El president de la Conferència Episcopal Colombiana, Óscar Urbina Ortega, ambienta la ja propera visita del Papa al seu país, del 6 a l’11 de setembre, amb un missatge en què anima els seus compatriotes a “fer el primer pas cap a la reconciliació”. Colòmbia, coincidint aquest dijous amb els 207 anys de la seva independència, es prepara en clau de pau i d’esperança, per rebre el Sant Pare d’aquí a només unes setmanes. Aquesta reflexió coincideix amb la vigília de la presentació, això serà aquest divendres a Roma, d’una nova edició de la Trobada Internacional per la Pau que organitza cada any la Comunitat de Sant Egidi. Són signes de llum en un món en què sembla que predomina la foscor.
A més dels preparatius per al viatge del Papa al Perú, al qual ens referíem aquest dimecres, hi ha un altre país llatinoamericà que té encara més a prop la visita de Francesc: Colòmbia, terra que el Sant Pare trepitjarà del 6 a l’11 de setembre. Després de l’acord de pau signat l’any passat, que ha acabat amb més de mig segle de guerra civil, el país afronta ara una difícil reconstrucció. En un vídeo publicat en el web de la Conferència Episcopal Colombiana amb motiu dels 207 anys de la independència de Colòmbia, el president de l’Episcopat, l’arquebisbe Óscar Urbina Ortega, anima els colombians a “fer el primer pas cap a la reconciliació amb Déu, amb els germans i amb la creació”. En aquest sentit, el prelat assegura que la visita del pontífex a Colòmbia serà un moment important per reactivar el procés de pau. Óscar Urbina ha destacat que el Papa trobarà "un país com en període de part, per completar un nou naixement, el d'una criatura, un nadó, amb la qual el Sant Pare es trobarà per animar-la a desenvolupar-se a la llum del evangeli i del seu testimoni".
El president de la Conferència Episcopal Colombiana ha explicat també que el Sant Pare interpel•larà el país davant la necessitat de protegir la terra i el medi ambient. "Visitarà el centre del país, un escenari privilegiat per desenvolupar tot el missatge de la Laudato Si, perquè es pugui animar tothom a corregir allò que no es fa bé, perquè la terra no és propietat nostra, sinó la casa comuna, i hem de protegir-la i desenvolupar-la", ha explicat. Novament sobre la pau, l’arquebisbe Óscar Urbina ha recordat que, en aquest procés, "l'Església té unes potencialitats, perquè la paraula de l'Evangeli i de l'ensenyament pontifici obre a la reconciliació i la pau amb instruments concrets, com ara el sagrament del Perdó, el més gran". En aquesta línia, el prelat ha afecit que "una persona reconiliada amb Déu pot reconciliar-se amb l'altre i amb la creació, cosa que fa molt gran el treball de l'Església". El president de l’Episcopat de Colòmbia ha dit finalment que espera del Papa "una paraula d’encoratjament per impulsar l’evangelització, la reconciliació, i per aconseguir que el camí ja no tingui retorn".
Jornada de pregària i dejuni a Veneçuela
D'altra banda, la Conferència Episcopal de Veneçuela ha convocat per a aquest divendres una jornada de pregària i dejuni per aquest país, implorant la llum de l'Esperit Sant en aquest moment dur i fosc de la història social i política veneçolana, una experiència en què l'Església compleix una funció important amb pregària, paraula, mediació i acció caritativa. El missatge dels bisbes invita "els germans en la fe i altres creients a una Jornada de Pregària i Dejuni per demanar a Déu que beneeixi els esforços dels veneçolans per la llibertat, la justícia i la pau”. En aquesta línia, la Conferència Episcopal implora la llum de l'Esperit Sant per a tothom, alhora que demana a Déu que "segueixi protegint el poble veneçolà i que la maternal protecció de Maria de Coromoto ens encoratgi a seguir edificant la pau i la convivència fraterna".
A més de l'exhortació constant a la pregària, amb les diverses iniciatives promogudes per cada diòcesi, la paraula dels bisbes s'ha convertit en la veu del poble, ja que han denunciat amb claredat el perill que pateix la democràcia a Veneçuela, amb uns interessos dels dirigents polítics que no atenen les necessitats dels més pobres. L’Episcopat, a més, reitera la seva disponibilitat a oferir la mediació perseverant de l'Església, fins i tot sense fruits clars, però amb la iniciativa d'escoltar les parts, sempre en defensa dels més exclosos de la societat i dels qui han vist violats els drets humans.
En qualsevol cas, el principal esforç i preocupació de l'Església veneçolana és l'atenció i promoció de l'acció fraterna, la solidaritat i ajuda als qui més pateixen fam o necessiten medecines, per la qual cosa demanen amb insistència al govern la creació d'un canal humanitari per enfortir la pastoral social. L'Episcopat ha vist amb bons ulls les manifestacions democràtiques del 16 de juliol, amb la Consulta Popular en què més de 7 milions de veneçolans van rebutjar la convocatòria a la Constituent.
