En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"En el complex moment polític actual, cal baixar les emocions"

El periodista Lluís Foix i el president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Carles Armengol, han analitzat aquest dimecres, des…

11 desembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
El periodista Lluís Foix i el president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Carles Armengol, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el difícil camí cap a la investidura de Pedro Sánchez, que continua mostrant el seu recorregut, amb els avenços i concrecions de l’acord entre PSOE i Unides Podem i els contactes dels socialistes amb Esquerra, com també amb Junts per Catalunya i altres forces representades al Congrés. Foix ha destacat que "la situació és surrealista, perquè la investidura d'un president del govern depèn d'un líder polític que està a la presó, ficat pel mateix Estat, un fet infreqüent en qualsevol democràcia". D'altra banda, el també analista polític ha recordat que "el que Sánchez vol ara és ser investit perquè, un cop assolit aquest objectiu, no hi ha prou força per fer-lo fora, a diferència del que va passar amb Mariano Rajoy". També Foix ha anat més enllà per assegurar que ens trobem en "una situació difícilment digerible, com han demostrat aquest mateix dimecres Carlos Solchaga i Andreu Mas-Colell en un debat en què tots dos han coincidit, des de les seves diferències, a l'hora de pronosticar que el problema durarà almenys 8 anys". Igualment ha explicat que "la sortida del conflicte serà lenta, perquè Pedro Sánchez no pot donar tot el que demana Esquerra, que alhora no pot cedir en determinats temes, com ara votar a favor del líder socialista a la investidura".
En un altre moment, Lluís Foix ha comentat que "el Tsunami Democràtic és surrealista, fins al punt que aquest país sembla ara dalinià". Tornant a les converses per a la investidura, el periodista ha dit que les dues parts "coincideixen en la necessitat de baixar les emocions perquè, per arreglar una situació política tan complexa com l'actual, cal aplicar també una mica de racionalitat". Per la seva banda, Carles Armengol ha qualificat la situació de "molt complicada, amb Pedro Sánchez abocat a l'acord, perquè es juga la carrera política". En aquesta línia, ha afegit que, "si no tira endavant, qualsevol alternativa, com ara un pacte d'Estat de grans partits, segurament passaria perquè ell no hi fos, desig compartit fins i tot per gent del seu mateix partit". Pel que fa a  la crisi catalana, el pedagog ha assegurat que "hi ha presos, cosa que és com una ferida sagnant". També ha subratllat que "és difícil d'entendre com es pot estar desenvolupant la negociació entre PSOE i Esquerra, si entren en matèria o no, i aquí hi ha la clau".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 11 de desembre.

Segueixen, però, els interrogants i els dubtes, tot i que l’empresariat assumeix la presència del partit de Pablo Iglesias al govern espanyol des d’una crida a la moderació. La difícil situació a Catalunya serà previsiblement la clau de cara a una investidura que haurà d’esperar fins després de Nadal. Esquerra manté el seu posicionament a favor d’una taula de diàleg entre partits i entre els governs espanyol i català, cosa que sembla viable sempre que després hi hagi una operativitat en aquest diàleg. Des de l’oposició, el PP i sobretot el minoritari Ciutadans mantenen l’obertura a una col·laboració amb el futur executiu de Sánchez, tot i que l’acusen d’haver triat “el populisme i l’independentisme” com a socis per governar. El panorama econòmic pinta malament, sobretot a partir de les últimes dades de l’atur, que segueix augmentant. Amb les dades del novembre, tenim gairebé 3.000 aturats més i, a l’Estat, un increment de 20.500, que situen la xifra total molt a prop dels 3 milions 200.000 ciutadans sense feina.

Però si tornem a les xifres de l’aritmètica parlamentària, cal recordar que el PSOE suma 158 diputats amb Unides Podem i Més País. Per a una investidura en primera votació, Pedro Sánchez necessitaria el vot favorable dels 13 parlamentaris d’Esquerra i dels 6 d’Esquerra, uns suports que ja sumarien la majoria absoluta necessària, amb 177 vots afirmatius. En la segona, però, no n’hi hauria prou amb l’abstenció d’aquests de republicans catalans i nacionalistes bascos. Caldria que també s’hi abstinguessin almenys 16 diputats més o 10 si finalment el PNB hi votés a favor de Sánchez. En aquesta moments de màxima fragmentació parlamentària, amb una vintena de forces polítiques representades a la cambra baixa, superar la investidura és un repte molt complicat, però encara ho serà més la governabilitat. Els temps actuals no semblen precisament gaire favorables a aquella geometria variable que havia permès, a Catalunya amb Artur Mas i a Espanya amb José Luis Rodríguez Zapatero, havia permès governar en minoria amb certa comoditat.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció