En directe

El Matí a Ràdio Estel

ACCIÓ SOCIAL

Càritas Catalunya demana mesures urgents contra la pobresa

«La pobresa es cronifica i els nivells devulnerabilitat cada vegada són més elevats», ha manifestat Raquel Carrión,representant de la Comissió d’Acció Social de Càritas Catalunya.…

31 octubre 2018

Carme Munté Margalef

Comparteix

«La pobresa es cronifica i els nivells devulnerabilitat cada vegada són més elevats», ha manifestat Raquel Carrión,representant de la Comissió d’Acció Social de Càritas Catalunya. L’any 2017fins a 321.287 persones es van beneficiar de l’acció social de les Càritas deCatalunya, un 11% menys que el 2016. Menys gent atesa, sí, però processos d’acompanyamentmés llargs, més intensos i més extensos. Cada persona atesa rep una mitjana de9 intervencions perquè les problemàtiques són molt complexes, especialment lesque afecten les necessitats bàsiques, l’habitatge i la feina. Problemesestructurals que, tal com demana Càritas Catalunya, necessiten també solucionsestructurals i de país. Per això calen mesures urgents.

Segons aquesta entitat que aplega les deuCàritas diocesanes de Catalunya, cal una nova reforma laboral que trenqui ambel problema de la precarització del món del treball; cal també afavorir l’accésa un habitatge en condicions, per això demana que l’actual 2% d’habitatgesocial passi a ser del 15%; cal que la renda garantida de ciutadania arribi atothom que la necessiti i que sigui compatible amb altres ajudes; cal també queels ajuntaments compleixin amb la seva obligació de garantir l’empadronament.

Aquestes són les demandes de Càritas Catalunyabasades en el seu dia a dia i en el perfil de les persones ateses: un 25% no téuna llar digna i un 80,78% està a l’atur o busca feina. El 19,22% de lespersones ateses té feina, però generalment és precària.

Així mateix, el 61,10% són famílies amb fills.Per això és important trencar amb la transmissió intergeneracional de lapobresa. «L’ascensor social no funciona de manera adequada i no té parada a lesplantes més baixes», ha manifestat Anna Roig, representant de la Comissió deComunicació de Càritas Catalunya. Una dada per a la reflexió: 8 de cada 10persones que han patit greus dificultats econòmiques en la infància ol’adolescència les reviu avui com a adult.

El 21% del total de persones ateses a l’Estatespanyol

La presentació de la memòria de CàritasCatalunya ha estat presidida pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe deBarcelona i responsable de la Pastoral Social de la Conferència EpiscopalTarraconense. Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, ha destacatl’aposta clara de Càritas per l’economia solidària i per combatreproblemàtiques com són les addiccions o la manca d'habitatge.

Roig també ha destacat que l’acció social deCàritas Catalunya suposa el 21% del total de persones ateses per les Càritasd’arreu de l’Estat espanyol. I ha manifestat que «l’acció de Càritas té sentitquan es transforma en garant de la justícia i tutela de la caritatinclusiva». 

Més actualitat

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

La UGT denuncia "un joc psicològic" de l’ajuntament i les empreses de neteja per dissuadir els treballadors de fer vaga 

vaga d'escombraries a Barcelona

El sector de la neteja es troba en una situació “límit” i recorda que a Barcelona no hi ha hagut una vaga d’escombraries des dels anys 80

17 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Joan Tardà: “Junqueras és el millor producte que té ERC. És el que millors prestacions ofereix”

L'exdiputat d'ERC al congrés veu fonamental que el partit faci una integració política i nacional del 35% de la població activa d'origen migrant per avançar en el referèndum d'autodeterminació

16 desembre 2024

Redacció