A Barcelona i a Catalunya, encara hi ha molt racisme. Diverses entitats, entre elles SOS Racisme, lluiten per eliminar aquestes barreres que dificulten la integració dels immigrants i la convivència amb ells amb la mateixa dignitat. Aquest dimarts, coincidint amb el Dia Mundial per a l'Eliminació de la Discriminació Racial, han participat en el programa El Mirador de l’Actualitat Lluís Sols, membre de Cristianisme i Justicia, Mohammed Said, de l'Associació d'Amics de Palestina, i Jose Peñín, portaveu de SOS Racisme a Catalunya. Peñin ha comentat, referint-se també a l'Informe sobre l'Estat del Racisme a Catalunya 2016 (presentat en les últimes hores), que “actualment hi ha una invisibilització i una impunitat cap al racisme, que persisteix”. Segon la dirigent de SOS Racisme, "hi ha una mancança per reivindicar els drets fonamentals”.
Segons el palestí Mohamed Said, el racisme es produeix a Catalunya per dos motius: “perquè no se sap transmetre valors als infants i, en segon lloc, perquè el racisme és present en els polítics, que tampoc han sabut gestionar les seves polítiques o línies d’actuació”. Per exemple, per a Sahid, Donald Trump és un clar exemple d’aquest tipus de racisme perquè “els seus discursos generalment van acompanyats d’un to racista”. Continuant amb el tema de la diversitat cultural i les polítiques migratòries, Mohamed Said ha assegurat que “els governs no han fet res per aturar aquesta onada de racisme tant a Catalunya com en altres llocs d'Europa, com ara França, on molts ciutadans no han pogut ni poden gaudir dels seus drets fonamentals”. Sahid, a més, ha destacat que la política administrativa que es fa amb el racisme no ajuda a solucionar aquest inconvenient.
Jose Peñín, en la mateixa línia, ha afegit algunes dades sobre racisme, incloses en un informe presentat aquest mateix dimarts, i ha dit que “el Decret Llei del 2012 no obligava, per exemple, a llogar un pis en igualtat de condicions a un immigrant en relació amb una família amb més recursos”. Com a conclusió, ha explicat que es vulneren drets. Finalment Sols ha destacat que, “per culpa del racisme, hi ha persones que pateixen profundament”, i que per aquest motiu la gent ha de manifestar-se en contra d’aquest fet, tot i que no necessàriament s’ha d’actuar com un activista.