En directe

El Matí a Ràdio Estel

ACCIÓ SOCIAL

"La publicitat de jocs afecta molt directament els adolescents"

Mònica Gasol, cap de l'Àrea d'Anàlisi de Continguts del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Arcadi Oliveres, economista i activista social, Xavier Carbonell, doctor en…

4 febrer 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Mònica Gasol, cap de l'Àrea d'Anàlisi de Continguts del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Arcadi Oliveres, economista i activista social, Xavier Carbonell, doctor en Psicologia i Professor de Blanquerna - Universitat Ramon Llull, i Francesc Perendreu, president del Centre Català d'Addiccions Socials (CECAS), han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, la problemàtica dels jocs d’apostes en línia, nou focus de preocupació especial dins les addiccions i la ludopatia que poden adquirir ja des de l’adolescència o fins i tot des de petites. Gasol ha explicat que el recent informe del CAC, en què l'organisme demana prohibir la publicitat d'apostes online en horari protegit, "s'emmarca en una línia estratègica, que és la protecció de menors". En aquesta línia, ha comentat que "s'ha detectat que la publicitat de jocs és una problemàtica que afecta molt directament els adolescents, tant en mitjans com ara la televisió i la ràdio, però també hi ha un fenomen que són les emissions de jocs a través d'internet". Finalment ha dit que "l'informe vol donar un toc d'alerta a les famílies, com també al professorat, davant el fet que hi ha continguts perjudicials davant els quals cal estar atents, així com denunciar que no hi hagi regulació de la publicitat del joc online".
Carbonell ha destacat que "les cases d'apostes no sembla que estiguin interessades en el públic adolescent, sinó que estan invertint en futurs jugadors normalitzant la conducta del joc, per aconseguir que els més joves agafin l'hàbit de jugar". I per la seva banda, Arcadi Oliveres ha lamentat que "es juguen cada any 7.500 milions d'euros en apostes a l'Estat espanyol". Ha definit el joc d'apostes com "un dels vicis grossos del sistema, perquè hi ha entrenaments com ara el joc del Monopoly, que ensenya especulació i voluntat absurda de guanyar diners". Igualment ha denunciat que "es guanyin diners amb apostes i no pas pel treball o per drets socials en forma de pensions o altres prestacions". En aquest context ha criticat que "esportistes d'elit com Rafa Nadal, que guanyen molts diners, o clubs de futbol, tots els de Primera Divisió excepte la Reial Societat, es financin amb els jocs d'apostes". En un moment del col·loqui, ha intervingut breument el president del Centre Català d'Addiccions Socials (CECAS), Francesc Perendreu. Ha assegurat que, "quan un adolescent pateix addicció, tota una família queda molt tocada, i això és molt greu".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 4 de febrer.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) diu, en un informe presentat aquests dies, que el 45,3 per cent dels anuncis d’aquest tipus s’emeten en horari protegit. També alerta davant les tècniques persuasives que utilitzen famosos o ofereixen bons gratuïts, així com també les mencions publicitàries realitzades pels mateixos presentadors, sobretot els narradors d’esdeveniments esportius. A Espanya, més d’un terç dels jugadors patològics (un 37 per cent concretament) van iniciar-se en el joc abans de tenir 18 anys. Davant aquesta realitat, el CAC demana que es prohibeixin els anuncis de joc online dins l’horari infantil, que és, en el cas de la televisió, de 6.00 a 22.00 hores. El CAC, que ha analitzat 10 televisions catalanes i d’àmbit espanyol, veu en la seva petició un precedent en el Regne Unit, on les principals cases d’apostes han acceptat autoregular-se i deixar d’emetre publicitat abans de les 9 del vespre.

Més actualitat

CULTURA

Biel Duran: "Hem d'aspirar a ser la capital cultural en llengua catalana"

Biel Duran salut del teatre català

L'actor reflexiona sobre quin hauria de ser el futur del teatre català

3 gener 2025

Redacció

Sense categoria

SOCIETAT

Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”  

menors i xarxes socials

Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils

2 gener 2025

Redacció

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció