En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Al Regne Unit, ningú no sap si el Brexit arribarà el 29 de març"

El periodista Lluís Foix, l'historiador i membre del Cercle Carlemany Jordi Cerdà i el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, han analitzat…

19 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
El periodista Lluís Foix, l'historiador i membre del Cercle Carlemany Jordi Cerdà i el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la situació del Brexit, que no es produirà finalment el 29 de març, després que el Parlament britànic aprovés dijous passat ajornar la sortida de la Unió Europea mentre rebutjava un altre referèndum. Foix ha destacat que "el Brexit va cap a un camí d'incertesa, en el sentit que ningú, incloent-hi primera ministra i Parlament, no sap si el 29 de març es produirà el desenllaç tant si hi ha acord com si no". En aquesta línia, ha lamentat que "un país de tradició parlamentària i representativa ha arribat a un punt en què la cambra legislativa no deixa que el govern faci el que vol i, a sobre, no té en compte el resultat del referèndum, fet que és una victòria del parlamentarisme".
Per la seva banda, Jordi Cerdà ha comentat que "el que passa és conseqüència lògica de la política exterior del Regne Unit, perquè s'adapta als seus interessos en un país que no ha estat soci lleial de la Unió Europea, des que va entrar el 1973 enmig de la gran resistència francesa". A més, l'historiador ha destacat que "actualment el Regne Unit mira més cap a l'atlantisme i a reconstituir un mercat emergent dins la Commonwealth". Xavier Ferrer, en una de les seves intervencions, ha dit que "encara no se sap què passarà, perquè el Regne Unit ha de demanar aquesta pròrroga". Igualment ha pronosticat que "no es produirà un Brexit dur", tot i que ha admès que "es troba a faltar el pragmatisme britànic". El president del Consell Català del Moviment Europeu ha conclòs que "l'inici de tot és la sortida de manera no volguda, perquè el primer ministre David Cameron va plantejar el referèndum per guanyar-lo i el va perdre per poc, cosa que també és molt difícil de gestionar".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 19 de març.

El dilema és ara si la pròrroga serà més curta, fins al 30 de juny, o més llarga, fins a dos anys. Mentrestant, Brussel•les planteja donar un any més de termini a Londres. La importància de les dues votacions superades per la primera ministra Theresa May és gran perquè tanca les portes a una sortida sense pacte. Això sí, el fet que es descarti un nou pas per les urnes obre interrogants. La complexitat del moment polític que viu ara el Regne Unit es combina amb un debat viu a les institucions i entre la societat, però alhora amb un futur immediat molt incert.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel potencia l’informatiu matinal i el servei pastoral

temporada 2425 de Ràdio Estel

La informació religiosa i social guanya terreny amb l’informatiu 'Sense distància' de 13 a 14 h

6 setembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

RELIGIÓ

El Mil·lenari de Montserrat comença a Ràdio Estel

programa especial mil·lenari de Montserrat

L'emissora retransmet les celebracions previstes pel cap de setmana del 7 i 8 de setembre

5 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Pluja de crítiques per la burla al cristianisme en la cerimònia d’obertura dels Jocs

L’endemà mateix de la cerimònia d’obertura dels Jocs de París, la Conferència Episcopal Francesa ha emès un comunicat en què deplora profundament “la burla i l’escarni” envers el cristianisme viscuda en una paròdia de l’Últim Sopar.

28 juliol 2024