El Papa ha donat 25.000 euros a l’organització alimentària de les Nacions Unides, la FAO, per ajudar les poblacions de l’Àfrica oriental colpides per la fam i la inseguretat en l’accés al menjar. En un missatge adreçat a la sessió inaugural de la 40a Conferència General de l’organisme internacional, Francesc diu que, “empès pel desig d’encoratjar els governs”, vol unir-se a aquesta emergència “amb una contribució al programa de la FAO per subministrar llavors a les famílies de zones rurals, que viuen en àrees on, a la situació general, se sumen els efectes dels conflictes i la sequera”. En el mateix escrit, el Sant Pare assegura que “aquest gest s’afegeix a tot el treball que l’Església realitza d’acord amb la pròpia vocació de ser al costat dels pobres de la terra i d’acompanyar el compromís efectiu de tothom a favor seu”.
Per la seva banda, la FAO recorda, en un comunicat propi, que "la situació és especialment greu al Sudan del Sud, on 6 milions de persones encara necessiten assistència humanitària, dins el problema global greu a cinc països més de l’Àfrica Oriental: Somàlia, Etiòpia, Kènia, Tanzània i Uganda”. Segons l’organisme alimentari de l’ONU, “aquesta emergència humanitària afecta uns 16 milions de persones, amb un increment de prop del 30 per cent des de finals de 2016”.
Ressona el famós "hagan lío"
D'altra banda, ja han passat 4 anys des que vam escoltar la famosa frase del Papa “hagan lío en las diócesis”, paraules pronunciades durant la trobada de Francesc amb els joves argentins a la Catedral de Sant Sebastià, dins la Jornada Mundial de la Joventut 2013 a Rio de Janeiro. Recordem que el Sant Pare expressava el seu desig “que l'Església surti al carrer, que es defensi de tot el que sigui mundanitat, del que sigui instal·lar-se en les comoditats, del que sigui clericalisme, del que sigui estar tancats en nosaltres mateixos".
Més de 3 milions de joves es van donar cita aquella vegada a la ciutat brasilera per compartir la fe, en la que va ser la XXVIII JMJ, celebrada entre el 22 i 29 de juliol d’ara fa 4 anys. Dins l’intens programa d’aquella trobada, destaquen la Vetlla de pregària amb els joves, en la qual Francesc els comunicava que tots eren part de l'Església i els va animar a ser protagonistes d'un món nou “anant sempre endavant". Demanava igualment als joves que “siguin protagonistes d'aquest canvi". Són frases, aquestes i moltes altres, que queden en el record de molts joves, tant al Brasil com a la resta del món.
"Anunci, unitat i caritat", pilars per al cardenal Bassetti a l'Epistopat italià
El cardenal Gualtiero Bassetti, nou president de la Conferència Episcopal Italiana, ha dit que “anunci, unitat i caritat” són els tres pilars bàsics del seu mandat ara iniciat. En una entrevista a Ràdio Vaticana, el també arquebisbe de Perugia-Città della Pieve repassa algunes de les qüestions actuals que afecten la vida de l’Església, com ara la relació entre el bisbe i els sacerdots i la necessitat de ser Església en sortida, d’acord amb les orientacions del Papa incloses a l’exhortació Evangelii Gaudium. El cardenal Bassetti ha resumit així aquest trípode dins la seva missió en comunió amb el Sant Pare. "L'anunci sintonitza amb el Sant Pare, que ens indica noves formes d'anunciar l'evangeli amb l'alegria de la pertinença cristiana. La unitat no significa uniformisme o unanimitat en tot, sinó diàleg, col·legialitat entre tota l'Església. I la caritat va lligada a tres grans qüestions: el treball, la família i les migracions", ha explicat.
