En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

El Papa recorda que també els creients tenen "moments foscos" i pateixen "la desolació espiritual que deixa sense esperança"

El Papa s’ha preguntat aquest dimarts què passa en el nostre cor quan experimentem la "desolació espiritual". Durant l’homilia de la Missa matinal a la…

27 setembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa s’ha preguntat aquest dimarts què passa en el nostre cor quan experimentem la "desolació espiritual". Durant l’homilia de la Missa matinal a la Capella de Santa Marta, centrada en la figura de Job, el Sant Pare ha posat l'accent en la importància del silenci i de la pregària per superar els moments més foscos. El pontífex ha recordat que "Job tenia problemes perquè ho havia perdut tot" i que, malgrat tot, "no maleeix el Senyor". Ha destacat que Job viu una gran "desolació espiritual" i que, "com també fa profeta Jeremies, es desfoga amb el Senyor sense caure cap dels dos en la blasfèmia".
En la mateixa línia, Francesc ha explicat que "la desolació espiritual és una cosa que ens passa a tots nosaltres, amb aquell estat fosc de l'ànima, sense esperança, sense ganes de viure, sense veure el final del túnel, amb molta agitació en el cor i també en les idees". També ha comentat que "la desolació espiritual ens fa sentir com si tinguéssim l'ànima aixafada, fins al punt que arribem a pensar que és millor morir que no pas viure així.".
El Papa ha explicat que ens podem preguntar "què s'ha de fer quan nosaltres vivim ara mateix foscos, a causa d'una tragèdia familiar, d'una malaltia o de qualsevol cosa que ens deprimeixi, i ha afegit que hi ha qui pensa a prendre un medicament per dormir i allunyar-se dels fets, o prendre dos, tres o quatre copes". Francesc ha recordat que això no ajuda, perquè tenim una alternativa, reflectida "en el salm 87, que consisteix a pregar amb força". Ha afegit que "és una pregària de picar a la porta, amb autenticitat davant els moments lletjos i foscos en què sembla que caiguem a la fossa".
El bisbe de Roma ha comentat que el Llibre de Job també parla del silenci dels amics. Ha destacat que allò que compta és ser a prop, fer notar "la proximitat, i no pas raonaments", ja que l’important és el silenci, la presència i la pregària al Pare, per ajudar veritablement els qui pateixen. "Reconèixer en nosaltres els moments de la desolació espiritual quan estem en la foscor, resar al Senyor com ens ensenya i el silenci quan ens acostem a una persona que pateix, tant per malaltia com per qualsevol tipus de patiment", ha assegurat.
El Papa ha sintetitzat la seva reflexió en la necessitat de demanar a Déu tres gràcies, que són “reconèixer la desolació espiritual, pregar quan nosaltres ens trobem sotmesos a aquest estat de desolació espiritual i també saber acompanyar les persones que pateixen moments lletjos de tristor i desolació espiritual". Coincidint també amb la memòria litúrgica de Sant Vicenç de Paül, aquest mateix dimarts, Francesc ha ofert aquesta celebració eucarística per les religioses vicentines, les Filles de la Caritat, que presenten servei precisament a la Casa de Santa Marta.
Presentació de la 36a Congregació General dels jesuïtes
La Companyia de Jesús obrirà aquest proper diumenge la seva 36a Congregació General, que reunirà jesuïtes de tot el món. Hi participaran 215 electors provinents de 110 països i que representen 77 províncies del món. Un dels primers objectius d'aquesta Congregació General és precisament elegir el nou prepòsit general, que serà successor de l'actual, l’espanyol Adolfo Nicolás Pachón. L'inici serà una concelebració eucarística a l'Església del Gesù de Roma. Dilluns s'iniciaran les sessions a la Cúria General dels Jesuïtes, situada molt a prop de la Basílica de Sant Pere del Vaticà.
El jesuïta xilè Luis Ramírez, que viu a Roma i treballa a la Xarxa Mundial de Pregària del Papa, ha explicat avui que aquesta 36a Congregació General, la primera amb el pontificat primer Papa jesuïta en la història, "serà sobretot per triar el nou general". A més, Ramírez ha explicat que aquesta Congregació General està marcada per un clima de "discerniment per buscar la voluntat del Senyor". El jesuïta ha destacat finalment "la proximitat que la Companyia té en aquests moments amb el Papa Francesc, un home que sap mantenir-se al marge del govern de la Companyia però que s'hi mostra sensible a les seves prioritats".
El jesuïta xilè també ha comentat que el panorama actual de la tasca apostòlica que realitza Companyia de Jesús a Espanya, país natal de Sant Ignasi de Loiola, i a l’Amèrica Llatina, té un gran pes arreu del món dins les obres de la congregació. La presentació als mitjans de comunicació d'aquesta Congregació General s’ha fet aquest dimarts a la Cúria General dels Jesuïtes de Roma. Entre els qui han intervingut a l’acte, hi havia l'exdirector de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu i de Ràdio Vaticana Federico Lombardi. Més informació: www.GC36.org 
Pietro Parolin representa el Papa a Colòmbia
Finalment destaquem que el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha estat el representant més destacat de la Santa Seu, i també enviat especial del Papa Francesc, en la signatura de l’acord de pau entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC, un acte que s’ha fet aquest dimarts de matinada a Cartagena de Indias. Abans del moment en què s’ha segellat el final de 52 anys de conflicte, terrorisme i assassinats, el cardenal Parolin ha presidit, davant de la tomba de Sant Pere Claver a l’església principal de la ciutat colombiana, una celebració de la Paraula interreligiosa oberta a tots els participants en l’històric esdeveniment, entre els quals hi havia una delegació de la Comunitat de Sant Egidi, que ha tingut un paper molt important en les negociacions d’aquests últims 4 anys. 
En la seva intervenció, el cardenal secretari d’Estat ha recordat la proximitat del Sant Pare, que “ha seguit amb gran atenció aquests anys els esforços per buscar la concòrdia i la reconciliació, tot i que ho hagi fet sense participar-hi directament en les solucions concretes" que s’han concretat. Pietro Parolin ha confirmat que el Papa “sempre ha promogut el respecte pels drets humans i els valors cristians, que es troben en el centre de la cultura de Colòmbia”. També ha destacat que “ens trobem en el final d’una negociació, però també en l’inici d’un procés de canvi, encara obert, que requereix l’aportació i el respecte de tots els colombians”.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 27 de setembre.

Més actualitat

POLÍTICA

Non Casadevall: “Salvador Illa fa balanç de cent dies de govern en quatre pàgines de DIN A4” 

govern de Salvador Illa

El secretari general de la CUP ha confirmat que el partit manté “de moment” l’esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat

14 gener 2025

Redacció

SALUT MENTAL

SANITAT

“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida” 

més antidepressius prescriu

El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu

13 gener 2025

Redacció

SOCIETAT

Filo Cañete: “Feia anys que reclamava més presència policial als carrers de Sant Adrià” 

tiroteig Sant Adrià del Besòs

L’alcaldessa defensa el desplegament dels mossos al barri de la Mina les vint-i-quatre hores del dia. “És excepcional”

10 gener 2025

Redacció