En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa defensa "ser enmig de la gent per fer el bé" perquè reforça "el compartir contra l'aïllament"

Estar amb els altres en "qualsevol situació", per ser "capaços de no excloure ningú". Aquest és el desig del Sant Pare en un videomissatge adreçat aquest divendres…

25 novembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Estar amb els altres en "qualsevol situació", per ser "capaços de no excloure ningú". Aquest és el desig del Sant Pare en un videomissatge adreçat aquest divendres als participants en el Festival de la Doctrina Social de l'Església, en el qual el pontífex reflexiona sobre el fet d'estar junts. Ha aclarit que "els rols que cadascú desenvolupa dins les dinàmiques socials no poden estar mai aïllats o dissolts", perquè "estem fets per conviure els uns amb els altres".
El bisbe de Roma, d'altra banda, ha destacat que, "quan el poble queda separat del qui dirigeix, quan es fan tries per la força del poder i no per la de compartir amb el poble, quan els qui manen són més importants que el poble i les decisions són preses per uns pocs, o són anònimes o bé dictades per emergències autèntiques o falses, l'harmonia social es posa en perill, amb greus conseqüències per a la gent, perquè augmenta la pobresa, es posa en joc la pau, manen els diners i les persones estan malament". En aquesta línia, ha conclòs que "ser enmig de la gent fa bé no només a la vida dels individus, sinó que és un bé per a tothom".
Francesc ha recordat, en aquest missatge, que "cadascú de nosaltres és part d'un poble, la suma de moltes individualitats", cosa que obliga a "articular l'interès d'aquestes persones que necessiten el bé comú". També diu que "és l'aïllament, i no pas el compartir, allò que fa mal, perquè desenvolupa pobresa i dissidència, alhora que impedeix gaudir de la fraternitat". Igualment el Papa ha arribat a comentar que "es corren més riscos quan ens aïllem que no pas quan ens obrim als altres, ja que la possibilitat de fer-nos mal no es troba en l'encontre, sinó en el tancament i en el rebuig".
En sentit més positiu, el Sant Pare ha assegurat també que, "quan ens preocupem per l'altre, fent-nos càrrec d'ell, com ara amb un malalt, un ancià, un immigrant, un pobre o un aturat, ens compliquem menys la vida que no pas quan estem concentrats només en nosaltres mateixos". En la mateixa línia, ha afegit que "ser enmig de la gent significa també deixar-se trobar, perquè necessitem ser mirats, cridats, tocats i interpel·lats pels altres, per poder ser partícips de tot allò que els altres poden donar-nos".
"Allunyar-se del Senyor és la condemnació eterna"
D'altra banda, el Papa ha dit aquest divendres que "triar allunyar-se del Senyor és la condemnació eterna". En l’homilia de la Missa matinal celebrada a la capella de la Casa de Santa Marta, Francesc ha assegurat que "no s’ha de dialogar mai amb el diable, seductor i estafador, sinó que cal apropar-se a l’última trobada amb el Senyor, en el dia del Judici, amb cor humil". En aquests dos últims dies de l'any litúrgic, l'Església invita a reflexionar sobre la fi del món. A partir d’aquesta crida, el pontífex ha comentat la primera lectura del dia, de l'Apocalipsi de Joan, un text que es pregunta com serà el Judici Universal i la trobada final amb Jesús.
El Sant Pare ha dit que el diable "és mentider i també el pare de la mentida, amb el qual no es pot dialogar, perquè genera mentides i és un estafador que et fa creure que seràs com un Déu". Francesc ha afegit que "la condemnació eterna no és una sala de tortura, sinó una mort, el dolor cada vegada més gran, un cor insatisfet, un cor que ha estat fet per trobar Déu però que, per la supèrbia i perquè està segur d’un mateix, s'allunya de Déu". Finalment, el pontífex ha fet una invitació en positiu, per reivindicar "l'esperança que obre els cors a la trobada amb Jesús, que és la realitat que ens espera i que és molt bonica”. Ha conclòs que ell “només ens demana que siguem humils i ens posen en les seves mans i confiem en la seva paraula".
Simposi Internacional d'ecònoms de la vida consagrada
També és notícia que la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i de les Societats de Vida Apostòlica celebra el II Simposi Internacional, que es fa  a Roma des d'aquest divendres i fins diumenge 27 de novembre, concretament a l'Auditori de la Universitat Pontifícia Antonianum i amb la participació de 800 ecònoms. Sota el títol "En fidelitat al carisma, reconsiderar l'economia", aquest Dicasteri té com a objectiu principal continuar la reflexió ja iniciada al març de 2014 durant el primer Simposi Internacional per a aquests responsables de la logística. José Rodríguez Carballo, secretari de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i de les Societats de Vida Apostòlica, ha explicat que la trobada d’aquest any "recull l’esperit del primer, celebrat ara fa dos anys, amb diverses orientacions més concretes i replantejaments sobre la gestió de les obres".
Rodríguez Carballo ha destacat que l’economia de la vida religiosa "ha d’estar sobretot al servei dels pobres, que són el centre". El secretari del dicasteri vaticà de la Vida Consagrada ha assegurat que "el Papa està molt implicar personalment en el contingut d’aquest simposi, després del missatge que va enviar al primer i el que té previst oferir ara". José Rodríguez Carballo ha recordat que els ecònoms de la vida consagrada i religiosa té un plus d’exigència, perquè "gestionen col•lectius que no són empreses". L’arquebisbe espanyol ha explicat que, en una carta adreçada a tots els superiors generals, els ecònoms han demanat "aportacions tenint en compte el text base", gràcies a les quals han organitzat el II Simposi, que fonamentalment té com a tema "la gestió de les obres dels instituts religiosos a la llum del carisma".
Loteria de Beneficència per a les obres de caritat del Papa
Finalment destaquem que la Governació de l'Estat de la Ciutat del Vaticà ha recordat que està en curs la quarta edició de la Loteria de Beneficència per a les obres de caritat del Sant Pare, que es realitza, com cada any en aquesta data, per ajudar els més necessitats. Aquest any, la recaptació per les vendes de números anirà a favor de les poblacions del centre d'Itàlia durament afectades pels terratrèmols del 24 d'agost i el 30 d'octubre, com també en part per a persones sense llar. La campanya dura fins al 2 febrer, dia en què es farà l'extracció dels bitllets guanyadors. Aquests bitllets estan a la venda a 10 euros en territori Vaticà i en el lloc web del Vaticà. Per a més informació, es pot enviar un missatge a la Coordinació d'Esdeveniments de la Governació de l'Estat de la Ciutat del Vaticà, a l'e-mail eventi@scv.va.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 25 de novembre.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció