En directe

Vespres

ACCIÓ SOCIAL

Mans Unides denuncia que els interessos econòmics prevalen sobre el dret a la salut

Dissabte 7 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut. Amb aquest motiu Mans Unides destaca que la salut de la població està intrínsecament…

6 abril 2018

Redacció

Comparteix

Dissabte 7 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut. Amb aquest motiu Mans Unides destaca que la salut de la població està intrínsecament lligada a la seva capacitat de desenvolupament, i que, si aquesta és dolenta, es veu afectada la capacitat laboral i productiva de les persones. Aquesta situació és més greu en els països més empobrits, on se sol necessitar més força física per poder treballar.
Mans Unides ressalta que, en moltes ocasions i en nombrosos països, els malalts i persones més febles es veuen estigmatitzats de manera que, a més de la pobresa i la malaltia, pateixen exclusió. Són precisament les persones més pobres i les que viuen en zones més disperses, les que tenen més dificultats per accedir a serveis sanitaris però que és la mercantilització de les medicines el que més impedeix que es respecti el Dret a la Salut.

"El dret a la salut és una qüestió de justícia social i de responsabilitat personal", assegura Fidele Pogda, coordinador del Departament d’Estudis i Documentació de Mans Unides. "Milions de persones viuen torturades per la malaltia i la pobresa i aquesta situació exigeix canvis decisius. El dret a la salut i a béns tan bàsics com els fàrmacs i les vacunes, està greument amenaçat pels desequilibris econòmics del món."

Pogda recorda que el 97% de la mortalitat per malalties infeccioses té lloc en països en desenvolupament i la major part dels nous fàrmacs van destinats a curar malalties del món desenvolupat. Cada vegada s’inverteix menys en vacunes i en recerca per a les malalties mortals que es donen en el món en desenvolupament.

L’Organització Internacional del Treball calcula que el 40% de la població mundial no té cobertura sanitària; percentatge que augmenta fins al 80% en 44 països d’Amèrica, Àsia, i Àfrica, i més encara en zones rurals. Als països més pobres hi ha més de 400 milions de persones que no tenen accés als serveis bàsics de salut.

Enguany l'Organització Mundial de la Salut demana la cobertura sanitària universal i que els líders mundials es comprometin amb mesures concretes per promoure la salut de totes les persones i perquè en qualsevol lloc qualsevol persona pugui tenir accés a serveis de salut essencials i de qualitat sense que depengui de la seva economia. També des de l'ONU el tercer Objectiu de Desenvolupament Sostenible-ODS demana "garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom en totes les edats" perquè, malgrat alguns avenços, es necessiten encara moltes més iniciatives per erradicar per complet moltes malalties evitables.

Malgrat aquestes demandes, un terç de la població mundial no té accés a les medicines, i això té a veure, sobretot, amb l’alt cost dels medicaments. Encara que les declaracions internacionals estableixen que la protecció de la propietat intel·lectual no ha d’impedir la protecció de la salut pública dels més pobres i reconeix el seu dret a produir i importar genèrics, aquests acords no es compleixen.

La malaltia és avui un negoci multimilionari
en què els resultats es mesuren en termes de beneficis. "Assistim impassibles al fet que les grans corporacions farmacèutiques, propietàries de les patents dels medicaments, pressionin governs i empreses de països del Sud que han fabricat les seves pròpies medicines a preus molt inferiors", assegura Pogda. "S’argumenta que aquesta fabricació viola els drets de propietat intel·lectual, sense tenir en compte el Dret a la Salut ni la més mínima responsabilitat social i solidària envers les persones."

Amb l'objectiu de preservar la salut i prevenir les malalties als països més pobres, en l'últim any, Mans Unides ha realitzat 110 projectes sanitaris de cooperació en alguns dels països més empobrits d'Àfrica, Amèrica i Àsia i a ells ha dedicat el 19% del total dels seus recursos per beneficiar prop de 800.000 persones.

Més actualitat

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

La UGT denuncia "un joc psicològic" de l’ajuntament i les empreses de neteja per dissuadir els treballadors de fer vaga 

vaga d'escombraries a Barcelona

El sector de la neteja es troba en una situació “límit” i recorda que a Barcelona no hi ha hagut una vaga d’escombraries des dels anys 80

17 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Joan Tardà: “Junqueras és el millor producte que té ERC. És el que millors prestacions ofereix”

L'exdiputat d'ERC al congrés veu fonamental que el partit faci una integració política i nacional del 35% de la població activa d'origen migrant per avançar en el referèndum d'autodeterminació

16 desembre 2024

Redacció