En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"El Mobile té un retorn d'atracció pel qual cal seguir lluitant"

L'economista Josep Lluís Masriera, el director del Centre d'Estudis per al Transport a la Mediterrània Occidental (CETMO), Òscar Oliver, i el fundador del Grup Sènior…

18 febrer 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'economista Josep Lluís Masriera, el director del Centre d'Estudis per al Transport a la Mediterrània Occidental (CETMO), Òscar Oliver, i el fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes, Josep Vila Abelló han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, l’important cop a l’economia catalana i al turisme que ha comportat la suspensió del Mobile World Congress. Oliver ha destacat que "una part de la història especialment desagradable, que és tot el rerefons polític de baix nivell que s'ha generat al voltant del Mobile World Congress perquè les edicions futures no se celebrin a Barcelona, sinó en una altra ciutat". En aquesta línia, ha afegit que "aquesta mena de lluita soterrada, d'aprofitar aquesta circumstància per obrir un debat sobre un canvi de lloc, ha estat un joc brut davant una suspensió que ha estat molt excepcional i no prou justificada". El director del CETMO ha lamentat que "empreses com Sony, que van decidir no venir al Mobile de Barcelona, hagin participat ara fa uns dies en una fira a Amsterdam". Com a conclusió, ha assegurat que "és bo seguir treballant perquè el Congrés de Telefonia Mòbil continuï a la capital catalana tants anys com sigui possible, perquè té un retorn generador d'inversió estrangera pel qual cal seguir lluitant, en forma d'atracció de talents i empreses, cosa que fa que la ciutat sigui molt més atractiva, més enllà de la despesa dels delegats i dels ingressos del MWC en ell mateix".
Per la seva banda, Josep Vila Abelló ha dit, referint-se a la cancel·lació del Congrés de Telefonia, que "la sorpresa ve per una circumstància externa i totalment incontrolable". Ha afegit que "es pot especular molt sobre la possibilitat que aquest hagi estat el motiu important o que hi hagi hagut empreses o moviments polítics que han aprofitat aquests fets inesperats de la natura". L'economista s'ha mostrat "preocupat sobretot per saber quin ha estat el motiu fonamental de l'anul·lació", però alhora "amb esperança que la qualitat de Barcelona com a ciutat organitzadora d'aquests esdeveniments es pugui reafirmar".
I Josep Lluís Masriera ha comentat que "Barcelona sempre ha estat una ciutat històricament de fires i congressos, i ha sabut acollir grans esdeveniments". Sobre el fet de la suspensió, el també economista ha expressat el seu desig que la capital catalana "continuï sent la seu d'aquest saló tan important, que no només va bé per a la ciutat, sinó també per a tota l'àrea metropolitana i per a Catalunya" en general. També ha volgut posar-se "en el lloc d'un gran empresari del sector que, a l'hora de valorar si enviava treballadors i directiuss a Barcelona i davant la possible responsabilitat si passa alguna cosa, hagi decidit no fer-ho". Finalment Masriera ha defensat que "es podria haver ajornat aquesta edició del congrés, per veure si aquesta malaltia té un impacte tan gran com ara o disminueix".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat del dimarts 18 de febrer.
Aquesta situació dona pas al moment d’assumir la realitat de buscar alternatives, tot sense perdre de vista les possibles causes de fons, més enllà de la por al coronavirus. La reflexió de fons sobre la malaltia està lligada al fet que s’ha anul·lat un gran esdeveniment sense que hi hagi a Espanya cap alarma sanitària. Aquest serà un factor, d’aquí a unes setmanes o alguns mesos, per liquidar factures i possibles indemnitzacions. El treball de les institucions, la patronal organitzadora i Fira de Barcelona ha estat, els dies posteriors a la suspensió del congrés, un esforç d’esperança més enllà del certamen en ell mateix. Tot el teixit emprenedor i el potencial de negoci és, de fet, multisectorial. Això obliga a recuperar un treball de gestió unitària en els terrenys econòmic, empresarial, laboral, social i polític.
La insistència en l’aposta per un Mobile 2021 ben fort i consolidat dona pas, de moment, al treball d’aterrar en una realitat dura, de pèrdues econòmiques i de llocs de feina (14.000 persones que perden el treball). El futur no arriba sol, sinó que cal construir-lo. I això ja es començarà a veure la setmana vinent amb algunes trobades alternatives, com ara el 4YFN o l’Xside. Mentrestant, hem viscut uns dies també marcats per les reaccions que lamenten l’anul·lació del Congrés de Telefonia Mòbil aquest any. Molts sectors econòmics, empresarials i de la societat en general mantenen un d’aquells interrogants que difícilment resoldrem. Ens referim als possibles interessos, més enllà de la qüestió de salut pel coronavirus i la por a aquesta malaltia, moguts per guerres comercials o lluites brutes pel control de la tecnologia i, per tant, de l’economia mundial.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel potencia l’informatiu matinal i el servei pastoral

temporada 2425 de Ràdio Estel

La informació religiosa i social guanya terreny amb l’informatiu 'Sense distància' de 13 a 14 h

6 setembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

RELIGIÓ

El Mil·lenari de Montserrat comença a Ràdio Estel

programa especial mil·lenari de Montserrat

L'emissora retransmet les celebracions previstes pel cap de setmana del 7 i 8 de setembre

5 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Pluja de crítiques per la burla al cristianisme en la cerimònia d’obertura dels Jocs

L’endemà mateix de la cerimònia d’obertura dels Jocs de París, la Conferència Episcopal Francesa ha emès un comunicat en què deplora profundament “la burla i l’escarni” envers el cristianisme viscuda en una paròdia de l’Últim Sopar.

28 juliol 2024