Per entendre’n les seves conseqüències i com afectarà als menuts de casa, el pograma A Primera Hora de Ràdio Estel, hem parlat amb Ramon Font, portaveu nacional del sindicat USTEC-IAC i amb Miquel Mateo, secretari adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.
D’una banda les escoles concertades que ho demanin podran convertir-se en públiques, després que el Govern català aprovés aquesta setmana un decret llei que dona cobertura legal al canvi de titularitats dels centres educatius i que permetrà crear places públiques. El sindicat USTEC creu que aquesta mesura “és un recurs principalment per a la ciutat de Barcelona on hi ha 400 demandes més de places públiques, que no pas de concertades. I en canvi, hi ha una oferta de més de mil places de concertades, per sobre de l’escola pública”. En aquest context, diu Ramon Fort, “hi ha una tendència creixent que la societat està tendint més cap a la pública”. Segons Font, “a Barcelona tenim un problema de dèficit de places públiques en determinats barris de la ciutat.”
En canvi, Miquel Mateo, secretari adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, en declaracions a Ràdio Estel, ha afirmat que “el decret llei no s’ha d’aplicar immediatament. El departament d’educació justifica la necessitat del decret en la davallada de l’escola concertada i l’imparable demanda de l’escola pública”. Segons Mateo, “això es faltar a la veritat, ja que segons les dades de pre-inscipció que disposa la Fundació, més del 30 per cent de les primeres opcions dels pares aposten per l’escola concertada”. A més, la Fundació Escola Cristiana “espera que si existeix un correcte finançament, mai s’hagi d’aplicar aquest decret a l’escola”
D’altra bada, Ramón Font ha assegurat que la docència ha de ser funció pública. “Gràcies a aquest decret, de mica en mica, s’aniran passant centres concertats a la xarxa pública. Això és una bona notícia”. D’altra banda, el departament d’ensenyament també ha augmentat la ratio, és a dir, el nombre d’alumnes per aula, per tal de pal·liar el dèficit de places públiques. Aquest fet, segons l’USTEC, perjudica a l’educació. “Apujar ratios és un factor que empitjora la qualitat de l’ensenyament. No hi ha res més determinant per a la qualitat de l’educació que la reducció de ratios”. En aquest sentit, Font ha posat un exemple: “L’èxit de l’escola rural al nostre país és perquè les ratios són molt baixes”.
En definitiva, Ramon Font ha afirmat que “els problemes més grans que té, avui dia, l’educació catalana són tres: la segregació escolar, l’infrafinançament i la manca de democràcia en els centres”. Segons Font, “la segregració escolar fa que es malbarati molt de talent, i a nivell individual les persones no es poden desenvolupar tot el que s’haurien de desenvolupar, i aquest hauria de ser l’objectiu màxim de l’educació”.
Aquest proper dilluns al programa A Primera Hora de Ràdio Estel es farà un debat amb diferents representants del moviment educatiu de Catalunya amb totes les novetats referents aquesta noticia.
Més actualitat
SOCIETAT
Joan Delort acusa Carlos Mazón de ser “un Pinotxo amb potes”
El recent jubilat director dels Bombers diu que la gestió de la Dana al País Valencià va ser “un desastre” i que les morts eren “evitables” i ha acusat “d’incompetència” el govern de la Generalitat Valenciana
9 gener 2025
Redacció,