Els bisbes lamenten que el sentiment del poble no ha estat escoltat pel govern de Nicolás Maduro. Els líders opositors ja han ofert una alternativa de governabilitat transitòria, designaran nous magistrats, i han convocat una aturada cívica per a aquest dijous 20 de juliol. El panorama polític i l'estabilitat social a Veneçuela els pròxims dies són incerts, cosa que dona sentit a la invitació a la Jornada de Pregària i Dejuni, que permetrà als veneçolans reconèixer que, amb l'ajuda de Déu i l'esforç de tothom per buscar el bé comú, hi ha un camí segur.
Es presenta a Roma la Trobada Internacional 'Camins de Pau'
El president de la Comunitat de Sant Egidi, Marco Impagliazzo, presenta aquest divendres, a les 11.30 hores en roda de premsa, la Trobada Internacional de l’esperit d'Assís "Camins de Pau”. La trobada ja es va anunciar al setembre passat a la mateixa vila de Sant Francesc, davant la presència del Papa, en ocasió del 30è aniversari de la Pregària interreligiosa per la Pau convocada per Joan Pau II l’any 1986. L’edició d’aquest any serà del 10 al 12 de setembre a Alemanya, a les ciutats de Münster i Osnabrück. També aquest divendres, en el mateix acte, es donarà a conèixer l'adhesió d'importants autoritats religioses i caps d'Estat o de govern. La Trobada Internacional "Camins de pau" busca llançar des del cor d'Europa un fort missatge de pau, segons els organitzadors, que destaquen la necessitat d’elevar les veus i dir “no” a un món marcat pel terrorisme i per massa conflictes que, segons diuen també, destrueixen països sencers i causen morts, milers de pròfugs, alhora que instrumentalitzen les religions.
Ressona davant aquesta presentació una frase del Sant Pare en la Trobada amb els familiars de les víctimes de l'atemptat d’ara fa un any a Niça. "Quan és gran la temptació de replegar-se sobre nosaltres mateixos, o potser de respondre a l'odi amb l'odi i la violència amb la violència, cal una autèntica conversió del cor. És aquest el missatge que l'Evangeli de Jesús adreça a cada un de nosaltres", deia Francesc. Els organitzadors de “Camins de Pau”, liderats per la Comunitat de Sant Egidi, volen seguir la invitació del pontífex a "establir un diàleg sincer i relacions fraternes entre tots, en particular entre tots els qui creuen en un Déu únic i benigne, com una urgent prioritat que els responsables polítics i religiosos han d’intentar afavorir". En aquest sentit, la Comunitat de Sant Egidi de Roma segueix organitzant una Trobada Internacional amb els líders de les religions mundials per dir “no” als conflictes i al terrorisme
Altres notícies destacades
Aquest dimecres es va recordar el 25è aniversari de la matança de Via d'Amelio, a Palerm, en què van perdre la vida el jutge que lluitava contra la màfia Paolo Borsellino i els agents del seu escorta: Agostino Catalano, Emanuela Loi, Vincenzo Li Muli, Walter Eddie Cosina i Claudio Traina. Amb aquest motiu, el Sant Pare va escriure un missatge, en el seu compte de twitter @Pontifex, en què deia: “Preguem per totes les víctimes de les màfies, demanem la força d’anar endavant, de continuar lluitant contra la corrupció!”.
D’altra banda, aquest dijous s’ha recordat el 43è aniversari de la invasió del Nord de l'illa de Xipre per part de l'exèrcit turc, que es va produir el 1974. I aquest dissabte 22 de juliol es complirà el IV aniversari del primer viatge apostòlic internacional del Sant Pare, que va tenir lloc del 22 al 29 de juliol de 2013. En aquella oportunitat, el Papa havia viatjat a la ciutat brasilera de Rio de Janeiro amb motiu de la 28a Jornada Mundial de la Joventut, amb el lema "Aneu i feu deixebles a tots els pobles!". Aquest dia a Noruega es recordarà el VI aniversari dels atemptats d'Oslo i de l'Illa d'Utoya.
El proper diumenge 23 de juliol el Papa resarà al migdia la pregària mariana de l'Àngelus amb els fidels i pelegrins que es donaran cita a la Plaça de Sant Pere. I del 23 al 29 de juliol a la Domus Pacis de Santa Maria dels Àngels de la localitat italiana d'Assís, es farà la 54a Sessió de formació ecumènica de la Secretaria per a les activitats, associació interconfessional de laics que parteix del diàleg judeocristià. El títol d'aquest esdeveniment és: "Li ha semblat bé a l'Esperit Sant i a nosaltres. Reforma, profecia i tradició en les Esglésies". D'aquesta manera, es reprendran i s'articularan d'una manera nova els continguts estudiats el 2016, començant per les celebracions relacionades amb Luter.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 20 de juliol.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,