En directe

Cocodril Club

FÓRMULA ESTEL

"A la Murtra, Ferran El Catòlic va rebre Cristòfor Colom després del descobriment d’Amèrica"

Amb motiu dels sis-cents anys de la fundació de Sant Jeroni de la Murtra (1416-2016) de Badalona, ha tingut lloc recentment una jornada d’estudis que va…

26 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Amb motiu dels sis-cents anys de la fundació de Sant Jeroni de la Murtra (1416-2016) de Badalona, ha tingut lloc recentment una jornada d’estudis que va posar de relleu el paper d’aquest monestir dins del l’Orde de Sant Jeroni.
Aquest dimecres a la primera hora de la Fórmula Estel hem parlat amb Fernando Pastor Gómez-Cornejo, llicenciat en Dret i autor de Guía Bibliográfica de la Orden de San Jerónimo y sus monasterios, i Las Memorias Sepulcrales de los jerónimos de San Lorenzo del Escorial: “Avui és quasi desconeguda, però l’Orde de Sant Jeroni va arribar a ser l’Orde més prestigiosa i poderosa d’Espanya en un període molt dilatat, de tal forma que va merèixer la protecció i l’estima de molts dels reis. A la Murtra, Ferran El Catòlic va rebre Cristòfor Colom després del descobriment d’Amèrica”. Els Reis Catòlics s’allotjaven en monestirs i tenien predilecció per l’orde de Sant Jeroni.
Els primers monjos de l’Orde de Sant Jeroni vivien en coves a les muntanyes. Més tard van començar a viure a monestirs, com a ordre contemplativa, però també es dediquen a la predicació. Els jerònims van tenir monjos molt notables i un paper molt destacat en la Història, de forma que hi ha autors que han dit que no s’entén la història d’Espanya sense aquesta Orde. 
El paper del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra
L’expert en l’Orde de Sant Jeroni, Fernando Pastor Gómez-Cornejo, ha assegurat als micròfons de Ràdio Estel: “La Murtra va produir fills molt prestigiosos dins de l’Orde, i encara que ningú va assolir la dignitat de General, potser per llunyania [amb nucli dur de l’Ordre, a Guadalajara] la intervenció dels monjos de la Murtra als capítols és molt interessant”. Al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, Fernando Pastor Gómez-Cornejo va realitzar la ponència El monasterio de la Murtra en las actas de los capítulos de la OSH (1415-1684). Els capítols eren les reunions dels monestirs de l’ordre de Sant Jeronim cada 3 anys, on miraven les qüestions més transcendentals.
Actualment queda només una comunitat masculina de Jerònims a Espanya, al Monestir del Parral, a Segovia, habitat per uns 12 monjos. Fernando Pastor Gómez-Cornejo ha relatat com es prenen aquesta situació. Quan pregunta com estan, responen: “Millor, impossible, perquè estem com Déu vol”. 
Escolta l'entrevista (minut 30)

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció