El Papa ha tornat a expressar aquest dijous el seu rebuig al clericalisme, entès com la manca de participació de tots els estats de vida de l'Església dins la seva missió. En una audiència concedida als 50 participants en el Capítol General de l'Orde dels Clergues Regulars Somascos, ha qualificat aquesta tendència de "greu perill, un dels més forts de l'Església d'avui". En aquesta línia, Francesc ha animat aquests religiosos a "treballar amb els laics, perquè siguin ells els qui portin endavant la missió, que tinguin el coratge d'anar endavant amb el sosteniment i l'ajuda de l'orde". Francesc ha animat els somascos "a mantenir-se fidels a la inspiració originària i a posar-se en sortida per anar cap a la humanitat ferida i descartada, amb eleccions evangèlicament eficaces que neixen de la capacitat de mirar el món amb els ulls de Crist".
En recordar la figura de Sant Jeroni Emiliani, el pontífex ha fet una crida a aquests religiosos perquè segueixin la inspiració originària del fundador de l'Orde, que va tenir l'ideal de "reformar l'Església a través de les obres de caritat", amb "un mètode educatiu fortament centrat en la persona i en la seva dignitat", des d'una vocació basada en la preocupació pels últims de la societat, en especial els orfes i de la joventut abandonada. "I parlant d'orfes, avui hi ha nous mig-orfes: joves i nens que vénen sols a les nostres terres i tenen necessitat de paternitat i maternitat. Voldria subratllar que, en les embarcacions, molts vénen sols i necessiten això. Aquesta és també és la vostra tasca", ha comentat el Sant Pare.
Carta per a l'Encontre Mundial de les Famílies 2018
D'altra banda, s’ha fet pública aquest mateix dijous la carta del Papa per a l'Encontre Mundial de les Famílies, que es farà a Dublín del 21 al 26 d'agost de 2018, amb el lema: «l'Evangeli de la família: alegria per al món». Amb la seva missiva, adreçada al cardenal Kevin Farrell, prefecte del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, el bisbe de Roma vol oferir algunes indicacions sobre el tema triat, amb el desig que les famílies aprofundeixin i comparteixin la seva reflexió sobre els continguts de l'exhortació apostòlica postsinodal Amoris laetitia. També mostra la seva esperança que "la família segueixi sent una bona notícia per al món d'avui". El bisbe de Roma, a més, dedica un pensament especial a l'arxidiòcesi amfitriona i a tot Irlanda, "per la seva generositat i el seu compromís".
El cardenal Kevin Joseph Farrell, prefecte del Dicasteri per als Laics i la Família, ha destacat aquest dijous, en l’acte de presentació del document, que Església i família es troben en un mateix camí, que no és altre que el de l’amor misericordiós de Déu. Després d'assegurar que "l'Església de Dublín ja hi treballa", ha comentat que "l'esdeveniment pot incidir de debò en la vida familiar, eclesial, cultural i social, mostrant la intensa comunió de tot el poble de Déu i de totes les famílies cristianes al voltant del Papa". En la mateixa línia, el cardenal Farrell ha recordat la importància que dona el Papa a "ser Església en sortida i no pas autoreferencial". Per la seva banda, l’arquebisbe de Dublín, Diarmuid Martin, ha alertat davant “el perill que cada persona intenti imposar la seva pròpia idea personal, cosa que no va en sintonia amb l’autèntica renovació del Sant Pare".
Crida a "no perseguir fantasies i falsos ídols"
I en l'homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Sant Pare feia aquest mateix dijous una crida general als creients perquè "estiguin atents a no perseguir fantasies i falsos ídols, ja que només Déu ens estima com un pare i ens espera sempre". En aturar-se en el que ha qualificat de "somni i decepcions de Déu" per il·lustrar precisament l'amor diví, Francesc ha recordat que "aquell poble traeix els somnis del Pare i així Déu "comença a sentir la decepció".
El bisbe de Roma ha recordat, en un altre moment, que "el profeta Baruc té una frase que representa bé aquest poble: Es van oblidar de qui els ha criat". Ha explicat igualment que "el cor de l'home està orientat sempre cap a la infidelitat, i aquesta és la temptació". Finalment, el pontífex ha animat els creients a preguntar-se, especialment ara per Quaresma, "si s'han allunyat de Déu", un Déu que ens fa experimentar "la seva pròpia decepció" i que alhora "té un cor tendre, de pare".
El fons caritatiu del Papa, a les xarxes socials
Finalment destaquem que l'Òbol de Sant Pere entra a les Xarxes Socials i obre els seus comptes a Twitter i Instagram. Ho ha anunciat en un comunicat la Secretaria d'Estat del Vaticà, que ha situat l'objectiu principal en l'impuls d'un diàleg permanent amb els qui volen ajudar els més necessitats i donar a conèixer tant les obres de caritat que es realitzen gràcies a la solidaritat dels fidels de tot el món com també de les institucions que col•laboren estretament amb el Papa en l'exercici de la seva missió. Després del llançament al novembre d'una nova pàgina d'internet, ara aquest antic departament de solidaritat ja té activats comptes a Twitter i Instagram, que neixen amb l'objectiu d'establir, juntament amb els catòlics de tot el món, una comunicació directa, autèntica, transparent i participativa amb tothom.
L'esperit que mou a l'Òbol de Sant Pere és sostenir petits i grans projectes a tot el món, com ara la creació d'un hospital pediàtric a Bangui (República Centreafricana), la col•lecta demanada pel Papa per alleujar el dolor del poble ucraïnès i el suport a la primera universitat catòlica a terra jordana. Nascudes per voluntat de la Santa Seu i com a fruit de l'estreta col•laboració entre la Secretaria d'Estat, la Secretaria per a la Comunicació i el Governatorat de l'Estat de la Ciutat del Vaticà, els tres comptes apareixen units per un idèntic propòsit de misericòrdia: #movingMercy.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 30 de març.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,