El Papa ha recordat aquest dimecres que "el gran manament que ens va deixar el Senyor Jesús és el d'estimar Déu amb tot el cor, amb tota l'ànima i amb tota la ment i estimar els altres com a nosaltres mateixos". A partir d’unes paraules que Sant Pau dirigeix als romans, quan insta "a estimar amb sinceritat" i alerta davant el risc que la caritat i el nostre amor siguin hipòcrites, el Sant Pare ha relacionat aquest mateix passatge amb "l'alegria de l'esperança amb la qual l’apòstol de la gent anima els cristians", que consisteix, segons Francesc, a "saber que, també en els nostres fracassos, l'amor de Déu no hi manca".
El pontífex ha fet seves les paraules de Pau, quan diu que "el secret per mantenir-nos contents en l'esperança és revifar en els nostres cors l'amor de Déu, tenint en compte que tots som pecadors, però el Senyor, que és ric en misericòrdia, obre davant nostre una via de llibertat i de salvació, que és la possibilitat de viure el manament de l'amor, deixant-nos guiar pel cor del Ressuscitat". Igualment el Papa ha recordat que els cristians som cridats a l'amor ia la caritat, "que formen la nostra vocació més sublim", i ha indicat igualment que, de la seva justa vivència, depèn l'alegria de l'esperança cristiana. En aquesta línia, el pontífex ha afegit que Pau "ens recorda que som pecadors" i, per tant, que la nostra manera d'estimar "està marcada pel pecat".
En un aprofundiment d'aquesta reflexió, el bisbe de Roma ha recordat que "viure i actuar el manament de l'amor és un do de la gràcia de Déu, cosa que fa que, quan estimem, necessitem evitar caure en la hipocresia de buscar els nostres propis interessos, com també en la idea falsa de pensar que si estimem és només mèrit nostre ". També ha subratllat que "la caritat que explica l'apòstol és una gràcia que no consisteix a fer veure allò que nosaltres som, sinó allò que el Senyor ens dóna i que nosaltres acollim lliurement". Com a síntesi, Francesc ha assegurat que "l'autèntica caritat neix de la trobada personal amb el rostre misericordiós de Jesús, i ens porta a la trobada sincer amb els germans".
En les salutacions als pelegrins, després de la catequesi, el Papa ha insistit que l'amor - com ensenya sant Pau -, "és pacient, no és envejós, no fa ostentació i no es vanta, perquè no busca el seu propi interès, no s'irrita, no té en compte el mal rebut, no s'alegra de la injustícia i celebra la veritat". I ha expressat el seu desig que "en aquest temps de quaresma, alegres en l'esperança, revifi en els cors l'amor rebut de Déu i es comparteixi amb tots els homes amb obres de caritat sincera". El Sant Pare ha volgut posar èmfasi, en aquesta audiència sobre l’amor, en el fet que estimar "ho disculpa tot, ho creu tot, ho espera tot i ho suporta tot".
Renovació per servir
En els tradicionals salutacions després de la catequesi, el Papa ha invitat avui els pelegrins de llengua francesa a estar plens d'esperança en el camí quaresmal "des de la seguretat que a través dels nostres fracassos l'amor de Déu és més fort i ens dóna l'ocasió de renovar el nostre cor per estar al seu servei i al dels nostres germans".Per als pelegrins de llengua anglesa, Francesc ha expressat el seu desig que la Quaresma sigui "un temps de gràcia i de renovació espiritual". Als provinents dels països de llengua alemanya i dels Països Baixos, el Papa els a animat a “abocar en els germans l’amor diari de Déu,plasmats per la gràcia del Senyor". Finalment, per als pelegrins de llengua portuguesa, el pontífex ha demanat "que l'Esperit Sant il•lumini les decisions de la vida, per complir fidelment la voluntat del Pare".
En un altre moment, Francesc ha assegurat que "l'amor viscut amb hipocresia és fins i tot més greu que l’odi, perquè és egoisme disfressat i transvestit d'amor". Així s’ha adreçat als pelegrins de llengua àrab, en particular als procedents de Síria, el Líban i el Pròxim Orient. Finalment el Sant Pare ha invitat els pelegrins polonesos a anar a l'encontre dels germans, en particular d'aquells que necessiten de l'amor i de sosteniment concret, perquè el testimoni els ajudi a "fer-se amics del Déu que perdona".
I encara en saludar els pelegrins de llengua italiana, el Papa s’ha mostrat molt contentd’haver rebut els participants en un Congrés promogut pel Moviment dels Focolars amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació. També ha saludat els treballadors de "Sky Itàlia", als quals ha desitjat que la seva situació laboral pugui trobar una solució ràpida, "en el respecte dels drets de tots i especialment de les famílies”. En aquest context, el Sant Pare ha recordat que "el treball ens dóna dignitat”, i que “els responsables dels pobles, els governants, tenen l'obligació de fer de tot perquè cada home i dona puguin treballar i així, amb el cap dret, mirar a la cara als altres, amb dignitat". Ha dit fins i tot que "els qui tanquen empreses i fàbriques per maniobres econòmiques, per fer negocis no del tot clars, cometen un pecat gravíssim". I en unes paraules als joves, els malalts i els acabats de casar, el pontífex els ha desitjat que aquest temps quaresmal afavoreixi l'apropament a Déu. Ha comentat que el "dejuni dels mals costums" permet tenir “més domini sobre un mateix".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 15 de març.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,