POLÍTICA
"Cal aprofitar la crisi actual per reformar Catalunya i Espanya"
Ignasi Planas, expresident de Reagrupament i militant de Junts per Catalunya, Lluís Batlló, advocat penalista, i Fernando Sánchez Costa, president de Societat Civil Catalana, han…
25 octubre 2019
@IgnasiMiranda, 
Ignasi Planas, expresident de Reagrupament i militant de Junts per Catalunya, Lluís Batlló, advocat penalista, i Fernando Sánchez Costa, president de Societat Civil Catalana, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, les protestes i la reacció ciutadana contra la sentència del procés, que conflueixen aquest dissabte en una manifestació a Barcelona (17.00 hores al carrer Marina) i que donarà pas a una altra concentració, en aquest cas convocada per Societat Civil Catalana per a diumenge a les 12.00. Batlló ha mostrat la seva simpatia per una manifestació que ha convocat la plataforma Parlem per a aquest dissabte a les 12.00 a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona. Ha assegurat que "el que falta és diàleg entre dues Catalunyes, entre una societat dividida". En aquesta línia, ha afegit que Parlem "busca que els catalans puguin trobar-se, després que les mateixes famílies tenen diferències polítiques internes, motiu pel qual cal buscar allò que uneix més que no pas allò que separa".
Fernando Sánchez Costa ha revelat que "Vox ha impulsat en les últimes hores una campanya a les xarxes molt contrària a Societat Civil Catalana i a la manifestació, amb acusacions de tebior i d'excloure'ls". Ha admès, això sí, que el partir d'ultradreta no va ser convidat a la iniciativa, sinó que "han estat invitats Ciutadans, PSC i PP, partits que representen la centralitat constitucionalista". Sobre el lema, "Per la concòrdia, per Catalunya, prou!", el president de Societat Civil Catalana ha assegurat que "aquest procés ens porta a la decadència econòmica i social, com també a la tristor". En el mateix sentit, ha afegit que "necessitem tornar a començar en la normalitat de ser molt catalans i alhora mantenir els vincles amb el projecte espanyol". Sobre el diàleg, Sánchez Costa ha assegurat que l'entitat que presideix "defensa aquest diàleg dins la Constitució i com a forma de resoldre les controvèrsies polítiques, però sempre sense xantatge". Igualment ha acusat el president Quim Torra de "plantejar, més que un diàleg, el xantatge quan demanava resposta amb confrontació" ara fa unes setmanes. El dirigent ha lamentat que els catalans no independentistes "han de ser reconeguts per la Generalitat, perquè ara se senten molt allunyats i desconnectats de les institucions catalanes que havien sentit com a pròpies". Finalment Sánchez Costa defensat que "cal aprofitar la crisi actual per reformar a millor Catalunya i Espanya i fer un pas endavant, en lloc d'anar enrere constantment".
Ignasi Planas, per la seva banda, ha destacat que "l'important és que cadascú s'idenfifiqui amb les posicions que vulgui". Igualment ha comentat que "diàleg vol dir assumir els arguments dels altres per construir un terme mig", i ha apuntat que "això ha faltat els últims anys". Sobre la manifestació de dissabte, ha recordat que "és l'enèssima, després que molta gent ha sortit al carrer per mostrar uns arguments que no han estat escoltats, sinó negats, reprimits i una mica dimonitzats". Finalment ha dit que "el diàleg ha d'estar per sobre de les posicions de cadascuna de les manifestacions".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 25 d'octubre.
Amb l’esperança que els focus violents dels dies anteriors donin pas a una convivència més pacífica dins les grans dificultats, l’hora de la política haurà de tenir expressions més enllà de les xifres i els missatges del carrer. Comentem el que poden ser les claus d’un cap de setmana intens en mobilitzacions, amb la concentració a Barcelona, que es preveu massiva, i també la convocada per Societat Civil Catalana per a diumenge, en aquest cas a favor de la Constitució i de l’acatament de la sentència del Suprem, com també en defensa de la unitat d’Espanya i contra la independència de Catalunya.
No sabem, passi el que passi aquest cap de setmana, quan podrà arribar una solució política al problema ni de quina manera es materialitzarà. El que cal és, sobretot, pau i tranquil·litat a l’hora del posicionament personal i col·lectiu i, en l’àmbit institucional i polític, capacitat de lideratge, de diàleg i de consens bàsic en un moment de cruïlla en què es combinen sentiments, raonaments i idees. Entre tots, ho podem fer molt bé. Però cal que un grup transversal de dirigents, amb l’ajuda que calgui, es posin a treballar per trobar una sortida.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,