En la mateixa línia, el president de l’Episcopat italià ha fet seva la crida del Papa als pastors perquè "facin olor d’ovella", aplicada també als preveres, que "han de ser propers a la gent i embrutar-se les mans per servir tothom". El cardenal Gualtiero Bassetti ha recordat que el bisbe "no pot quedar-se tancat al palau episcopal, sinó que ha de sortir i contactar amb la realitat del seu entorn" i del món en general. Finalment, sobre el cas de Charlie Gard, el petit d’11 mesos que pateix una malaltia rara greu, ha assegurat que la prioritat és defensar la vida i no pas anestesiar les consciències provocant-li la mort. El president de la Conferència Episcopal Italiana ha afegit que, en el cas d’aquest menor, no hi ha elements per assegurar que la mort és irreversible, i ha fet seves unes paraules del Sant Pare en què assegurava que no hi ha cap vida que no sigui digna de ser viscuda perquè, si no és així, cauríem en la cultura del descartar.
L'Església a Veneçuela
A Veneçuela, l'Església ha convocat per a aquest divendres una jornada de pregària i dejuni davant la greu crisi que viu el país. L'endemà d’una jornada de vaga general proposada per l’oposició contra el president Nicolás Maduro, amb almenys dos morts en enfrontaments durant les manifestacions, el cardenal Jorge Urosa, arquebisbe de Caracas, ha defensat el sentit de la jornada "perquè la pregària és un instrument fort i molt potent, decisiu per resoldre els problemes del país".
L’arquebisbe de Caracas, en la mateixa línia, ha defensat el referèndum de diumenge passat, "una demostració democràtica de rebuig davant un instrument polític negatiu, amb una Assemblea Constituent que va contra la majoria del poble". També ha destacat que, "si el procés tirés endavant, seria gravíssim, tràgic per a la nació". Les víctimes mortals dels enfrontaments ahir, durant la vaga general a Veneçuela són dos joves, un de 24 anys assassinat a Los Teques, a 40 quilòmetre sde la capital, i un altre de 23 anys mort violentament a Valencia, al nord del país.
Presentada la Trobada Internacional 'Camins de Pau'
El president de la Comunitat de Sant Egidi, Marco Impagliazzo, ha presentat aquest divendres al matí, en roda de premsa, la Trobada Internacional de l’esperit d'Assís "Camins de Pau”. La trobada ja es va anunciar al setembre passat a la mateixa vila de Sant Francesc, davant la presència del Papa, en ocasió del 30è aniversari de la Pregària interreligiosa per la Pau convocada per Joan Pau II l’any 1986. L’edició d’aquest any serà del 10 al 12 de setembre a Alemanya, a les ciutats de Münster i Osnabrück, amb el suport també d'importants autoritats religioses i caps d'Estat o de govern.
La Trobada Internacional "Camins de pau" busca llançar des del cor d'Europa un fort missatge de pau, segons els organitzadors, que destaquen la necessitat d’elevar les veus i dir “no” a un món marcat pel terrorisme i per massa conflictes que, segons diuen també, destrueixen països sencers i causen morts, milers de pròfugs, alhora que instrumentalitzen les religions. Els organitzadors de “Camins de Pau”, liderats per la Comunitat de Sant Egidi, volen seguir la invitació del pontífex a "establir un diàleg sincer i relacions fraternes entre tots, en particular entre tots els qui creuen en un Déu únic i benigne, com una urgent prioritat que els responsables polítics i religiosos han d’intentar afavorir". En aquest sentit, la Comunitat de Sant Egidi de Roma segueix organitzant una Trobada Internacional amb els líders de les religions mundials per dir “no” als conflictes i al terrorisme.
Finalment destaquem que, aquest diumenge 23 de juliol, el Papa resarà al migdia la pregària mariana de l'Àngelus amb els fidels i pelegrins que es donaran cita a la Plaça de Sant Pere. I del 23 al 29 de juliol a la Domus Pacis de Santa Maria dels Àngels de la localitat italiana d'Assís, es farà la 54a Sessió de formació ecumènica de la Secretaria per a les activitats, associació interconfessional de laics que parteix del diàleg judeocristià. El títol d'aquest esdeveniment és "Li ha semblat bé a l'Esperit Sant i a nosaltres. Reforma, profecia i tradició en les Esglésies". D'aquesta manera, es reprendran i s'articularan d'una manera nova els continguts estudiats el 2016, començant per les celebracions relacionades amb Luter.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 21 de juliol.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,