En directe

El Matí a Ràdio Estel

SOCIETAT

"Amb les hores extra no pagades, es crearien 20.000 llocs de feina"

Rafi Cáceres, directora del Secretariat de Pastoral Obrera de l’Arquebisbat de Barcelona, Ivan González, economista i màster en Economia Social, Montse Ros, portaveu de Comissions…

30 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Rafi Cáceres, directora del Secretariat de Pastoral Obrera de l’Arquebisbat de Barcelona, Ivan González, economista i màster en Economia Social, Montse Ros, portaveu de Comissions Obreres a Catalunya, i Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, tot el que pot ser aquest Primer de Maig, que arriba novament entre la preocupació pels greus problemes estructurals que afecten els treballadors, amb un atur i una precarietat cronificats, i l’esperança que dona una mobilització amb propostes en positiu. Ros ha comentat que "els sindicats han estat molt actius en la campanya electoral, demanant a la gent que votés esquerra, propostes socials i la derogació de la reforma laboral, perquè no ens deixem governar per les dretes que s'han extremat tant". En aquesta línia, ha afegit que "aquest Primer de Maig això s'ha de veure, i el món del treball ha de dir a Pedro Sánchez que compleixi, sense deixar-se portar per les polítiques de dreta, els acords amb els sindicats en la línia de derogar la reforma laboral". Montse Ros ha recordat que "els drets no s'hereten, sinó que s'han de guanyar generació rere generació". En aquesta línia, ha denunciat que "es demana a les persones disponibilitat les 24 hores del dia, contestant e-mails i generant moltes hores extra no pagades, cobertes majoritàriament per dones i amb les quals es podrien crear a Catalunya més de 20.000 llocs de treball".
Per la seva banda, Núria Gilgado ha dit que "aquesta vegada, sense dir a quin partit s'ha de votar, els sindicats sí que han dit a quins no s'ha de votar, perquè n'hi ha que porten les reivindicacions laboral". La representant de la UGT ha demanat que "tota la gent que ha sortit a votar surti aquest Primer de Maig al carrer". Igualment Gilgado ha dit que "sobta molt que ara es parli que anem cap a una recessió econòmica i no s'hagi destacat que aquests cinc anys l'economia ha estat pujant per sobre del 2 i fins i tot del 3 per cent". Finalment s'ha preguntat "com és que la millora no hagi repercutit sobre els treballadors, que han continuat perdent poder adquisitius any rere any mentre els beneficis han pujat, cosa que demostra que no hi ha hagut repartiment de la riquesa".
Rafi Cáceres, per la seva banda, ha explicat que "els militants cristians obrers també s'afegeixen a les mobilitzacions sindicals, amb alguns actes específics, per exemple de la Joventut Obrera Cristiana, que ha organitzat per a aquest dimarts un concert amb la lectura d'un manifest". La responsable de la Pastoral Obrera de l'Arquebisbat de Barcelona també ha presentat el Manifest del Primer de Maign 2019, elaborat per les delegacions i moviments obrers cristians, com "un missatge de denúncia i de compromís amb l'acció". I Ivan González ha dit que "el Primer de Maig s'ha perdut la publicitat", i ha assegurat que "molt poca gent coneix ara, a Catalunya, el que se celebra aquest Dia del Treball, cosa que és un problema". En un altre moment, l'economista ha assegurat que, "quan parlem de persones que donen feina, n'hi ha molts que no són els directors de grans empreses, sinó autònoms i petits empresaris que sovint treballen 12 hores cada dia". González ha conclòs que "està en perill tant un assalariat com, per exemple, un autònom".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 30 d'abril.

En un Dia del Treball molt connectat amb les eleccions de diumenge passat, la derogació de les reformes laborals dels Governs de Zapatero i de Rajoy, la supressió de la reforma de les pensions del 2013, millors salaris i millors condicions laborals són les principals reivindicacions de les centrals sindicals majoritàries per a aquesta jornada del Primer de Maig. Aquest 2019 es compleixen diverses efemèrides de referència per als representants dels treballadors: 100 anys de la fundació de l’Organització Internacional del Treball (OIT), formada per governs, patronals i sindicats i que promou el diàleg social tripartit per reforçar la negociació col·lectiva i les relacions laborals de qualitat; i també el centenari de la victòria obrera a la vaga de La Canadenca, en la qual es va aconseguir formalment la jornada de vuit hores.

Més actualitat

POLÍTICA

Gerardo Pisarello veu “inacceptable” que Jaume Collboni posi una catifa vermella als que volen convertir Barcelona en un monopoli  

El secretari primer de la mesa del congrés i diputat dels comuns és partidari que Pedro Sánchez es reuneixi amb Carles Puigdemont a Waterloo per normalitzar les relacions amb els independentistes

5 febrer 2025

Redacció

SOCIETAT

Joan Ramon Riera: “L’Ajuntament de Barcelona no compra la Casa Orsola perquè no compleix els requisits” 

Casa Orsola

El comissionat d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona ha confirmat que es manté el desnonament contra en Josep Torrent, previst per aquesta matinada. “Si hi haguessin novetats, us informarem”

3 febrer 2025

Redacció

SANITAT

Josep Maria Argimon posa en dubte que estiguem preparats per fer front a una nova pandèmia 

5 anys de la COVID

L’exconseller de Salut creu que el país hauria de fer més autocrítica i analitzar què és una pandèmia i com es va gestionar

31 gener 2025

Redacció