Teresa Forcades ha assegurat aquest dilluns que “el papa Francesc actua correctament en no voler forçar les coses ni imposar des de dalt un canvi de mentalitat pel qual el conjunt dels catòlics, a escala mundial, no està encara preparat". En una entrevista a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, la religiosa benedictina i metgessa ha valorat també el fet que el Sant Pare "introdueixi gestos i llenguatge nous i animi els qui treballen per la reforma a continuar amb la seva tasca sense por de ser condemnats”. Forcades ha analitzat els principals temes del seu llibre El reptes del Papa Francesc (Viena, 2016), recentment publicat, un treball en què assegura que "l’Església catòlica guanya seguidors a l’Àsia, l’Àfrica i Amèrica del Nord, alhora que en perd a Europa i Amèrica Llatina". Sobre una de les claus del futur, ha afegit que veu "més a prop el celibat opcional, ordenació sacerdotal d'homes casats, que no pas l'accés de les dones al ministeri".
En el llibre, Teresa Forcades parla dels reptes del papa Francesc, però en concret se centra en 3 qüestions que la monja considera «incoherències greus»: la connivència amb el poder, la misogínia estructural i el clericalisme. "De fet no es tracta la connivència amb el poder, perquè l'actual pontífex ja ha combatut aquest mal. En canvi, els altres dos sí que s'analitzen a fons", ha destacat. A més de comentar que “la diversitat és tan òptima com la unitat”, entre altres temes, la religiosa ha repassat aspectes generals de la seva vida, des dels seus doctorats en Medicina i Teologia fins al seu compromís sociopolític mitjançant el moviment Procés Constituent, del qual ha recordat que, "tot i que està registrat com a partit polític, la seva missió és sobretot relacionada amb la justícia social, perquè només es presentaria a unes eleccions catalanes constituents".
Forcades s'ha referit, en altres moments de l'entrevista, a la seva vocació benedictina, ara en situació d’exclaustració fins a l'agost de 2018 i "oberta a diverses possibilitats de cara a després". Ha valorat de manera especialment positiva "la nova manera de viure, per exemple, la Litúrgia de les Hores, de manera individual i sense haver de seguir el ritme monàstic de la comunitat".
Teresa Forcades i Vila (Barcelona, 1966) és monja benedictina al Monestir de Sant Benet de Montserrat, ara en un procés d’exclaustració, que es un distanciament temporal, que te data de caducitat. Abans d’endinsar-se en la religió, però, va estudiar Medicina a Barcelona i l’any 1992 va traslladar-se als EUA, on va cursar l’especialitat de Medicina Interna a la Universitat de Nova York, a Buffalo, i el Master of Divinity a Harvard. L’any 1997, quan es disposava a començar el Doctorat en Ètica Mèdica, va entrar a formar part del Monestir, des d’on s’ha doctorat, a més, en Salut Pública i ha cursat una altra llicenciatura, aquest cop en Teologia Fonamental. Col·laboradora de publicacions mèdiques de gran prestigi internacional, Forcades també ha publicat, entre altres, Els crims de les grans companyies farmacèutiques, La teologia feminista en la història i Converses amb Teresa Forcades, Per amor a la justícia, Dorothy Day i Simone Weil. L’any 2013 va ser una de les impulsores de Procés Constituent, un moviment que finalment no va presentar-se com a tal a les passades eleccions catalanes del 27 de setembre, ja que els seus militants van dividir-se entre Catalunya Sí que es Pot i la CUP.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,