En directe

Fórmula Estel

PROGRAMES

"Obrir la porta a l'eutanàsia és deixar de protegir els ciutadans"

Isabel Alonso, presidenta de l’Associació Dret a Morir Dignament, Xavier Puigdollers, responsable de l'Àrea de Drets dels Discapacitats al Col·legi d'Advocats, i Adalbert Marquès, president de Metges…

30 octubre 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Isabel Alonso, presidenta de l’Associació Dret a Morir Dignament, Xavier Puigdollers, responsable de l'Àrea de Drets dels Discapacitats al Col·legi d'Advocats, i Adalbert Marquès, president de Metges Cristians de Catalunya, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, el projecte de despenalització de l’eutanàsia, en tràmit al Congrés després que la cambra hagi tombat l’esmena a la totalitat, amb text alternatiu, presentat pel PP. Marquès ha destacat que "obrir la porta a l'eutanàsia és deixar de protegir els ciutadans, de la mateixa manera que no es pot deixar de fer quan es demana a tothom que es posin els cinturons de seguretat en el cotxe". En aquesta línia, ha afegit que despenalitzar l'eutanàsia "és molt perillós, perquè estem entrant en una situació de provocar la mort i, d'entrada, seria un homicidi compassiu". També ha alertat davant el que ha passat aquests últims 16 anys a Holanda, on "s'ha anat reinterpretant la llei inicial fins al punt que avui s'està aplicant l'eutanàsia a persones que no estan terminals i se'ls ofereix la mort en lloc d'ajudar-los com a societat o com a estat".
Isabel Alonso ha assegurat que "eutanàsia, que no és homicidi per compassió, requereix que la persona ho demani reiteradament i, per tant, vol dir ajudar a morir abans del que la seva pròpia vida els portaria". Ha comentat també que "la llei és molt humanitària, que escolta la ciutadania, perquè el suport és amplíssim, i que ja és hora que arribi, després de 20 anys de la mort de Ramón Sampedro". La presidenta de l'Associació Dret a Morir Dignament ha destacat igualment que "els casos estan perfectament establerts en el projecte: malaltia greu incurable o discapacitats greu i crònica, davant els quals la persona té dret a demanar avançar la seva mort". I Xavier Puigdollers ha dit que "el millor seria dedicar més esforços a la gent que està patint la malaltia que no pas a veure de quina manera s'acaba amb la seva situació". Sobre el moment de la decisió i la persona, ha recordat que "un pacient en situació límit no té capacitat de decidir", però s'ha mostrat "crític amb la definició de l'eutanàsia com un dret".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 30 d'octubre.

La nova llei, projecte bandera del pacte entre PSOE i Podem, està dirigida a pacients en la seva etapa final de la vida, perquè se’ls faciliti una “sedació pal•liativa” que pot accelerar el final si cal alleujar el seu sofriment. L’eutanàsia pròpiament la podrà demanar qualsevol malalt amb un sofriment “insuportable”, segons el text, o bé que no es valgui per ell mateix, però sense que sigui necessari que pateixi una malaltia terminal. El projecte, de fet, dona continuïtat al de “mort digna” admès a tràmit al Congrés ja el març de 2017. Ara, entre altres punts, la norma defineix l’eutanàsia com un “dret de la persona a elegir lliurement” sobre la pròpia vida. Els socialistes volen que l’eutanàsia es financi per la Seguretat Social, alhora que es reconeix l’objecció de consciència.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció