de la pau i la defensa de la justícia climàtica. El recinte pot acollir fins a 10.000 persones. El Sant Pare, el bisbe president de la Federació Luterana Mundial, Munib Younan, i el reverend secretari general de l’organisme, Martin Junge, presidiran i conduiran la pregària comuna a Lund i la trobada a l’estadi de Malmö.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 1 de juny.

Més actualitat

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

La UGT denuncia "un joc psicològic" de l’ajuntament i les empreses de neteja per dissuadir els treballadors de fer vaga 

vaga d'escombraries a Barcelona

El sector de la neteja es troba en una situació “límit” i recorda que a Barcelona no hi ha hagut una vaga d’escombraries des dels anys 80

17 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Joan Tardà: “Junqueras és el millor producte que té ERC. És el que millors prestacions ofereix”

L'exdiputat d'ERC al congrés veu fonamental que el partit faci una integració política i nacional del 35% de la població activa d'origen migrant per avançar en el referèndum d'autodeterminació

16 desembre 2024

Redacció