En directe

El Matí a Ràdio Estel

SOCIETAT

"Tots els extremismes violents van contra algun col·lectiu humà"

Jorge Martínez, professor de la Universitat Abat Oliba, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del…

18 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Jorge Martínez, professor de la Universitat Abat Oliba, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, la matança de mig centenar de persones divendres passat en dues mesquites de Nova Zelanda, un fet terrible que destapa un extremisme preocupant, més violència sobre violència, atribuïda en aquest cas a l’extrema dreta. Torrens ha destacat que "tots els extremismes violents o ideològics que inciten a la violència tenen un mínim comú denominador: que tots van contra algun col·lectiu humà, i només canvia el grup concret". En aquesta línia, ha afegit que "l'extrema dreta té xenofòbia, islamobòbia, misogínia, antisemitisme, homofòbia".  Ha recordat que, "en un document de 70 pàgines, l'autor dels drets parla explícitament d'aquestes coses". Finalment, Torrens ha apuntat que, "des que Donald Trump governa als Estats Units, aquests ultradretans s'han sentit com més legitimats a practicar la violència i traspassen la frontera per convertir el que fan en un delicte d'odi".
Jorge Martínez, per la seva banda, ha aclarit que "tota aquesta violència, la de l'extrema dreta, és una de les possibilitats, perquè socialment hi ha una violència encara més profunda i que consisteix en la por al desconegut, a l'altre, cosa que té expressions en diferents sectors ideològics i socials". El professor de la UAO ha comentat, en un altre moment, que "el problema és de base antropològica, amb expressions a l'extrema dreta, mundialment reconeguda, però també altres més senzilles, com l'aporofòbia o rebuig als pobres, realitat que estem patint els qui vivim als nostres carrers".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 18 de març.

Hem comentat en el col·loqui tot el que és el context i les conseqüències de la radicalització és una realitat, arreu del món, que no té fronteres ni d’ideologia ni de nacionalitat o religió. Sembla que algunes de les víctimes mortals són immigrants o refugiats que s’havien beneficiat d’un asil concedit pel país oceànic. La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, destacava divendres que la massacre “es va produir en un lloc on la gent hauria d’haver estat expressant lliurement la seva llibertat religiosa, on s’haurien d’haver trobat en un entorn segur, però això no ha estat així”. Només aquesta petita reflexió ja ho diu tot sobre un crim que no té res a veure amb cap ideologia civilitzada i democràtica ni amb cap creença religiosa. La dirigent d’aquest país deia que “no hi ha lloc per a un acte tan extrem de violència” i que les víctimes “han de saber que Nova Zelanda és casa seva”. Aquesta frase hauria de servir per a tots els països del món.

Més actualitat

Sense categoria

SOCIETAT

Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”  

menors i xarxes socials

Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils

2 gener 2025

Redacció

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció