En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Els lobbies han comprat els polítics perquè no facin res pel clima"

Luigi Contento, geòleg i membre de l’Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya (ACLI-CAT), Jordi López Camps, col·laborador de Cristianisme i Justícia i exdirector general…

30 setembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Luigi Contento, geòleg i membre de l’Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya (ACLI-CAT), Jordi López Camps, col·laborador de Cristianisme i Justícia i exdirector general d'Afers Religiosos, i Guillermo Chirino, portaveu de Fridays For Future a Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat, la preocupació pel canvi climàtic, en clar augment i amb més dades alarmants que mai, entre les quals destaquen les de l’últim informe especial sobre oceans i criosfera elaborat pel Panel Intergovernamental Sobre Canvi Climàtic de l’ONU. Es calcula que els 680 milions d’habitants de les zones costaneres (un 10 per cent de la població mundial) estan amenaçats de cara a l’any 2100, quan el nivell del mar pot arribar a pujar un metre si no es redueixen les emissions de gasos contaminants. Chirino ha destacat que, "divendres passat en un acte històric a Barcelona dins la Vaga Mundial pel Clima, es van manifestar més de 100.000 persones en una aturada amb la qual s'ha demostrat que estem preparats per al canvi". El representant de Fridays For Future ha dit que "cal fer petites coses i també grans, perquè avui un centenar d'empreses petrolieres són les responsable de més del 70 per cent de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle". Ha lamentat, a més, que "hem tingut molts anys per resoldre aquest problema, detectat des dels anys 1970, i no hem fet res perquè els lobbies han comprat els nostres polítics perquè no facin res". Com a conclusió, ha assegurat que "el canvi climàtic és natural, però no pas la crisi climàtica que vivim".
Jordi López Camps ha comentat que "la situació en què ens trobem, nova a nivell global, qüestiona tot un sistema de funcionament, basat en una economia de maximitzar beneficis i d'enfrontament nord-sud". En un altre moment, el col·laborador de Cristianisme i Justícia ha lamentat que "el problema gros es troba també en allò que es pot fer amb els països subdesenvolupats". I ha sentenciat dient que "les neveres que sobren aquí i els ordinadors que destruïm van cap a l'Àfrica, on els portem la merda". D'altra banda, López Camps ha assegurat que "és una bona notícia l'existència del moviment Friday For Future, perquè ens ajuda molt a prendre consciència de la gravetat de la situació, amb una perspectiva de gran immediatesa". En aquesta línia, el també biòleg ha explicat que "ara som conscients que el canvi climàtic és sobretot una crisi que, si no afrontem, els nostres néts tindran moltes dificultats per viure en un món com l'hem conegut nosaltres". Igualment ha recordat que "calen mesures urgents a gran escala, però també començant per les accions individuals, des de la restricció del plàstic fins a moltes altres coses".  Finalment López Camps ha conclòs que, "si es fa a les escoles un treball pedagògic sobre els efectes i les conseqüències d'aquest problema, els infants sensibilitzaran els seus pares, com ha passat amb les últimes campanyes perquè la gent deixi de fumar".
I Luigi Contento ha destacat que, "des de l'última glaciació, han passat entre 25.000 i 30.000 anys, cosa que fa que anem inevitablement a un període calent". Ha aclarit que, amb l'impacte de l'acció humana, "s'està produint una altra causa que engrandeix el període calent". Finalment el geòleg ha conclòs que "l'ésser humà ha de fer petites coses perquè la situació millori, i sempre són benvingudes iniciatives com les d'aquests joves" de Fridays For Future.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 30 de setembre.

Aquesta gran vulnerabilitat del planeta, de la Mare Terra, fa encara més urgent una ambiciosa reducció d’emissions, tenint en compte també que els oceans seran, d’aquí a unes poques dècades, entre cinc i set vegades més càlids que l’any 1970. Amb tot aquest panorama, el moviment Fridays For Future convocava per a divendres passat una nova Vaga pel Clima, la quarta del món, per sensibilitzar els responsables polítics i els dirigents en general de cara a un problema davant el qual les possibles solucions ja estan fent tard.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel potencia l’informatiu matinal i el servei pastoral

temporada 2425 de Ràdio Estel

La informació religiosa i social guanya terreny amb l’informatiu 'Sense distància' de 13 a 14 h

6 setembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

RELIGIÓ

El Mil·lenari de Montserrat comença a Ràdio Estel

programa especial mil·lenari de Montserrat

L'emissora retransmet les celebracions previstes pel cap de setmana del 7 i 8 de setembre

5 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Pluja de crítiques per la burla al cristianisme en la cerimònia d’obertura dels Jocs

L’endemà mateix de la cerimònia d’obertura dels Jocs de París, la Conferència Episcopal Francesa ha emès un comunicat en què deplora profundament “la burla i l’escarni” envers el cristianisme viscuda en una paròdia de l’Últim Sopar.

28 juliol 2024