En directe

Cocodril Club

FÓRMULA ESTEL

"Com s'adquireix la sobirania? Te la donen, o la tens?"

El Govern català detalla aquest dimarts els aspecte legals i logístics del referèndum de l'1 d'octubre. Al preàmbul de la Llei del referèndum d'autodeterminació s'invoca…

4 juliol 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
El Govern català detalla aquest dimarts els aspecte legals i logístics del referèndum de l'1 d'octubre. Al preàmbul de la Llei del referèndum d'autodeterminació s'invoca la legislació internacional, en concret, resolucions del Tribunal de la Haia i els pactes aprovats per les Nacions Unides que reconeixen que el dret dels pobles a l'autodeterminació és el primer dels drets humans.  
 
Eduard Sagarra, president de l’Associació de les Nacions Unides a Espanya i Professor de Dret Internacional Públic, ha explicat a la Fórmula Estel d’Oriol Casals que el dret a l’autodeterminació estava pensat per un moment en què el món estava colonitzat: “El dret internacional no prohibeix el dret a decidir. El dret d’autodeterminació, quan es va dictar en Nacions Unides i quan es va tipificar com un dret fonamental, estava pensat per una situació determinada, en un moment determinat, en un moment en què la majoria del món estava colonitzat”.
 
Eduard Sagarra ha aclarit que un referèndum no fa que un poble esdevingui Estat: “Una consulta o un referèndum no fa que automàticament un Estat sigui Estat: ha d’haver-hi unes característiques determinades que el dret internacional estableix: que tingui un territori, població, govern i ha de tenir, sobretot, sobirania. Aquest és el punt neuràligic: com s’adquireix la sobirania? Te la donen, o la tens?”.
 
El president de l’Associació de les Nacions Unides a Espanya ha narrat que per ser sobirà és necessari el reconeixement internacional: “Si ets subjecte de dret internacional, pots fer tractats internacionals, representació diplomàtica o entrar en Nacions Unides”. Sagarra ha recordat que Xina o Israel no han estat reconeguts internacionalment durant molts anys, i també ha posat exemples històrcs, com la reunificació d’Alemanya, que es basa en el principi d’autodeterminació, o el referèndum d’Escòcia, basat en el dret a decidir, al marge del principi d’autodeterminació del poble: “Aquesta voluntat de ser no és il·legal”, ha conclòs el professor de Dret Internacional Públic, Eduard Sagarra.
 
Escolta l’entrevista sencera (minut 10)

Més actualitat

POLÍTICA

Els comuns s'aixecaran de la taula de negociació si l'1 de febrer no hi ha règim sancionador de lloguers 

taula de negociació dels pressupostos

La presidenta dels Comuns al Parlament recorda que el règim sancionador “no necessita l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat”

15 gener 2025

Redacció

POLÍTICA

Non Casadevall: “Salvador Illa fa balanç de cent dies de govern en quatre pàgines de DIN A4” 

govern de Salvador Illa

El secretari general de la CUP ha confirmat que el partit manté “de moment” l’esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat

14 gener 2025

Redacció

SALUT MENTAL

SANITAT

“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida” 

més antidepressius prescriu

El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu

13 gener 2025

Redacció