Chiara Curti, arquitecte experta en Antoni Gaudí i col·laboradora de la Basílica de la Concepció de Barcelona, Verónica Yazmín García Morales, investigadora visitant de Dret Administratiu a la Universitat Pompeu Fabra, Yolanda Nieves, advocada dels Serveis Jurídics de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat, i Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, han compartit aquest divendres amb els oients, des del programa El Mirador de l'actualitat, la seva aportació i activitat social com a dones. A les portes de la celebració, aquest diumenge i com cada 8 de març, del Dia Internacional de les Dones, hem fet nostre el lema de les Nacions Unides per a aquest any: “Soc de la generació igualtat: pels drets de les dones”. Verónica García ha explicat que, des de la seva formació, s'ha adonat que "el principi d'igualtat jurídica invisibilitza moltes de les situacions de discriminació contra les dones pel fet de ser-ho". Ha dit igualment que "quan cal anar a l'àmbit concret, ens adonem que no es reculli".
De l'experiència docent, la també professora de la Universitat de Barcelona ha subratllat que "sovint és molt complicat visibilitzar aquesta perspectiva de gènere i incorporar-la per fer realitat el principi jurídic de la igualtat". Igualment Verónica García ha lamentat que "de vegades interioritzem i assumim com a normals encara certes situacions que no ho són i que porten a discriminació, com ara determinats comentaris pel carrer, que no permeten transitar en termes d'igualtat, o que es tingui una percepció d'inseguretat quan anem a la nit per determinats llocs de Barcelona". A més, ha denunciat "comentaris o exigències sobre l'aspecte físic que poden semblar situacions irrellevants però que sí que tenen importància" com a expressions d'un cert micromasclisme.
Chiara Curti ha assegurat que, en els àmbits eclesials en què es mou, se sent "plenament realitzada dins tot l'ambient eclesial, tant a la Facultat Antoni Gaudí, de l'Ateneu Sant Pacià, com a la Basílica de la Concepció". Ha admès, això sí, que "de vegades es troben alguns obstacles, però no pas insalvables". Malgrat tot, l'arquitecte ha comentat que "de vegades, en un país com ara Espanya, cal un canvi de mentalitat de base, en forma de valoració de les dones no només a nivell de drets, sinó també pel que són". I per la seva banda, Teresa Carreras ha constatat que, en la igualtat, "s'avança molt lentament, perquè no es posa en qüestió el patriarcat quan es defensen certes situacions". Ha posat l'exemple d'Europa, on "les dones cobren el 16 per cent menys i, a Espanya, el 23 menys". La periodista ha dit que "moltes entitats fan molt bona feina, però potser no es va al fons del problema".
Yolanda Nieves ha destacat que la seva vivència "és present en una organització on la majoria són dones que, a més, treballen principalment per les dones refugiades". En aquesta línia, ha afegit que "totes fugen per les mateixes causes que els homes, però pateixen unes violències molt més grans que fan que la seva vida es posi en risc durant tot el trànsit fins que arriben al nostres país". La responsable de CEAR ha lamentat que, "ja aquí, la seva situació de desemparament s'incrementa, quan gairebé la meitat de tots els refugiats, a més, són dones i sovint atenent nens".
Aquest Dia Internacional de les Dones, se’ns invita especialment a reflexionar i actuar per apoderar les nenes, les noies i les dones, com també a fomentar l’equitat entre tots i totes. La jornada coincideix amb el 25è aniversari de la Declaració i Plataforma d'Acció de Pequín, aprovada el 1995 en la IV Conferència Mundial sobre la Dona. Aquest text és reconegut com el full de ruta més progressista per l'empoderament de les dones i les nenes a tot el món. I és que aquest 2020 és un any decisiu per a la promoció de la igualtat de gènere a tot el món, mentre la comunitat mundial fa balanç dels progressos obtinguts en l'esfera dels drets de les dones des d’aquella històrica declaració signada a la Xina. També marcarà diversos altres moments notables en el moviment en favor de la igualtat de gènere. Ens referim, per exemple, als cinc anys de camí cap a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible; el 20è aniversari de la resolució 1325 de Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre les Dones, la Pau i la Seguretat; i els 10 anys de la creació d'ONU Dones.
Malgrat alguns progressos, el canvi real ha estat massa lent fins ara per a la majoria de les dones i nenes al món. Avui no hi ha cap país que pugui demostrar que ha assolit la igualtat de gènere. Hi ha una sèrie d'obstacles que segueixen sense canvis en la legislació i en la cultura. Les dones i les nenes continuen sent infravalorades; treballen més, guanyen menys i tenen menys opcions. A més, pateixen múltiples formes de violència a la llar i en espais públics. A més, hi ha una amenaça significativa de reversió dels èxits feministes que han costat tant d’esforç. La commemoració del Dia Internacional de les Dones 2020, per part de les Nacions Unides, es fa avui a la Secretaria de les Nacions Unides, a Nova York, des de les 4 d’aquesta tarda, hora catalana, i fins a dos quarts de set del matí de demà. Es tracta d’una reunió de les properes generacions de dones i nenes líders i activistes a favor de la igualtat de gènere amb defensores dels drets de la dona i les qui van ser indispensables en la creació de la Plataforma d'Acció de Pequín ara fa més de dues dècades.
La trobada homenatja creadors de canvi de totes les edats i gèneres, i en aquest es debatrà al voltant de la manera d'enfrontar de manera col·lectiva les tasques inacabades de l'apoderament de les dones i les nenes els pròxims anys. La sessió inclou discursos d'alts representants de el sistema de les Nacions Unides, un diàleg intergeneracional amb activistes a favor de la igualtat de gènere i actuacions musicals. Volem conèixer el testimoni de dones actives, que ens expliquen avui com viuen la normalitat de ser dones en el seu entorn i com afronten també, malauradament, algunes barreres, prejudicis o fins i tot discriminacions per la seva condició femenina.