En directe

Cocodril Club

SOCIETAT

Congo i Sudan del Sud, "les guerres més grosses de la humanitat"

Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Salvador Aragonès, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, i Miquel-Àngel…

22 febrer 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Salvador Aragonès, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, i Miquel-Àngel Prieto, membre de Justícia i Pau, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el drama que pateixen els últims mesos i anys les poblacions de la República Democràtica del Congo i el Sudan del Sud. Precisament aquests dos països africans són prioritats que el Papa fa seves en convocar una Jornada especial de Dejuni i Pregària per a aquest mateix 23 de febrer. Tica Font ha destacat, principalment del Congo, que "té la desgràcia de ser un país amb riqueses naturals davant les quals la cobdícia de determinades persones acaba portant a la pobresa la seva societat". En aquesta línia, ha lamentat que "sempre hi ha persones que s’aprofiten de les riqueses per beneficar-se'n mentre la resta de la gent pateix pobresa". La directora de l'ICIP ha conclòs que "la decisió del Papa de fer aquesta convocatòria és un encert" .

Per la seva banda, Salvador Aragonès ha explicat que "els conflictes del Congo i el Sudan són els més grossos que té la humanitat". Ha destacat que "el Congo és un país molt ric, amb or, diamants, aigua i altres recursos, cosa que no està aprofitada perquè el cap d’estat no vol marxar i no convoca eleccions". El periodista ha lamentat que "anem a un conflicte permanent perquè aquest senyor no vol marxar". Davant la situació, ha recordat que "no s'han d'oblidar les grans potències mundials, començant per Europa, que volen explotar les riqueses del país i financen les guerrilles, en un territori on hi ha 600 llengües entre una divisió molt gran".

Miguel Ángel Prieto ha dit que "el que emmarca el conflicte del Congo es un impasse polític important perquè el país porta més d’un any esperant eleccions, mentre el president actual no les convoca perquè la seva Constitució no li permet presentar-se". També sobre aquest país, el representant de Justícia i Pau ha comentat que "l'ONU té la presencia militar mes important del món i, malgrat això, el país no acaba de sortir de la seva transició política ni consolidació democràtica". Com a conclusió, Prieto ha assegurat que això "és un senyal de preocupació perquè, malgrat que hi ha recursos a nivell internacional, no acaba de funcionar".

Conflictes diferents amb emergències semblants

República Democràtica del Congo, un país afectat per 20 anys de conflicte que ha afectat milions de ciutadans. Ara, el país viu una greu crisi humanitària, especialment al nord de la zona del Kivu, on la població civil pateix les conseqüències dels enfrontaments amb violacions de drets humans, sobretot homicidis, desaparicions forçades, tortura, saquejos, violència sexual, treball forçós de menors d’edat i adults joves. Entre les parts en conflicte, destaquen l’M23 amb el suport de Rwanda, l’exèrcit congolès agrupat en les FARDC i altres grups armats de la regió. Tot això, amb la qüestió sempre present dels recursos naturals i els poderosos interessos econòmics, que provoquen tensions ètniques, tràfic d’armes i inoperància de la justícia.

Al Sudan del Sud, en aquests gairebé 5 anys de guerra, la vida de 4 milions de nens s’ha convertit en una tragèdia, amb milers d’infants morts i ferits des que va esclatar el conflicte el 2013. Ara un milió de nens pateix desnutrició, i gairebé 4 milions de persones han hagut de deixar les seves llars per la violència, entre elles 1,8 milions a l’interior del país i 2,1 milions refugiats en països veïns. Milers de nens, a més, han estat reclutats en forces i grups armats, amb centenars de violacions i agressions sexuals contra menors.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 23 de febrer.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció