PROGRAMES
Neus Roig: "El problema dels nens robats és econòmic"
Xavier Puigdollers, responsable de l'Àrea de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de Barcelona, l'empresària Mercè Blanco i l'antropòloga Neus Roig, autora del llibre ‘No llores, que vas a…
17 octubre 2018
@IgnasiMiranda, 
Xavier Puigdollers, responsable de l'Àrea de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de Barcelona, l'empresària Mercè Blanco i l'antropòloga Neus Roig, autora del llibre ‘No llores, que vas a ser feliz’, sobre els nens robats, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el drama dels nens robats, un problema de grans dimensions que destapa controvèrsies i febleses judicials. Roig ha destacat que "el problema dels nens robats és econòmic, de tràfic de nadons i de la por que té l'Estat a haver de pagar indemnitzacions". La investigadora ha afegit que, "quan s'arriba una demanda penal, s'ha de quantificar econòmicament, i aquí surt la problemàtica d'una persona com el doctor Eduardo Vela, que no té propietats, cosa que pot convertir l'Estat en responsable civil subsidiari".
Igualment l'autora de tot el treball sobre nens robats ha explicat que "hi ha casos de robatoris, però també de mares solteres forçades a donar els seus fills i altres casos, tots quantificats pel jutge Baltasar Garzón en 30.000 durant els anys 80". Neus Roig ha defensat que, entre les solucions, és important "crear un banc d'ADN per a tot l'Estat", i ha expressat la seva "confiança en Fernando Martínez López, catedràtic d'Història Contemporània, nomenat ara director de Memòria". Ha confiat que aquest alt càrrec, que va ser el director de la seva tesi doctoral, "pugui donar forma, si li donen temps, a una llei estatal per reparar aquestes desaparicions forçades".
Per la seva banda, Puigdollers ha recordat que "és un problema de consciència de la dignitat de la persona, ja que convertim els nens en objectes pel fet de sotmetre'ls només als diners". I Mercè Blanco ha lamentat que "sigui problema econòmic, perquè això fa que tothom miri a un altre costat". En un altre moment, l'empresària ha dit que "tot això desconcerta en un país que es considera modern, perquè és important visualitzar el patiment de moltes dones, ara que estem més sensibilitzats en el tema de la dona". Ha conclòs que "la gent del carrer anem per un camí i els governants, per un altres".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 17 d'octubre.
L’absolució del ginecòleg Eduardo Vela ha reobert el debat sobre les prescripcions de determinats delictes, com ara aquest, sobretot tenint en compte que la principal víctima, un nadó, és ara una dona adulta que sap el que va passar. I com aquest, hi ha molts altres casos de presumpte robatori que són perseguibles. La publicació d’un llibre de Neus Roig, que revela tota la trama dels nens robats a Espanya entre els anys 1938 i 1996, ofereix una gran i colpidora investigació fruit del treball en arxius d’hospitals, documentació judicial i funerària i entrevistes a afectats, pares i mares que busquen fills desapareguts. Es desvetlla així una trama estructural i organitzada per jerarquies polítiques, religioses i culturals espanyoles per robar nens de famílies considerades “ideològicament contràries al règim franquista o sospitoses de ser-ho” i lliurar-los així a famílies del bàndol nacional.
Més actualitat
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,