Ja som a l’estiu i és un bon moment per a dedicar temps a la lectura. Aquest dimarts us hem presentat el darrer llibre de Francesc Torralba: La filosofia cura - eines per al benestar de l’ànima i del món, editat per Pagès Editors.
"Plató ja va definir el filòsof com el metge de l'ànima", ha començat dient Francesc Torralba, que és doctor en Teologia i Filosofia i director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull. "Ens dóna consells, pautes... per curar els mals de l'ànima, que en tenim molts". Torralba ha coincidit amb Oriol Casals, presentador del programa Fórmula Estel, en el fet que els coach han ocupat el lloc dels filòsofs: "S'han portat idees filosòfiques al camp de la psicologia".
Francesc Torralba ha destacat dues malalties de l'ànima: l'arrogància i l'avorriment. La primera consisteix en “creure's que un és el fi, el més rellevant. És una malaltia de l'ànima que només porta al desastre", ha assegurat l’autor. “Davant d'aquesta tenim una fórmula, la humilitat, capaç de reconèixer els nostres límites i possibilitats”. L'altra és l’avorriment: “Ens trobem amb enormes masses de persones avorrides que no saben què fer amb el temps. Intentem resoldre-ho mitjançant distraccions, però el millor és trobar una missió a la vida”.
Pel que fa a les malalties del món, Francesc Torralba ha parlat de dues: el consumisme: "Com més tens, més acumules... més feliç ets. No hi ha cap pensador que hagi dit que la felicitat depén de la possessió de béns materials, i ens ho hem cregut", i la novolatria: "La última moda, l'últim crit, que avui es detecta molt... vivim en un món que les novetats es generen molt ràpidament i després desapareixen. Els filòsofs són antics, i no per això són irrellevants, aporten idees molt valuoses per la nostra vida", ha recalcat el professor de la Universitat Ramon Llull.
Filosofar
Al final de l’entrevista, Francesc Torralba ha definit què és i per a què serveix la filosofia: “La filosofia neix de l’assosseg, la contemplació, d’admirar-se davant el món. És quan sorgeixen les preguntes i la necessitat de respondre-les”, i ha continuat: "La filosofia no és un passatemps, no és un entreteniment de diumenge a la tarda, sinó que té una finalitat, que és millorar la qualitat de vida de les persones, i finalment transformar el món, curar el món". El llibre La filosofia cura - eines per al benestar de l’ànima i del món acaba amb una invitació a filosofar: "La filosofia ha de ser un mecanisme d'alliberament, de prejudicis, de tòpics, d’ideologies que ens encaden, ha de ser una ocasió per a eixamplar el cor, l'esperit... créixer i ser més plenament humans".
No us perdeu el Catalunya Cristiana d'aquest diumenge 17 de juliol, on trobareu una foto de Francesc Torralba de petit el Dia de Reis amb el seu record. Aquest estiu trobareu més personalitats a l'Àlbum Familiar de CatCristEstiu.
Escolta l'entrevista a Francesc Torralba (minut 42)
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,