La xarxa associativa de salut mental intensifica la seva activitat i alerta de la vulnerabilitat del col·lectiu per l’emergència de la Covid-19. A través de les dades recollides, la Federació Salut Mental de Catalunya alerta que la situació d’emergència sanitària i confinament està esdevenint un important repte de resiliència per a les persones que pateixen un problema de salut mental, les famílies, els professionals i les entitats i serveis que els donen suport i atenció. En un primer informe, elaborat per la Federació amb les dades recollides pels més de 75 programes, serveis i entitats que formen el col·lectiu, es destaca que, en el període de confinament del 13 de març al 3 d’abril, s’han atès 2.541 persones a Catalunya. En el programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, n’hem parlat amb Marta Poll, directora de la Federació de Salut Mental de Catalunya. Ha explicat que la federació està donant “suport telefònic, online i presencial, amb tota una xarxa que s’ofereix a la ciutadania per als qui pateixen més pel confinament”.
A més, Poll ha destacat que “les persones amb transtorns mentals ho estan portant bastant bé, però hi ha diferents paràmetres en què donem suport i recursos”. En aquesta línia, ha explicat també que “es treballa de forma coordinada, colze a colze amb els recursos comunitaris” i que, “quan algú truca per temes mentals, s’engega la màquina de seguida”. Pel que fa a la guia publicada, la directora de la Federació de Salut Mental ha dit que l’entitat “dona un seguit de recomanacions, suport, mètodes i canals per adreçar-se al servei en situacions que no pugui assumir cadascú per ell mateix”. Ha aclarit igualment que, “si algú conviu amb una persona malalta, també se li donen pautes i suport per gestionar-ho amb el coronavirus, ja que no tenen el suport que habitualment no hi és.”
Marta Poll ha destacat, a més, que aquests dies de confinament “s’han vist sobretot les preocupacions més greus de persones amb salut mental més forta”. La responsable de la Federació de Salut Mental ha comentat que, curiosament, es troba “amb situacions molt més complexes”, de canvis sobtats sovint en persones mentalment més sanes abans de la pandèmia. Cal recordar, a més, que s’han produït alguns casos en els que aquestes persones han estat increpades. Des de la Federació de Salut Mental, han volgut recordar que “cal demanar respecte per les persones que necessiten sortir al carrer per prescripció mèdica sanitària”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,