RÀDIO ESTEL
Xavier Maymó exalta l'honestedat, la fidelitat i el valor de la família en un relat de la Roma imperial del segle I
El Siervo és el títol d’un nou llibre de Xavier Maymó, editat per Suma, de Penguin Random House Grup Editorial. L’autor, que va créixer entre…
15 juny 2016
@IgnasiMiranda, 
El Siervo és el títol d’un nou llibre de Xavier Maymó, editat per Suma, de Penguin Random House Grup Editorial. L’autor, que va créixer entre Barcelona i Altafulla i viu actualment a Andorra, narra en aquesta novel•la el dia a dia de la Hispània i la Judea de la Roma Imperial, on els valors i les motivacions dels seus personatges fan que el lector passi a ser un company de viatge privilegiat en la vida dels protagonistes. Xavier Maymó presenta una família que viu a prop de la Tàrraco romana i que passa per tota mena de situacions a partir de la planificació del futur. A partir d’aquí, el guerrer Servio protegeix la família de Tàrraco a Jerusalem, passant per les Gàlies i Roma, amb una relació forta entre els protagonistes que permet superar les dificultats, amb l’ajuda de la dimensió més humana de Jesús. Aquesta “història d’històries, amb vides paral•leles i vinculades”, com diu el mateix escriptor, fa que el relat focalitzi l’atenció en la persona i en la seva humanitat més que no pas en els mateixos fets.
En una entrevista a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, Xavier Maymó ha explicat aquest dimecres que l'obra narra "dos viatges, el que fan els protagonistes, dos germans i un amic per Roma i les Gàlies fins a Judea i Jerusalem, i després el de la vida, per l'adolescència fins que arriben a adults". Sobre el moment històric del relat, ha recordat que "els 2.000 anys de diferència entre el llibre i el moment actual no han fet canviat gens les coses en el vessant humà, amb preocupacions que no varien". L'autor ha recordat que "la novel·la parla de persones i de com afecten els fets als protagonistes".
Maymó ha destacat que "una part important de la novel·la és la transmissió d'uns valors d'origen judeocristià i que podem tenir actualment també en la nostra societat, com són l'honestedat, l'honradesa, la fidelitat o l'amistat". També ha comentat que "són valors humanistes més enllà dels arguments". L'escriptor, doctor en Microbiologia, fill d'Altafulla i Tarragona i actualment resident a Andorra, ha afegit que "la família, en el llibre, hi juga un paper molt important perquè és l'eix vertebrador, juntament amb el lloc on ha crescut a Tàrraco".
I sobre l'element militarista de l'obra, Xavier Maymó ha reconegut que "hi és molt present però malauradament continua en els nostres dies, malgrat les diferències d'ara amb el segle I". De l'obra i la seva densitat, més de 500 pàgines, ha estat escrita, segons l'autor "en clau cinematogràfica, de manera molt visual i amb voluntat d'entretenir i fer pensar, per la seva profunditat".
Es pot escoltar AQUÍ (minut 26'00") tota l'entrevista a Xavier Maymó
Més actualitat
SALUT MENTAL
SANITAT
“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida”
El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu
13 gener 2025
Redacció,